Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ISS a dezvoltat un centru specializat în contramăsuri la agresiunile din mediul cosmic

21 Noiembrie 2016



• Starwalker protejează „mersul” spre stele şi aduce pe Pământ aplicaţii spaţiale

Protecția astronauților în timpul zborurilor spațiale este o problemă care preocupă întreaga comunitate spațială internațională și interesul pentru efectele MICE (Microgravity, Isolated and Confined Environment) și cele ale radiațiilor cosmice crește odată cu aspirațiile de colonizare a unor corpuri cerești precum Luna sau planeta Marte.

MICE și radiația cosmică induc modificări serioase la nivelul scheletului și al musculaturii și produc afecțiuni neurologice, cardiovasculare, respiratorii, oftalmologice și chiar de ordin mental, afectând performanța umană. De aceea este necesar ca pregătirea astronauților să includă exerciții fizice, psihice, o dietă și o medicație specifică, atât înainte de cât și în timpul sau după zborul cosmic.

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) este preocupată de programe de cercetare și testare centrate pe identificarea celor mai eficiente metode de contramăsuri ale acestor efecte nocive asupra sănătății călătorilor în spațiul extraterestru.

În România, în cadrul Institutului de Științe Spațiale (ISS) funcţionează Centrul de Competenţă în Tehnologii Spaţiale „Computer Assisted and Information Feedback Training for Human Spaceflight Support - STARWALKER”, care a găzduit pe 26 octombrie un workshop dedicat prezentării rezultatelor obținute în primii trei ani de activitate și perspectivelor științifice și tehnologice ale Centrului. Acesta face parte dintr-o suită de șapte centre de competență dezvoltate prin Programul STAR – Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată condus de Agenția Spațială Română (ROSA) în încercarea de a creşte competitivitatea şi vizibilitatea internaţională a ştiinţei şi tehnologiei în domeniul spaţial din ţara noastră.

„Centrul se ocupă de găsirea unor tehnici și soluții de protecție a personalului navigant, astronauți sau poate chiar turiști în viitorul apropiat, împotriva agresiunii mediului din spațiul cosmic”, ne spune dr. Vlad Văleanu, directorul Starwalker.

Ce a reuşit să creeze unic acest proiect?
Am înființat de la zero în România un centru menit să dezvolte o direcție de cercetare și de aplicații axată pe contramăsuri la MICE, punând la punct o bază materială specifică pentru astfel de experimente și cercetări. Deși întreaga comunitate spațială românească era preocupată de acest gen de problematică, domeniul pe care îl acoperim acum nu exista în urmă cu trei ani.

Aţi vorbit la workshop despre îmbunătățirea performanței umane în contextul unui mediu extraterestru solicitant pentru organismul uman. Ne puteţi oferi un exemplu concret de proiect de cercetare desfăşurat în cadrul Starwalker?
Cercetările făcute de noi sunt orientate pentru rezolvarea unor probleme, de exemplu investigarea mecanismelor de activare a zonelor cerebrale în timpul anumitor mișcări. Am cercetat mecanismul de schimbare a anumitor parametri faciali ai persoanelor, pentru determinarea stărilor emoționale. Ne interesează faptul că pe figură pot apărea semne de stress sau de satisfacție, de panică, sau alte emoții primare, asociate cu întâmplări de la bordul navei spațiale. Pe baza reacţiilor surprinse psihologii pot evalua dacă în astfel de situații emoționale astronautul poate răspunde corect sau nu solicitărilor la care este supus. Este foarte important ca această evaluare să poată fi facută în timp real, iar responsabilii de la centrul de comandă de pe Pământ să își dea seama dacă există vreun pericol în acele situaţii. Bunăoară, astronauții americani se antrenau în mod special să îşi ascundă frică. Abia de curând au început cercetările asupra stress-ului astronauților prin monitorizarea expresiei faciale, iar centrul nostru a dezvoltat un program de computer capabil să deceleze în timp real, după anumiți parametri faciali, emoțiile primare.

Există o întâmplare adevărată cu Neil Armstrong care, într-un zbor orbital de antrenament pentru programul Appollo, a pierdut controlul navei, care a început să se rostogolească haotic. În acele momente parametrii vitali, transmiși prin telemetrie arătau un puls de 180 și temperatura crescută peste valorile normale, dar vocea lui era calmă, iar mișcările erau de o asemenea precizie încât a reușit să stabilizeze nava din manșă. Cu alte cuvinte starea emoțională era totalmente detectabilă, dar volitiv a reușit să își controleze acțiunile și să facă ceea ce trebuie. Asta înseamnă control. Același lucru se poate întâmpla și cu expresia facială, care este greu controlabilă în situații de surpriză. Prin cercetările noastre tocmai asta am dori să validăm, dacă există o legătură între expresia facială și starea emoțională a persoanelor antrenate să aibă autocontrol. Dacă se constată printr-o metodă oarecare că cineva este în stare de panică, dar pe față nu i se mișcă nici un mușchi, înseamnă că acel om nu poate fi monitorizat după expresia facială.

În cadrul Starwalker există şi alte proiecte, iar unele pot părea SF, cum este cazul MOONRO. Prin acest proiect ne-am propus să realizăm și să caracterizăm niște modele de cărămizi cu care s-ar putea construi pe Lună iglu-uri. Am constituit un consorțiu împreună cu Institutul de Fizica Materialelor și INCERC pentru a găsi soluții legate de modul în care să arate aceste cărămizi și cum să se comporte optim la radiații, la variații mari de temperatură, bombardament de micrometeoriți, și alte agresiuni aflate la suprafața Lunii. Pe suprafața sa se găsește doar regolit, așadar cărămizile preparate vor fi făcute din acest material. ESA recunoaște că problema construcțiilor de pe Lună va fi de interes abia în deceniul următor, dar până atunci este necesar să ne gândim la această problematică încă de acum.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite