Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Prof Mark Hersam, ambasadorul științei americane, în vizită la IMT Bucureşti

27 Octombrie 2016



• Institutul, considerat un partener valoros pentru cercetarea inovativă şi multidisciplinară

Profesor de știința materialelor la Northwestern University din SUA, focalizat pe domeniul nanotehnologiilor, Mark Hersam a vizitat România la mijlocul lunii septembrie, în calitate de ambasador al științei americane.


Prof. Mark Hersam s-a aflat într-un turneu prin mai multe țări est-europene: Georgia, Armenia și Cehia, interesat fiind să împărtășească experiența și cunoștințele sale, în dorinţa de a construi, împreună cu cercetători din diferite domenii, echipe multi-disciplinare și cross-funcționale pentru dezvoltarea tehnologiilor inovative în domeniul nanomaterialelor. Dar mai cu seamă este interesat în dezvoltarea unui ecosistem antreprenorial de susținere a inovării. „Noutatea constă în focalizarea pe o nouă clasă de materiale noi, denumite nanomateriale. În cazul lor vorbim despre dimensiuni foarte reduse și despre proprietăți speciale. Dar foarte important este să găsim aplicații ale acestor materiale în tehnologie, care să ajungă pe piață”, explică Mark Hersam.

În Capitală, profesorul Hersam a făcut o vizită la Institutul de Micro și Nanotehnologii - IMT Bucureşti, un spaţiu de cercetare cu o istorie îndelungată în domeniu, cu proiecte şi rezultate deosebite, ce se bucură de o bună reputaţie internaţională.
Mark Hersam: Am efectuat un traseu prin întreg institutul. Mă interesează în primul rând să știu ce se întâmpă aici, care sunt cele mai recente cercetări şi sunt impresionat de dotările pe care le-am văzut. În egală măsură sunt interesat de oportunități de cooperare și colaborare. Am observat deja că aici se fac studii pe anumite tipuri de materiale, care se studiază și în laboratorul nostru din SUA, și aș fi interesat, pe viitor, de cooperarea cu cercetătorii din IMT Bucureşti.

Cum arată viitorul unor astfel de colaborări?
Mark Hersam: Primul pas ar fi să împărtășim un interes comun referitor la cercetările noastre, apoi, pasul următor este să punem pe masă rezultatele fiecăruia și să stabilim colaborări cu beneficii de fiecare parte, aceasta fiind un proces care poate dura săptămâni sau chiar luni.



Pentru studiile de nanomateriale și materiale noi, pe care le întreprindeți, ați dezvoltat un microscop special. Ce vedeți prin acel microscop, mai mult decât printr-un microscop electronic sau atomic?
Mark Hersam: Este un microscop cu scanare și reglaj, un microscop cu cea mai ridicată rezoluție din lume, capabil să vadă în interiorul materialelor până la scară atomică și, mai mult de atât, ne oferă posibilitatea de a măsura proprietățile electronilor. Microscopul nostru are o rezoluție de 100 de ori mai mare decât a unui microscop convențional, care este limitat la lungimea de undă a luminii.

Consider că noutatea pe care noi o aducem constă în focalizarea pe o nouă clasă de materiale, denumite nanomateriale, cu proprietăți speciale, și este foarte important să găsim aplicații în tehnologie, menite să ajungă pe piață.

Nanomaterialele nu sunt un concept nou…
Mark Hersam: Sigur că da, nanomaterialele au început să fie studiate în urmă cu 15 ani în unele cazuri, dar pe noi ne interesează să ajungem la o metodă de fabricație care să conducă la o tehnologie. Asta este noutatea pe care o oferă laboratorul nostru, față de cercetările din ultimii 10-15 ani.

Avem deja un protofoliu bogat de materiale noi inventate, pe care îl îmbogățim constant. Totodată ne ocupăm și de posibilele aplicații. Instrumentele, dispozitivele pe care le folosim sunt adaptate nevoilor noastre, studiile pe care le facem nu sunt posibile cu microscopia tradițională și astfel am dezvoltat și acest microsop special cu scanare și reglaj.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite