Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Securitate >> Stiri si comunicate

Care sunt principalele amenintari cibernetice in Europa

02 Noiembrie 2016



Analiza Kaspersky Lab asupra amenintarilor IT in trimestrul al treilea din 2016 arata ca, in Europa, 33% dintre utilizatori s-au confruntat cu incidente de securitate ce tineau de retele locale si de dispozitive de memorie externe, in timp ce 15% au intalnit amenintari legate de web. Statisticile serviciului cloud Kaspersky (Kaspersky Security Network) din perioada iulie – septembrie 2016 au aratat ca Ucraina continua sa aiba cel mai ridicat numar de utilizatori afectati de amenintari locale (57,9%), urmata de Israel (38,5%), Serbia si Grecia (37,6%) si Africa de Sud (36%). Cel mai mare numar de incidente ce tin de amenintari web au fost raportate in Slovenia (23,9% dintre utilizatorii KSN) si Ucraina (21,8%), urmate de Spania si Grecia. Olanda, Africa de Sud, Regatul Unit si Republica Ceha au un nivel al amenintarilor relativ redus: 7-10% dintre utilizatori au fost afectati de amenintari online in aceste tari.

Amenintarile cibernetice evolueaza odata cu tehnologia si au un impact asupra tuturor aspectelor ce tin de viata online a indivizilor si a companiilor. Pe langa faptul ca se multiplica in ritm rapid ca numar, malware-ul devine, de asemenea, mai sofisticat si provoaca mai multe daune. Ransomware-ul se dezvolta si el extrem de rapid si este una dintre principalele amenintari IT la ora actuala. Studiul nostru arata ca, in prezent, 40% dintre utilizatori platesc o rascumparare atunci cand le sunt criptate datele, ceea ce nu face decat sa ii incurajeze pe infractorii cibernetici”, a explicat Marco Preuss, Director of Global Research and Analysis Team Europe, la Kaspersky Lab. “De asemenea, apar la orizont si noile riscuri, inspirate de Internet of Things; am vazut deja cum televizoarele smart pot fi folosite pentru a-i spiona pe proprietari si cum o usa smart poate fi descuiata de persoane neautorizate si, de multe ori, rauvoitoare. Este foarte important sa ne pregatim pentru amenintarile curente si viitoare pe care le prezinta aceste noi dispozitive.”
In 2015 si la inceputul anului 2016. Kaspersky Lab a inregistrat peste 2 milioane de incidente cibernetice cu programe ransomware, multe dintre acestea intrand in atentia publicului. Comparativ cu perioada 2014-2015, numarul atacurilor ransomware asupra companiilor a crescut de 6 ori. Expertii Kaspersky Lab estimeaza ca, odata cu cresterea folosirii programelor ransomware de catre infractorii cibernetici, acest tip de malware ar putea chiar sa depaseasca troienii bancari, ca amploare.
Conform Corporate IT security Risks Survey pe 2016, 20% dintre companiile din toata lumea s-au confruntat cu un atac in ultimele 12 luni. In Europa, aceasta problema pare sa fie mai des intalnita: 28% dintre companii au trecut printr-o astfel de amenintare. Cat despre Africa de Sud, procentul este ceva mai mic: 19%. Programele ransomware nu se limiteaza la utilizatorii de PC-uri, ci este raspandit si pe platforme mobile. In trimestrul al doilea din 2016, am detectat 83.048 de pachete malware dezvoltate pentru mobil.
Pentru a ajuta mai multe companii sa reduca riscul infectarii cu programe ransomware, Kaspersky Lab le-a pus la dispozitie, gratuit, Anti-Ransomware Tool for Business, impreuna cu alte functii anti-ransomware, integrate in principalele sale solutii. In plus, Kaspersky Lab - impreuna cu Europol, Politia Nationala din Olanda si Intel Security - a lansat proiectul No More Ransom – un portal online care isi propune sa informeze publicul despre pericolul ransomware si sa ajute victimele sa isi recupereze datele fara sa plateasca rascumpararea ceruta de infractorii cibernetici. In prezent, printre participantii la acest proiect se numara organizatii de aplicare a legii din 14 tari.
Suntem decisi sa combatem infractionalitatea cibernetica si mai ales fenomenul ransomware, dar avem sanse de reusita doar daca ne unim fortele cu alte agentii de aplicare a legii si companii de securitate cibernetica. Infractionalitatea cibernetica e globala, nu are frontiere, asa ca avem nevoie neaparat de aceasta cooperare. Impreuna – atat in cadrul proiectului No More Ransom, cat si in celelalte activitati ale noastre – facem tot ce ne sta in putinta sa oprim infractorii si sa returnam fisierele detinatorilor de drept, fara ca acestia sa plateasca sumele cerute. De asemenea, ne-am asumat obiectivul de a creste gradul de constientizare asupra acestui fenomen, printre utilizatorii individuali si companii, pentru ca, din pacate, nu exista chei de decriptare pentru toate tipurile de ransomware. Backup-ul datelor si un comportament precaut in mediul online pot fi de mare ajutor pentru a evita infectarea dispozitivelor cu programe ransomware”, a spus Ton Maas, Digital Coordinator in cadrul Politiei Olandeze.

Despre Kaspersky Lab
Kaspersky Lab este o companie globala de securitate cibernetica, fondata in 1997. Cunostintele in domeniul amenintarilor cibernetice si expertiza in securitate IT detinute de Kaspersky Lab se materializeaza in mod constant in solutii de securitate si servicii pentru a proteja companii, infrastructura critica, autoritati guvernamentale si utilizatori individuali din toata lumea, Portofoliul complex de securitate include protectie endpoint de top si un numar de solutii specializate de securitate si de servicii, pentru a combate amenintarile digitale tot mai sofisticate. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejati de tehnologiile Kaspersky Lab, precum si 270.000 de companii client, pe care le ajutam sa protejeze ce e mai important pentru ele. Pentru mai multe informatii, vizitati www.kaspersky.ro.


















Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite