Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Oportunități pentru dezvoltarea bio-economiei circulare

21 Noiembrie 2016





Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM a început implementarea proiectului Procedee secvențiale de închidere a fluxurilor laterale din bioeconomie şi (bio)produse inovative rezultate din acestea – SECVENT în cadrul Programului Operaţional Competitivitate, Axa prioritară 1 – Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare (CDI) în sprijinul competitivității economice şi dezvoltării afacerilor, Acțiunea 1.2.3: Parteneriate pentru transfer de cunoştinţe. Acest proiect este cofinanțat din fonduri structurale și oferă noi oportunități pentru dezvoltarea bioeconomiei circulare.


Bioeconomia, domeniu de specializare inteligentă pentru România [1], se caracterizează, atât la nivelul UE, dar mai ales al țării noastre, prin lanțuri valorice care nu sunt circulare. Comunicarea Comisiei COM (2014) 398 Spre o economie circulară: un program „deșeuri zero” pentru Europa”, subliniază necesitatea unei închideri a lanțurilor valorice din (bio)economie [2]. Pe plan național există o serie de preocupări de valorificare a co-produselor formate în lanțurile laterale ale bioeconomiei, în special pentru utilizările tradiționale, respectiv furaje [3] sau producerea de energie termică după uscare şi peletizare [4]. Pe plan internațional Agenda Strategică de Cercetare şi Inovare (SIRA) a Consorțiului pentru bio-industrii/JU BBI [5] menționează necesitatea dezvoltării unor lanțuri valorice care să includă procedee în cascadă, pentru valorificarea completă și complexă a fluxurilor laterale din agro-industrii/bio-economie.

Un exemplu ilustrativ de fluxuri laterale sunt co-produsele formate cadrul diferitelor ramuri ale industriei alimentare - tabel 1. În lipsa unor soluții tehnologice inovative de valorificare, aceste co-produse se degradează rapid, devenind deșeuri. Iar gestionarea acestor deșeuri generează costuri suplimentare pentru a evita impactul negativ asupra mediului.



Scopul proiectului Secvent este de a crește eficiența economică a întreprinderilor partenere, prin dezvoltarea și implementarea unor soluții tehnologice inovative de (bio)procesare a co-produselor din lanțurile valorice ale bioeconomiei, pentru recuperarea şi/sau formarea de componente cu valoare adăugată şi utilizarea acestora pentru (bio)produse cerute de piață.

Aceste soluții tehnologice rezultă dintr-o serie de cercetare, inovare și transfer de cunoștințe, oferite întreprinderilor în timpul și ca urmare a implementării proiectului Secvent. Gradul de noutate în context național și internațional comparativ cu ceea ce există pe piață, al serviciilor noi/îmbunătățite oferite întreprinderilor prin proiectul Secvent, este determinat de abordarea integrată și interconectată (fig. 1), destinată închiderii unor lanțuri valorice din bio-economie, prin procese secvențiale/în cascadă. Co-produsul unui procedeu (bio)tehnologic, aplicat în primele etape unui co-produs agro-industrial inițial, devine materie primă pentru un alt procedeu biotehnologic – simbioză industrială. De ex. materialul vegetal extras, rezultat după extracția intensificată/eco-eficientă din co-produsele agro-industriale a componentelor bioactive și/sau a fito-siliciului, devine materie primă pentru recuperarea bio-polimerilor, inclusiv a nano-celulozei vegetale, printr-un alt procedeu biotehnologic. Produsul principal rezultat prin aplicarea unui procedeu biotehnologic asupra unui co-produs agro-industrial inițial este materie primă pentru un alt procedeu biotehnologic. Compușii bioactivi extrași sunt utilizați pentru compoziții cu biodisponibilitate controlată. Pentru controlarea bio-disponibilității sunt folosiți bio-polimeri cu caracteristici de adsorbție specifice, ca de ex. (gluco)manani din peretele celular al drojdiilor.



Serviciile noi/îmbunătățite beneficiază de o infrastructură nou creată printr-un proiect POS.CCE (Agri-Flux, ID1938 / cod SMIS 48695 / nr.645/18.03.2014), cu destinație specifică bio-economiei, a cărei caracteristică de unicitate este dată de (micro)(bio)reactoarele în flux continuu, care permit intensificarea proceselor de cercetare-inovare.

Activitățile propuse spre finanțare în cadrul proiectului Secvent au rolul de a valorifica optim serviciile noi/îmbunătățite de cercetare și inovare descrise mai sus. Prin activitățile de tip A, pentru stimularea transferului de cunoștințe, se va formula oferta de expertiză și de rezultate a INCDCP-ICECHIM și pentru noi potențiali beneficiari ai transferului de cunoștințe, în domeniul valorificării „inteligente” a co/sub-produselor agro-industriale. Activitățile de tip B vor permite întreprinderilor partenere dezvoltarea bioproduselor inovative din fluxurile laterale ale bioeconomiei, prin acces la infrastructura de cercetare a INCDCP-ICECHIM, inclusiv Agri-flux. Activitățile de transfer de abilități / competențe de cercetare-dezvoltare (de tip C) se vor focaliza pe activități de cercetare industrială și/sau dezvoltare experimentală contractuale, executate pentru și în numele întreprinderilor partenere, pentru dezvoltarea procedeelor biotehnologice/bioproduselor. Activitățile de tip D, de cercetare industrială și/sau dezvoltare experimentală realizate în colaborare efectivă cu întreprinderile partenere, au și rolul de a promova excelența și specializarea inteligentă, pentru că implică entități economice cu echipe de cercetare, care au contribuții la: dezvoltarea cunoașterii (articole cotate ISI) și a progresului socio-economic (brevete utilizate efectiv în producție).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite