Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ELI-NP īn dialog cu comunitatea de afaceri din Romānia

18 Noiembrie 2016



Dialogul sistematic al Proiectului ELI-NP cu comunitarea de afaceri din România a început. Interfaţa este un membru al Familiei ELI-NP – Clusterul de la Măgurele (Măgurele High Tech Cluster - MHTC). Două păreau să fie riscurile cele mai mari: oamenii de ştiinţă şi oamenii de afaceri să nu se considere parteneri într-un proces de comunicare şi, dacă totuşi se acceptau ca parteneri, să nu facă eforturile necesare pentru a vorbi fiecare inteligibil pentru celălalt. Amândouă riscurile au fost evitate şi circa 200 de persoane au stat de vorbă timp de două zile, descoperindu-se reciproc şi stabilind posibile căi de urmat pentru formarea unor parteneriate cercetare avansată – business.

Structura organizatorilor a avut primul rol pentru dezvoltarea încrederii: IFIN-HH – ELI-NP, ASPES, Primăria Măgurele şi MHTC. În acest mod am putut să atragem reprezentanţi semnificativi ai mediilor care vor interacţiona în următorii 2 – 5 - 10 ani pentru realizarea unor transferuri de cunoaştere şi de tehnologie care să permită firmelor româneşti să devină lideri de piaţă şi, astfel, să genereze locuri de muncă.

Filosofia primei Conferinţe Anuale a Clusterului de la Măgurele a avut un caracter inedit deoarece fiecare zi a avut un alt specific şi vedetele conferinţei au fost oamenii de ştiinţă care au fost motivaţi la maximum de prezenţa oamenilor de afaceri. Domnul Academician Zamfir s-a întrebat cu glas tare: „Cum să faci afaceri cu ELI-NP dacă nu ştii cu ce se ocupă acest proiect? Dacă le arătăm echipamentele cu care lucrăm, vor înţelege cum am putea colabora?“

Prima zi a fost dedicată etalonării informaţionale a participanţilor: pentru ca ambele părţi ale procesului de dialog să aibă informaţii relativ apropiate despre tema discutată. Directorul general al Proiectului şi directorii diviziilor de cercetare au prezentat proiectul. Ce tip de cercetare se realizează în fiecare divizie şi ce oportunităţi de afaceri există. A urmat vizita la infrastructură ELI-NP. Aici oamenii de afaceri s-au dezlănţuit cu întrebări foarte concrete.

A doua zi. Sala a fost plină. 12 cercetători au prezentat 12 rezultate ale cercetării care se pot transforma într-un timp rezonabil în 12 afaceri. Toate prezentările sunt postate pe site-ul www.mhtc.ro. Domenii vizate – foarte diverse. A fost lansat, de fapt, conceptul unui nou model de business bazat pe rezultatele cercetărilor avansate. Are şanse să reuşească? Răspunsul pozitiv a venit de la un start up din Bucureşti, o firmă care doreşte să realizeze baterii care să stocheze energie pentru maşini ecologice, şi de la Institutul de Fizica Laserilor care au realizat un transfer tehnologic mediat de Clusterul de la Măgurele. Tehnologia dezvoltată la Măgurele permite sudură cu laser a unor metale care prin mijloace tradiţionale nu se poate realiza. Dovada reuşitei: participanţii au putut să se plimbe prin curtea IFIN-HH cu o Dacie Logan dotată cu această baterie sudată de echipa de cercetători. A doua zi, participanţii au putut să vadă că există şi voinţa politică pentru susţinerea acestui dialog: cercetare avansată – comunitatea de afaceri din România. Au fost prezenţe semnificative şi discursuri fără echivoc în favoarea colaborării.

Primele rezultate se şi văd la doar o săptămână după conferinţă: a început colaborarea cu segmente specializate ale mediului de afaceri. ELI-NP este un motiv de mândrie naţională şi europeană. MHTC – este un liant util pentru extinderea performanţei ştiinţifice în mediul de afaceri.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite