Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ICPE-CA: consecvent în compatibilitate electromagnetică

21 Noiembrie 2016



La INCDIE ICPE-CA, domeniul compatibilităţii electromagnetice este puternic dezvoltat, existând un laborator care acoperă atât metodele de protecţie, cât şi tehnologiile de investigare în condiţii de protecţie electromagnetică. Strâns legat de acest domeniu este marcarea, anul acesta, a unui eveniment aniversar. În septembrie a avut loc a 10-a ediţie a Workshop-ului Internaţional de Compatibilitate Electromagnetică CEM 2016, manifestare ştiinţifică ajunsă la ediţie jubiliară. În cei 12 ani de la prima sa ediţie, manifestarea s-a transformat într-un reper în domeniul compatibilităţii electromagnetice, atât în ţară, cât şi peste hotare.



Cercetările în ICPE-CA în domeniul compatibilităţii electromagnetice sunt vechi: avem o cameră anehoică care a fost acreditată RENAR în 2008 pentru măsurători în domeniul de frecvenţe 200 MHz – 18 GHz. Alături de camera anehoică amenajată cu distanţa de măsurare de 3m, căptuşită cu piramide absorbante pentru asigurarea încercărilor în domeniul radiofrecvenţelor şi microundelor, avem în dotare o cameră ecranată şi o altă cameră pentru instrumente. Se fac determinări asupra atenuării ecranelor electromagnetice utilizate pentru protecţia aparatelor electronice, clădirilor şi/sau specialiştilor expuşi la radiaţii electromagnetice, determinarea câmpului electromagnetic emis de aparatele electronice şi electrotehnice, măsurarea câmpului electromagnetic, determinarea permeabilităţii magnetice (în complex) în domeniul de frecvenţă 40 Hz – 110 MHz, determinarea permitivităţii dielectrice (în complex) în domeniul de frecvenţă 40 Hz-30 MHz cu determinarea tangenţei unghiului de pierderi în domeniul de frecvenţă 40 Hz-30 MHz.

De asemenea, preocupările noastre se extind şi spre analize spectrale de imagine în infraroşu pentru circuite electrice, cablaje imprimate, prevenirea incendiilor, conexiuni electrice, clădiri etc. şi spectroscopie de reflexie şi transmisie THz. Aparatura din dotare este una dintre cele mai complexe din ţară, iar cercetătorii noştri sunt specialişti cu studii avansate în domeniu. Astfel, având de partea noastră aceste avantaje, am reuşit să câştigăm în acest domeniu, atât proiecte la nivel naţional, cât şi internaţional. Un exemplu ar fi recentul proiect câştigat în cadrul Programului Operaţional de Competitivitate 2014 – 2020, „Sistem modular integrat şi tehnologie pentru ecranare electromagnetică a incintelor în gama 100 KHz – 18 GHz – SITEM”. În acest context, putem realiza un transfer de cunoştinţe de către noi, ICPE-CA, către piaţă (firme şi întreprinderi) în vederea sprijinirii competitivităţii economice şi dezvoltării de afaceri proprii. Am dat doar câteva exemple care constituie, în continuare, tot atâtea atuuri pentru iniţierea şi dezvoltarea unei manifestări ştiinţifice în domeniul compatibilităţii electromagnetice.

Iniţierea în 2004 a primului Workshop de Compatibilitate Electromagnetică a constituit un răspuns la imperativele societăţii ce vizează progresele noi conturate în cercetările ştiinţifice din domeniul compatibilităţii electromagnetice. Compatibilitatea electromagnetică este o tehnologie orizontală împletită cu celelalte domenii ale electrotehnicii, există încă de la începuturile ei şi cunoaşte datorită complexităţii, a globalităţii sale, noi completări, etapă de etapă.

Un eveniment reper
Workshop-ul Internaţional de Compatibilitate Electromagnetică abordează aspecte devenite tradiţionale, precum compatibilitatea electromagnetică în domeniile electronicii, a sistemelor de comunicaţii, a sistemelor industriale. Tematica manifestării atinge aspecte privind efectele expunerii umane la câmpurile electromagnetice, evaluarea electromagnetică nedistructivă, calitatea energiei electrice, dar şi biocompatibilitatea împreună cu problemele legate de standardizare.



Sub patronajul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, prima ediţie a acestei manifestării ştiinţifice a fost în septembrie 2004 şi a avut loc la Bucureşti, în complexul ROMEXPO. Manifestarea s-a bucurat de un real succes, problemele specifice dezbătute fiind de mare actualitate şi cu implicaţii puternice în viaţa de zi cu zi. Comitetul de organizare împreună cu comitetul ştiinţific a hotărât să organizeze în fiecare an acest tip de manifestare, locaţia aleasă fiind, de fiecare dată, un alt centru universitar din ţară sau o localitate cu potenţial ştiinţific şi economic în domeniu. Au urmat ediţiile anuale cu locaţii precum Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Universitatea de Nord din Baia Mare, Universitatea Transilvania din Braşov (Predeal), Academia Navală din Constanța, Odorheiu Secuiesc în apropierea centrelor universitare din Târgu Mureş, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Politehnică din Timişoara şi Universitatea din Craiova. De fiecare dată, contribuţiile participanţilor, de mare actualitate, au dovedit preocupările oamenilor de ştiinţă din institute de cercetare, cadre didactice universitare, doctoranzi, dar şi studenţi, societăţi, agenţi economici cu preocupări similare, care au dobândit o tradiţie în acest domeniu. Extinderea domeniului către sfera medicală adaugă şi contribuţii importante ale unor unităţi de sănătate. În mare parte, participanţii au fost din România, dar, începând cu a doua ediţie, s-au înregistrat şi participanţi din Belgia, Irlanda, Croaţia, Republica Moldova, Elveţia, Germania, Republica Slovaca, Ungaria, Polonia, Italia, Rusia, Olanda precum şi Brazilia etc.

Manifestarea a marcat dezvoltarea de noi direcţii de cercetare prin contactul direct dintre cercetători şi lumea educaţiei cu producători, organisme de certificare, permiţând identificarea de probleme/tematici de rezolvat, teme noi de cercetare pentru formarea unor consorţii de cercetători/beneficiari (cofinanţatori), în vederea promovării tematicilor respective.

Ca obiective distincte ale manifestării trebuie să amintesc cunoaşterea celor mai noi realizări în domeniul tematicii desfăşurate, prezentarea, diseminarea şi promovarea rezultatelor cercetărilor ştiinţifice şi de dezvoltare tehnologică în vederea sensibilizării mediului economic privind importanţa aplicării rezultatelor cercetării ştiinţifice şi dezvoltării tehnologice. Probleme legate de standardizare şi Directivele Europene aduc un aport important prin dezbateri şi schimburi de idei şi rezultate, cunoaşterea standardelor şi a metodelor de măsurare fiind importantă pentru autocertificare, pentru fiecare firmă constructoare de aparatură electrică şi electronică.



Tags: ICPE-CA, inovare

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite