Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ISS a dezvoltat un centru specializat în contramăsuri la agresiunile din mediul cosmic

21 Noiembrie 2016




La momentul acesta proiectul Skywalker s-a încheiat. Ce va urma? Cum gândiți partea de sustenabilitate?
Centrul va supraviețui în măsura în care vor exista în cadrul său proiecte finanțate. Acum, după 3 ani de existenţă, se pune problema dacă va rămâne un departament în cadrul ISS sau va funcţiona direct sub egida ROSA. Dacă nu se continuă finanțarea nu înseamnă că Centrul se va desființa, pentru că are capacitatea să se susțină din proiecte. Pentru susținerea proiectelor au fost angajați cinci tineri care s-au format pentru specializări care nu existau înainte în Institutul de Științe Spațiale şi care au învăţat să lucreze în comun pentru acest scop al contramăsurilor.

Cercetarea spațială este gândită să ajute și terestrul. Va invit să dezvoltați această idee.

Rezultatele obținute în cercetarea spațială, fie că e vorba de planeta Marte, Lună sau pur și simplu cercetările pentru zborul cosmic, trebuie să producă ceva util și pe Pământ și acest lucru se numește spin-off terestru. Exemplele sunt numeroase: telefonul mobil este un spin-off terestru, la fel televiziunea de astăzi, care presupune comunicație satelitară, sau meteorologia actuală.

Metodele de creștere a performanței umane aplicate în cazul astronauților duc adesea la dezvoltarea de aplicaţii terestre în beneficiul societăţii prin acest proces de transfer tehnologic cunoscut sub numele de spin-off. Printre domeniile în care se pot dezvolta astfel de aplicații se numără medicina recuperatorie, asistarea persoanelor cu handicap şi a persoanelor în vârstă, antrenarea personalului cu risc ocupaţional ridicat, antrenamentul în sportul de înaltă performanţă etc. Centrul nostru are ca misiune și crearea de astfel de spin-off-uri.

Cine pot fi beneficiarii cercetărilor din Centrul Starwalker?
Noi ne ocupăm de performanța umană. În acestă situație spin-off-ul generat de noi ar putea fi aplicat în zone care țin de securitatea națională, poliție, trupe speciale și sporturi de înaltă performanță. Metodele de antrenament gândite de noi pentru cosmonauți pot fi folosite în antrenamentul luptătorilor antitero, dar colaborăm în strânsă legătură cu spitalele Elias, Bagdasar Arsenie și alte unități medicale, cu care aplicăm zilnic rezultate ale cercetărilor noastre. De asemenea am aplicat pe sportivii de performanță fitness prin metode spațiale, iar rezultatele au fost spectaculoase.

Ați gândit şi o strategie de atragere a partenerilor din industrie?
În cazul industriei naţionale de securitate nu putem oferi detalii. În ceea ce priveşte industria medicală încercăm să ne apropriem de aceasta. Problema constă în a-i convinge pe reprezentanţii săi să folosească metodele noastre, pentru că viitorii beneficiari vor avea nevoie de o dotare specială pentru a putea aplica tehnicile și metodologia dezvoltate de noi.

Cartea de vizită a domeniului de perfomanță umană și contramăsuri
„Institutul de Științe Spațiale (ISS), are şase laboratoare, fiecare adoptând tematici diferite: astrofizica, fizica energiilor înalte şi tehnologii avansate, cosmologie şi fizica astroparticulelor, fizica teoretică, plasmă spaţială şi magnetrometrie, gravitaţie, microgravitaţie şi nano sateliţi şi aplicaţii spaţiale pentru sănătate şi securitate.
Profesionalismul, pregătirea şi expertiza celor ce lucrează în cadrul Centrului de Competență STARWALKER reprezintă cartea de vizită a domeniului de perfomanță umană și contramăsuri, urmată de mult entuziasm şi dedicare, dar şi de un plan de management solid, în cadrul căruia asigurarea fondurilor necesare şi pregătirea angajaţilor joacă un rol extrem de important.
Doar printr-o formare şi perfecţionare continuă şi multidisciplinară a celor ce lucrează în STARWALKER putem să concurăm la nivel internaţional şi doar prin asigurarea unei stabilităţi financiare, menită să faciliteze investiţiile iniţiale: umane, tehnologice, de infrastructură”.
Dr. Ion-Sorin Zgură, director general Institul de Ştiinţe Spaţiale



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite