Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Prof Mark Hersam, ambasadorul științei americane, în vizită la IMT Bucureşti

27 Octombrie 2016




Unele dintre materialele noi despre care ați vorbit în prezentarea făcută la IMT Bucureşti au o viață extrem de scurtă, uneori de doar câteva ore sau zile. Cât de utile pot fi aceste materiale cu o viață atât de redusă pentru aplicații concrete în industrie?
Mark Hersam
: Este adevarat că timpul de viață atât de scurt este o problemă pentru tehnologiile din lumea reală. Admitem acest lucru şi în acest sens dezvoltăm soluții pentru stoparea degradării, prin încapsularea lor în materiale care să le protejeze de mediul înconjurător. În alte situații modificăm chimia materialelor pentru eliminarea degradării acestora. Dacă nu rezolvăm problema, aplicațiile comerciale sunt foarte limitate. Exact în această direcție se îndreaptă studiile pe care le facem: eliminarea degradărilor și prelungirea duratei de viață a materialelor, pentru a reuşi să asigurăm viabilitate comercială.

Ce aplicații au aceste materiale? Unde își pot găsi utilitatea?
Mark Hersam: Cea mai clară aplicație este în industria electronică, dar, dincolo de aceasta, materialele noastre promit să aibă aplicații în tehnologiile de producere a energiei, cum ar fi celulele fotovoltaice, fotocatalizatori, baterii. De asemenea, ne ocupăm de dezvoltarea de aplicații biomedicale, terapeutice sau de regenerare a țesuturilor. În laborator avem deja prototipuri în diferite stadii de dezvoltare, unele mai avansate altele mai puțin. Materialele cu aplicații în electronică sunt cele mai avansate, apoi urmează cele cu aplicații biomedicale, care necesită o foarte mare grijă în evaluarea accesibilității și siguranței lor. E un proces foarte lung, care va necesita un timp îndelungat și un efort prelungit înainte să ajungă pe piață.

În ultima vreme se vorbeşte tot mai des despre dimensiunea antreprenorială a cercetătorului. Ce ne puteți spune despre experiența dumneavoastră în acest sens? Cum vedeți această apropiere între cercetare și bussines?

Mark Hersam
: Noi credem în antreprenoriat. Consider că soluția este să avem o echipă complexă, nu doar cu o diversitate de specialiști, dar și o diversitate de oameni de bussines și avocați, astfel încât să avem grijă de toate aspectele care conduc la comercializarea produselor și la succesul acestora.

Acum doi ani ați primit diploma „Genius” de la Fundația Mac Arthur. Vă considerați un geniu?
Mark Hersam: Este un cuvânt pe care presa îl iubește foarte mult, dar premiul Mac Arthur se acordă pentru creativitate și sunt onorat să fiu văzut ca fiind cretiv. Este şi ceea ce promovăm în laboratorul nostru, așa că eu prefer „creativitatea” pentru a mă descrie, în locul termenului de „geniu”.

Accent pe dezvoltarea de senzori și microsisteme
„În cadrul vizitei făcute la IMT Bucureşti, profesorul Hersam a vorbit mult despre nanomateriale pe bază de carbon și despre grafene, materiale noi, având proprietăți deosebite din punct de vedere electric și termic. Interesul este ca aceste materiale să fie folosite în senzori ce pot fi integrați în aplicații de tip biomedical, automotive, pentru spațiul cosmic sau în noul domeniu de aplicaţii internet of things, unde sunt necesari pentru a face interfața cu partea electronică a diferitelor dispozitive inteligente. Institutul nostru dezvoltă senzori pornind de la micro-nano-electronică, dispozitive fotonice și nanotehnologii. Noi suntem interesați de dezvoltarea de senzori și microsisteme, dar şi de utilizarea/dezvoltarea de materiale noi. În plus față de alte entităţi de cercetare, putem demonstra că un material este fezabil și poate fi utilizat într-un dispozitiv. Mai nou, colegii mei încearcă să producă grafenă și să o transfere pe diferite substrate. S-au făcut deja câteva încercări pentru realizarea de tranzistoare și alte dispozitive, pe grafenă, dar suntem la început. Specificul institutului este şi de a demonstra posibilitatea utilizării unor nanomateriale (noi) precum grafena în obținerea senzorilor si a microsistemelor. În această direcţie putem colabora foarte bine cu prof. Mark Hersam” şi grupul lui.
Dr. Raluca Müller, Directorul General IMT Bucureşti



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite