Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Hub de robotică la UPB, pol de atracţie pentru viitoarele generaţii de ingineri

27 Octombrie 2016



Futurologul Michio Kaku susține că piața locurilor de muncă din viitor va fi reprezentată de acele slujbe pe care roboții nu le vor putea face. La Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB) lucrurile sunt abordate dintr-o perspectivă diferită, cea prin care roboţii ajung să genereze noi job-uri.

„Toată lumea vorbește de faptul că ne confruntăm cu o «hemoragie» în sistemul de Sănătate: din ce în ce mai mulți medici pleacă din România. Este adevărat, însă cel mai mare exod profesional cu care se confruntă România nu este cel al medicilor, ci al inginerilor. În ultimele două decenii, sute de mii de ingineri au plecat din țară pentru a profesa în străinătate”, declara recent Mihnea Costoiu, rectorul UPB.

O constatare tristă făcută într-un moment festiv – începerea noului an universitar. Care a coincis însă anul acesta cu lansarea în cadrul UPB a primului hub dedicat liceenilor care participă la competiția națională de robotică FIRST Tech Challenge România.
FIRST este un proiect cu potențial transformațional pentru universitate, pentru că de el sunt legate speranțe mari, după cum explică rectorul UPB: „Anul acesta inagurăm foarte multe lucruri frumoase în universitate, dar, de departe, cel mai spectaculos proiect este FIRST Tech Challenge Hub, pe care îl lansăm în cadrul Facultății de Inginerie și Managementul Sistemelor Tehnologice. De-a lungul anilor am reușit să avem multe realizări, însă cel mai mult ne dorim să putem lucra direct și cu viitoarele generații de studenți, cu cei care vin, cărora să le putem arăta cât de frumoasă poate fi ingineria. Și alături ei să facem lucruri care nu se fac și la care lumea nu se gândește încă, dar care vor fi în viitor în viața noastră. Sunt convins că ceea ce facem azi, aici este doar un început, o scânteie pentru ceea ce va fi”.

FIRST Tech Challenge Hub este practic un pol de atracþie pentru liceni cãtre profesia de inginer și totodatã o strategie prin care UPB încearcã sã asigure viitorul domeniului, pregãtirea noilor generaþii de specialiști și crearea de noi locuri de muncã.

Povești cu oameni și roboți într-o lume a avocaților
Perspectiva optimistă a rectorului UPB nu este singulară. Bogdan Enoiu, general manager McCann Bucharest, președinte al Asociației „Nație prin Educație” și titular pe postul de „argint viu” în echipa proiectului FIRST, este de părere că: „În ultimii 10 ani în România începem să trăim într-o lume a avocaților. Eu însă mi-aș dori să trăiesc într-o lume a inginerilor, în care disciplinele STEM (Science Technology Engineering and Mathematics - n.r.) să fie tot mai prezente în școlile noastre și în care din ce în ce mai multe licee să participe la competiții precum FIRST. (…) Am realizat hub-ul FIRST în doar 40 de zile cu o investiție de aproape 60.000 de euro; am făcut un turneu național pentru a invita cât mai multe licee din țară să participe și avem deja 40 de licee vizitate. Este un efort logistic important pe care l-am realizat cu oameni pasionați și parteneri de încredere”.

Bogdan Enoiu nu este singurul care crede și susține proiectul FIRST. Flavia Popa, secretarul general al BRD Groupe Societé Generale, partenerul principal al proiectului în România, consideră FIRST „o poveste despre oameni și roboți, despre lucruri făcute cu pasiune, un creuzet în care avem o flacără vie”.



Oameni pasionați, cu viziune

Nu numai organizațiile au susținut proiectul FIRST în România, ci și o mână de oameni pasionați care s-au implicat activ în concretizarea ideii. Unul dintre aceștia este profesorul Ionuț Panea, un vizionar care, în urmă cu cinci ani, a avut ideea de a crea și dezvolta o echipă de robotică în cadrul Colegiului Național „Tudor Vianu” din București. Pe care a antrenat-o consecvent, iar rezultatele au început să apăra: patru calificări consecutive la campionatul mondial de robotică și anul acesta locul 1 la concursul First Tech Challenge din Coreea de Sud și locul 3 la Concursul Mondial de Robotică din Saint Louis, SUA, unde au participat peste 900 de echipe din 42 de țări.

Echipa AutoVortex a liceenilor de la „Vianu” s-a transformat rapid dintr-un outsider într-un challenger cu pretenții la titlu. Metamorfoză pe care vor să o replice și debutanții de la Spiru Haret, Gheorghe Lazăr, Dimitrie Catemir sau Sfântul Sava. Și lista se extinde rapid.

Pentru a face față acestor provocări, Cristian Doicin, decanul Facultății de Inginerie și Managementul Sistemelor Tehnologice, are planuri ambițioase: „Ne dorim să replicăm la o scară mult mai mare ceea ce am realizat aici la UPB, într-un proiect major pentru București”.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite