Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Clusterul de la Măgurele accelerează business-ul din jurul ELI-NP

21 Noiembrie 2016



• Proiectul oferă mediului de afaceri perspectiva de a genera competitivitate de mare putere

Proiectele de cercetare avansată de la Măgurele pot deschide drumul către business competitiv la nivel mondial. Nu într-un viitor neclar conturat, nici în 2019 când ELI-NP va deveni operaţional, ci începând chiar de azi, în prezent. Acesta este unul dintre mesajele principale pe care reprezentanţii Măgurele High Tech Cluster (MHTC) l-au transmis cu ocazia primei conferinţe anuale dedicate interacţiunii dintre comunitatea ştiinţifică grupată în jurul ELI-NP şi comunitatea oamenilor de afaceri din România.


În prima zi a conferinţei, directorul general al ELI-NP și responsabilii ariilor de cercetare au familiarizat oamenii de afaceri cu proiectul și, mai ales, cu domeniile din viața de zi cu zi pe care cercetările cele mai avansate din lume în acest domeniu le vor influența în următorii 10-20 de ani. În cea de a doua zi au fost prezentate aspecte strategice generate de Proiectul ELI-NP: implicațiile pentru dezvoltarea regiunii, materializarea inițiativei Valea Laserului – Ținutul Luminii, colaborarea dintre administrația publică locală și mediul de afaceri. Totodată s-a discutat şi despre barierele care apar în calea dezvoltării unui business de succes în domenii avansate, dar și despre oportunitățile ce pot fi descoperite.




Este pentru prima dată când oamenii de afaceri au putut să cunoască în detaliu domeniile în care se vor desfășura cercetările științifice avansate de la ELI-NP şi proiectele care pot genera afaceri competitive de anvergură internaţională. Sunt proiecte concrete, bine definite, care își așteaptă partenerii pentru următorii 5-15 ani şi care pot schimba modul în care participă ţara noastră în competiţia globală.

Cercetãtorii de la Institutul de Fizicã şi Inginerie Nuclearã Horia Hulubei au prezentat domeniile în care va putea fi folosit laserul de mare putere care va fi instalat la Mãgurele. Laserul are capacitatea de a fi foarte versatil, astfel încât aria sa de aplicabilitate este foarte largă: de la medicină şi biologie până la ştiinţa materialelor (cu preponderenţă testarea materialelor), de la securitate, managementul materialelor nucleare sensibile, criminalistică nucleară, până la cultură (prin protejarea şi conservarea patrimoniului) şi mediu.

Şefii direcţiilor de cercetare din cadrul ELI-NP au susţinut prezentări focalizate pe acele zone în care comunitatea oamenilor de afaceri se poate implica pentru buna funcţionare şi întreţinere a instalaţiilor şi a clădirilor, dar şi pe parte de organizare de experimente, unde sunt necesare multiple dotări. S-au făcut invitaţii de colaborare pe parte de optica laserilor şi lentile de diferite dimensiuni; pe parte de întreţinere, reparaţii şi verificări a aparaturii de comandă şi control; pentru calificarea, validarea camerelor curate; pentru controlul şi menţinerea parametrilor de funcţionare; în direcţia întreţinerii, verificării şi reparaţiilor sistemelor geotermale, a pompelor de căldură. Alte zone de colaborare pot viza întreţinerea şi repararea sistemelor de supraveghere video, sistemelor de acces controlat, sistemele de stingere incendii sau măsurări ale laboratoarelor autorizate. Echipa ELI-NP poate asigura consultanţă în domenii high-tech, dar şi transfer de cunoştinţe.

Primul transfer tehnologic reuşit
Clusterul de la Măgurele joacă un rol important în direcţia facilitării transferului rezultatelor ştiinţifice către mediul de business. Un exemplu concret este cel al realizării primului transfer tehnologic. INFLPR este institutul care a realizat sudura cu laser a unei baterii auto, iar tehnologia urmează să fie transferată integral către compania românească Prime Motors Industry. Alături de TESLA, compania Prime Motors Industry va fi singura din lume care poate face baterii sudate cu laser. Bateria este deja instalată pe o Dacia Logan şi se comportă bine, demonstrând faptul că sudurile cu laser sunt de calitate.

Schimbarea paradigmei de interacţiune dintre cercetare şi mediul economic
ELI-NP a oferit şansa renaşterii fizicii româneşti şi a cercetării ştiinţifice de pe platforma Măgurele, punând România pe harta marilor infrastructuri şi laboratoare de cercetare ale lumii. „Totodată proiectul a fost gândit de la bun început drept un punct de plecare pentru dezvoltarea unei zone de înaltă tehnologie. Este cunoscută practica mondială de a strânge în jurul marilor centre de cercetare cele mai puternice firme high-tech. Încercăm să schimbăm şi în România paradigma prin care cercetarea ştiinţifică interacţionează cu mediul economic, iar evenimentele prin care cercetătorii şi oamenii de afaceri intră în dialog consolidează acest demers. Din 2016 punem un accent deosebit pe direcţia de dezvoltare a zonei prin proiectul Laser Valley, care ar împlini proiectul ELI-NP şi pe parte de impact social şi economic. În 2019 ELI-NP va fi operaţional şi sperăm că va înscrie regiunea pe un făgaş de dezvoltare fără cale de întoarcere şi de aducere a sute de întreprinderi mari, mijlocii sau mici care vor colabora cu centrul nostru“.
Nicolae Zamfir, directorul general ELI-NP

Valorificarea adevăratei mine de aur a României
Potrivit studiului de impact socio-economic al PwC, 600 de milioane de euro este cifra de afaceri anuală pe care o poate genera laserul de la Măgurele, iar numărul locurilor de muncă create poate fi peste 6000. Pentru ca regiunea din jurul oraşului Măgurele să devină un nucleu socio-economic ce poate genera dezvoltare şi inovare după modelul Silicon Valley este necesară însă crearea unei infrastructuri moderne şi transformarea inteligentă a zonei.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite