Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Conferința Utilizatorilor Esri,Trimble și Harris-Exelis 2016

27 Octombrie 2016




ZenoCollector prin Topgeocart
Oferită de compania Topgeocart, distribuitorul Leica Geosystems în România, soluţia mobilă ZenoCollector combină echipamentul GNSS Leica Zeno 20 cu aplicaţia de culegere date în teren Collector for ArcGIS. Este un parteneriat puternic între Hexagon şi Esri de promovarea împreună a soluţiei ZenoCollector dedicată companiilor care doresc să combine culegerea de date în teren cu o precizie ridicată, de ordinul centimetrilor, cu puterea platformei ArcGIS de culegere şi transmitere a datelor în timp real direct în baza de date geospaţială. Soluţia este unică pe piaţă în acest moment din punct de vedere al capabilităţilor.



Closing Plenary

În final, echipa Esri a realizat o trecere în revistă a proiectelor şi tehnologiilor prezentate, punând accentul pe faptul că Platforma ArcGIS este, acum, constituită dintr-o multitudine de aplicaţii şi soluţii, dedicate tuturor industriilor, devenind, astfel, o adevărată platforma integrată. Astfel, GIS-ul devine accesibil oricărui individ din cadrul unei organizaţii, şi nu doar specialistului GIS.
Acest lucru nu poate fi mai bine exemplificat decât prin noua aplicaţie prezentată la finalul conferinţei, ce urmează a fi lansată: Insights for ArcGIS. Prin interfaţa intuitivă, prin acţiuni de tipul drag-and-drop, aceasta permite analize spaţiale rezervate până acum experţilor GIS, făcând foarte uşoare descoperirea de tipare în date şi explorarea de scenarii.

Strategia Esri în domeniul prelucrării de imagini a fost prezentată de către domnul Jamie Ritchie. Domnul Jamie Ritchie s-a alăturat echipei Esri în anul 2015, fiind până atunci directorul comercial al Airbuse Defense Imagery. În ultimii ani, strategia Esri în domeniul prelucrării de imagini s-a schimbat semnificativ. Protejând în continuare relaţiile cu parteneri puternici din domeniu, cum este Harris (Exelis), Esri a inclus din ce în ce mai multe facilităţi de prelucrare de imagini, în cadrul Platformei ArcGIS.
Accentul s-a pus pe tehnologiile care permit includerea datelor provenite de la imagini în bazele de date GIS. Esri investeşte masiv atât în tehnologii legate de utilizarea datelor furnizate de sateliţii Sentinel, cât şi în domeniul utilizării eficiente de prelucrare a datelor provenite de la drone (Drone2Map). Abundenţa imaginilor, precum şi accesibilitatea acestora necesită noi tehnologii de stocare şi analiză, îndreptându-se în direcţia dezvoltării de Big Data, domeniu în care Esri este un pionier.

Esri România oferă imagini satelitare de mare rezoluţie (30 cm) prin parteneriatul avut cu European Space Imaging. “Noi furnizăm imaginea satelitară, care apoi e conectată la software. Ca atare, software-ul Esri este capabil să răspundă la diferite întrebări de interes general. De exemplu, care este situaţia pădurilor, care este statutul de urbanizare, cât de repede creşte un oraş şi cât de bine corespunde cu planurile oficiale. Unul din cei mai mari clienţi ai noştri este Comisia Europeană. În fiecare an se efectuează verificări ale subvenţiilor oferite în agricultură, iar imaginile oferite de noi ajută la efectuarea de analize comparative între ceea ce declară fermierii că au cultivat şi ceea ce s-a cultivat în realitate.” a menţionat Pascal Schichor, Manager în cadrul European Space Imaging.

Încheierea conferinţei le-a fost rezervată elevilor de la şcoala gimnazială numărul 113 şi doamnei profesoare coordonator. În ultimii ani, Esri România s-a implicat activ în promovarea tehnologiei GIS în școli și licee, prin organizarea de ateliere de GIS multidisciplinare.

În acest context, elevii au prezentat rezultatele activităţii lor din "Școala Altfel", unde Esri România a implicat pe elevii clasei într-o serie de ateliere GIS, având ca temă "Aplicarea geografiei și a tehnologiilor geospațiale în crearea de soluții, pentru conturarea unui viitor mai bun". Elevii și-au asumat rolul de specialiști în domeniul planificării urbane și au făcut apel la practicile specifice Geodesign-ului. Misiunea lor a fost aceea de a contura soluții pentru un peisaj mai verde, în cartierul în care se află școala lor – Cartierul Berceni.

La final
Am discutat cu câţiva dintre participanții la eveniment, iar părerea generală a fost că ediţia 2016 a adus un plus de noutate. Sistemele GIS devin un element important în tot mai multe organizații, iar această direcție se vede în interesul pieţei pentru informare și dezvoltare soluții. Suntem departe de ceea ce se întâmplă în țările vestice, la capitolul utilizare și exploatare economică a sisemelor geospațiale, însă avem șanse să recuperăm. Cloud-ul aduce un mare avantaj din această perspectivă pentru că elimină investițiile masive în tehnologie și achiziție de imagini și permite democratizarea accesului la datele geospațiale și a partajării acestora.

Conferința anuală a utilizatorilor Esri reușește de fiecare dată să polarizeze atenția pieței și să genereze un schimb intens de experiență și opinii. Devine astfel baza unor proiecte viitoare și a unor schimbări necesare în modul în care organizațiile produc, partajează și consumă informațiile geospațiale, dar mai ales în modul de gândire al oamenilor.

Interviu cu Jamie Ritchie, Business Development Manager for Imagery
Care este rolul dumneavoastră de Business Development Manager?
Esenţial, lucrez în zona de sales şi marketing Esri. Este o zonă relativ nouă pentru Esri. Scopul meu este să îmbin mai bine partea de GIS, unde Esri excelează, cu partea de imagini, astfel încât oferta companiei să devină şi mai complexă.
Cum vedeţi relaţia cu Esri România?
Mă socotesc norocos, deoarece sunt puţin oameni precum Cristian Vasile care să înţeleagă importanţa imaginilor în universul soluţiilor GIS. Ce încercăm noi să facem este să demonstrăm posibilităţile unor aplicaţii complexe care să folosească imagini. De exemplu, Agenţia Spaţială Română are acces direct la programul Copernicus. Ar putea folosi acest acces şi tehnologia Esri pentru toate ministerele implicate în dezvoltare urbană şi planificare a dezvoltării.
Intenţionaţi să vă implicaţi şi în zona clienţilor privaţi?
Da, categoric. Ne interesează mult companiile mici care se ocupă de managementul terenurilor şi cele care caută să facă agricultură de calitate şi precizie. Pe lângă imagini, cu soluţiile noastre noi putem ajuta astfel de clienţi să desfăşoare un managament inteligent al afacerii lor şi, mai ales, să poată previziona evoluţia acestei afaceri.
Până la urmă, care sunt zonele client cele mai importante?
Agricultura, managementul mediului, domeniul maritim, climatul atmosferic. Ce încercăm noi să le spunem actorilor din aceste zone este faptul că există acces gratuit la imagini satelitare prin programul Copernicus şi există soluţiile noastre de analiză inteligentă a datelor. Până la urmă, ceea ce ne dorim noi este să vedem că utilizatorii finali încep să fructifice la maxim volumele imense de date care deja există pentru a desfăşura activităţi din ce în ce mai performante pentru ei.



Tags: GIS, Esri Romania

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite