Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Compresoarele COMOTI cuceresc piaţa prin eficienţă şi fiabilitate

27 Octombrie 2016



• O instalaţie complexă convinge în exploatare în Republica Cehă

INCD Turbomotoare COMOTI este prezent pe piaţa echipamentelor de comprimare gaze naturale de peste un deceniu cu instalaţii de comprimare echipate cu compresoare cu şurub cu injecţie de ulei de diferite mărimi. În această perioadă au fost produse şi vândute zeci de instalaţii complexe pentru comprimarea gazelor naturale, cele mai multe în ţară, dar şi în străinătate. Compresoarele au fost instalate în câmpurile de extracţie pentru comprimarea gazelor de sondă sau a gazelor asociate extracţiei de petrol şi au confirmat capacitatea de adaptare la cele mai diverse situaţii din exploatare, atât în ceea ce priveşte domeniul presiunilor de lucru, cât şi în ceea ce priveşte compoziţia gazelor.


Compresorul cu şurub cu injecţie de ulei, deşi este tot un compresor volumetric, ca şi compresorul cu piston, are faţă de acesta avantajul de a realiza rapoarte mari de comprimare într-o treaptă. În plus, funcţionează foarte bine şi cu presiuni de aspiraţie foarte mici, chiar negative, astfel că este eficient la exploatarea resurselor care sunt pe cale de epuizare.

Eforturile proiectanţilor au fost direcţionate spre diversificarea soluţiilor, pentru a răspunde unei palete mai largi de aplicaţii, pentru optimizarea consumurilor energetice, creşterea calităţii gazului comprimat, pentru protecţia mediului înconjurător. Subliniem că echipamentele noastre nu au nevoie de alte facilităţi pentru funcţionare decât de alimentare cu energie electrică. Ansamblul de comprimare standard se compune din instalaţia de comprimare montată integral pe un skid şi instalaţia electrică de forţă şi de automatizare. Skidul compresor poate funcţiona instalat în aer liber sau într-o incintă, care de obicei este un container dedicat aplicaţiei. Atât skidul cât şi containerul sunt module cu dimensiuni de gabarit corespunzătoare pentru transportul rutier sau feroviar.

Skidurile montate în aer liber sunt construite pentru a funcţiona fără restricţii la temperaturi ambiante de la -30°C la +40 °C în condiţiile climatului temperat continental. Arhitectura ansamblului de comprimare s-a îmbunătăţit continuu şi a evoluat către un skid compact, pe care sunt montate sisteme complexe de condiţionare a gazului la aspiraţie şi la refulare, echipamente de filtrare eficiente pentru reducerea conţinutului de ulei rezidual în gazul comprimat la cca 1mg/Nm³.
Un exemplu convingător este ansamblul de comprimare de la Staţia de comprimare gaz Ţicleni, care comprimă un debit de gaz de peste 75000 Nm³/zi. În staţie sunt instalate 3 astfel de ansambluri de comprimare care funcţionează în paralel, iar sistemele lor de automatizare sunt interconectate pentru controlul funcţionării individual sau în paralel pe o plajă mare de reglare a sarcinii de lucru. Pentru debite de gaz mai mici, de 5000-25000 Nm³/zi, am dezvoltat o variantă de skid cu vas separator gaz-ulei orizontal, pe care este montat grupul de comprimare compresor-motor electric de antrenare. Soluţia asigură o mai mare compactitate, gabaritul pe înălţime fiind considerabil redus. Electrocompresorul ECS 20/10, instalat nu cu mult timp în urmă în Parc 20 Siliştea comprimă 20000 Nm³/zi la presiunea de 7 bar şi este fabricat în această soluţie constructivă.



Electrocompresor funcţional în Republica Cehă

Din categoria celor montate în interior menţionăm ansamblul de comprimare ECS 5/40-B cu skidul de comprimare şi dulapurile instalaţiei montate într-un container. Electrocompresorul a fost produs pentru o companie din Republica Cehă, este instalat lângă o sondă de petrol, şi comprimă gazul asociat extracţiei de petrol. Instalaţia de comprimare trebuie să facă faţă unor cerinţe severe, respectiv să lucreze cu domenii largi de variaţie a presiunilor de admisie şi refulare, iar emisia sonoră să nu depăşească 71 dB. Unitatea de comprimare CU 64GM are capacitatea de a furniza debitul de gaz de 210 Nm³/h la presiuni de refulare de maxim 40 bar. Unitatea de comprimare a fost dezvoltată din compresorul de serie CU 64G care poate funcţiona în siguranţă până la presiunea de refulare de 30 bar. S-au reproiectat carcasele compresorului pentru a fi executate din oţel şi s-a elaborat o nouă soluţie de lăgăruire a arborilor pentru a suporta solicitările suplimentare produse de presiunile mari de refulare. Procesul de lucru este condus de un soft specializat performant care asigură funcţionarea în siguranţă a compresorului în condiţii de variaţie a presiunii de admisie de la 2 la 10 bar şi a presiunii de refulare de la 20 la 40 bar. Pentru a răspunde complet cerinţelor beneficiarului, respectiv pentru a se limita emisia sonoră în exterior, echipamentul complex de comprimare a fost montat într-un container izolat termic şi fonic. Containerul are 2 compartimente, respectiv compartimentul principal unde este instalat skidul cu toate componentele instalaţiei de comprimare şi compartimentul pentru sistemul de automatizare. Cele două compartimente sunt complet separate şi etanşe unul faţă de celălalt. Fiecare compartiment este echipat cu sistem de ventilaţie eficientă pentru evacuarea căldurii produsă de echipamente în funcţionare, asigurând în acelaşi timp şi extragerea continuă din incintă a eventualelor scăpări de gaz. Containerul dispune şi de sistem de detectare şi semnalizare a prezenţei gazului sau a fumului în cele două compartimente. Ansamblul electrocompresor cu şurub containerizat a fost conceput ca un modul transportabil pentru a putea fi instalat operativ în diferite locaţii în funcţie de necesităţi. Electrocompresorul are nevoie pentru funcţionare doar de alimentare cu energie electrică. Instalaţia funcţionează în regim automat fără a avea nevoie de personal de operare. Parametrii funcţionali sunt transmişi la distanţă la centrul de supraveghere pentru a fi monitorizaţi.

Soluţii adaptate necesităţilor
De-a lungul anilor situaţiile diverselor exploatări de gaz OMV PETROM s-au schimbat faţă de condiţiile iniţiale, a scăzut debitul de gaz în unele staţii, iar în altele a crescut. A apărut necesitatea ca echipamente din staţiile cu debit de gaz redus unde unele compresoare sunt scoase din funcţiune să fie relocate în staţiile unde debitul a crescut. Institutul COMOTI, care asigură servicii de mentenanţă pentru compresoarele aflate în exploatare, este conectat la situaţiile din teren şi este pregătit cu soluţiile potrivite pentru repararea, modernizarea şi adaptarea echipării instalaţiilor de comprimare pentru funcţionarea cu parametri modificaţi. De asemenea, modernizarea echipamentelor este necesară şi din punct de vedere al creşterii siguranţei în exploatare în conformitate cu reglementările la zi din domeniu și al protecţiei mediului înconjurător.

Îmbunătăţirea echipării necesită montarea de sisteme eficiente de filtrare a gazului la aspiraţie şi la refulare, sistem de depresurizare în aspiraţie la oprirea compresorului fără a da gazele în atmosferă. Toate echipamentele noi ale ansamblului de comprimare sunt montate pe acelaşi skid, fără mărirea gabaritelor. Sistemul de automatizare se îmbunătăţeşte prin echiparea cu PLC de capacitate mărită şi soft de operare elastic pentru conducerea proceselor de lucru pe o plajă mare de reglare a sarcinii de lucru, în deplină siguranţă. O completare a instrumentării instalaţiei este şi ea necesară. O primă acţiune de acest fel a implicat modernizarea a doua compresoare produse în urmă cu 10 ani, cu debite de 15000 Nm³/zi şi presiunea de refulare de 5 bari instalate iniţial în staţii din Moldova. Ele vor fi relocate pentru a comprima 30000 Nm³/zi la presiunea de maxim 11 bari într-o staţie de comprimare gaz din vestul ţării, unde debitul de gaz a crescut, iar compresoarele existente sunt depăşite. Acţiuni similare sunt în desfăşurare şi pentru alte staţii de comprimare gaz pentru care s-au prelucrat datele şi s-au propus deja beneficiarilor soluţiile cele mai potrivite din punct de vedere tehnic şi economic.



Tags: Cercetare, COMOTI

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Catalin Valutanu
Buna ziua, Sunt curios daca v-ati propus sa folositi experienta acumulata pentru a intra pe piata gazului natural comprimat, care in Romania incepe sa se dezvolte. Suntem interesati de aceste evolutii, de la compresoare pentru statii de GNC pentru vehicule, la instalatii de GNC si pana la materiale si piese de schimb necesare instalatiilor de GNC/GNCV. Multumesc, Catalin Valutanu director dezvoltare Antares Group Mobil 0742099261
31 Octombrie 2016, 01:37:32