Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Echipamentele multifunctionale, o garantie a securitatii

24 Iunie 2006



Echipamentele multifunctionale de retea reprezinta o optiune tentanta pentru numeroase companii, indiferent de dimensiunea acestora, atat din punct de vedere al pretului de achizitie, dar si din prisma costului de utilizare (TCO), precum si a performantei. Dar noua generatie de echipamente multifunctionale dotate cu memorii proprii de mari dimensiuni aduce cu sine si un risc crescut in ceea ce priveste confidentialitatea datelor, problema pe care marii producatori de astfel de echipamente au solutionat-o eficient in diverse moduri, cateva dintre acestea fiind prezentate mai jos.
Konica


Echipamentele multifunctionale de retea au inceput sa castige in ultimii ani din ce in ce mai mult teren si in Romania (dupa cum a relevat si ancheta realizata de revista „Market Watch“ in luna martie a.c.). Un trend firesc in randul tuturor companiilor, indiferent de dimensiuni, tinand cont de avantajele multiple pe care le ofera aceste echipamente, al caror pret inregistreaza o scadere constanta, in timp ce performantele sunt in continua crestere. Printre principalele motive pentru care companiile au inceput sa renunte la traditionalele imprimante, copiatoare, scanere si faxuri, alegand multifunctionalele se numara:


u economiile realizate prin inlocuirea a patru aparate cu doar unul, care le integreaza la un pret mai mic decat suma celor patru, dar si prin reducerea numarului de consumabile, al spatiului de stocare al acestora, precum si prin reducerea costurilor legate de mentenanta


u castigul de spatiu in raport cu echipamentele clasice luate individual


u ameliorarea productivitatii si a fluxului operational prin plasarea unui numar mai mare de functii mult mai la indemana utilizatorilor


u cresterea eficientei prin facilitarea conversiei documentelor din format hartie in fisiere electronice mai usor de manipulat, partajat si arhivat.


Pe scurt, sintetizand toate aceste avantaje, se obtine o crestere a productivitatii fara a genera o crestere simultana a costurilor sau o „complicare“ a procedurilor.


„Atributele ascunse“


Exista insa si o serie de avantaje „imateriale“ la fel de importante in activitatea unei companii, dar care sunt mai greu cuantificabile. Insa de care trebuie tinut cont atunci cand se opteaza pentru un echipament multifunctional. Printre „atributele ascunse“, deloc neglijabile, se numara cele legate de nivelul de securitate oferit de aceste echipamente, un parametru din ce in ce mai important in politica firmelor, o data cu cresterea volumului si importantei informatiilor critice.
printer2
Securizarea echipamentului ales, precum si al retelei prin care sunt transmise documentele digitale reprezinta o prioritate in asigurarea confidentialitatii informatiilor. Numarul din ce in ce mai mare de programe freeware de tip „Sniffer“, care permit preluarea joburilor trimise spre tiparire de catre diversi utilizatori si salvarea acestora pentru o vizualizare ulterioara, reprezinta o amenintare directa la confidentialitatea datelor. La acestea se adauga riscul existentei „angajatilor curiosi“ sau al celor rau- intentionati, care pot prejudicia imaginea firmeri respective. Mult mai grav este insa riscul aferent atacurilor de tip hacker, care pot accesa echipamentele multifunctionale dotate cu un HDD sau o memorie ce pot stoca fisiere, chiar si temporar.


Din aceste motive, producatorii de echipamente reprografice digitale (echipamentele de imprimare/copiere/scanare) au introdus o serie de solutii de securizare a datelor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite