Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

UPB priveşte spre un viitor educaţional internaţional

21 Noiembrie 2016



Recent, Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB) a găzduit, pe parcursul a două zile, workshop-ul internaţional cu tema: „Internationalization of Romanian Education, Research and Innovation”.

"Internaţionalizarea este o direcţie foarte importantă pentru noi“, declara în deschiderea evenimentului Mihnea Costoiu, rectorul UPB. „Avem multe acorduri internaţionale cu universităţi din diverse ţări. Investim mulţi bani în cercetare şi inovaţie, am dezvoltat noi cente de cercetare din fonduri proprii, dar şi din fonduri europene şi internaţionale private. În ultimii patru ani am investit 72 de milioane euro doar în infrastructura de cercetare şi 63 de milioane de euro în resursa umană, fapt care consolidează şi componenta de internaţionalizare din universitatea noastră".

Pentru UPB, ca şi pentru alte instituţii de educaţie superioară din România, internaţionalizarea constituie un subiect extrem de important. Conform Strategiei Naționale pentru Învățământ Terțiar 2015 – 2020, una din realităţile curente ale învățământului superior din România este aceea că mobilitatea internațională și schimburile de experiență pentru studenți și personalul didactic sunt cu mult sub media UE.

Prin realizarea de evenimente precum cel de acum, unul dintre principalele noastre scopuri este de a vedea tendinţele legate de internaţionalizarea universităţilor", declara prof. dr. ing. George Darie, prorector UPB şi vicedirector pentru cooperare internaţională. „Avem semnale venind de la UE şi de la comunitatea internaţională privind dorinţa creşterii mobilităţii studenţilor. Realitatea arată că trăim într-o lume liberă şi piaţa muncii are nevoie permanent de talente noi".

Ca investiţie pentru viitor şi angajament pe termen lung, internaţionalizarea constituie un proiect pe termen lung, ale cărui obiective finale vor putea fi atinse odată cu îndeplinirea unor obiective specifice care vizează atât studenții şi personalul din cadrul instituţiei, cât şi partenerii UPB la nivel global. Până acum, UPB are încheiate 265 de acorduri internaţionale de mobilitate a studenţilor şi cadrelor didactice prin intermediul programului ERASMUS+, 150 de memorandumuri la nivel instituţional cu parteneri externi şi afilieri la peste 20 de organizaţii importante la nivel internaţional.

UPB este cea mai mare universitate de stat din România, având peste 30000 de studenţi la toate nivelele", adaugă prof. dr. ing. George Darie. „Este ca un mic oraş. UPB are 15 facultăţi şi 3000 angajaţi, din care circa 1300 sunt profesori. Acoperim circa 80% din domeniul ingineriei. Există o facultate care joacă un rol extrem de important în domeniul internaţionalizării, anume Facultatea de Inginerie în Limbi Străine, cu cursuri ţinute în engleză, franceză şi germană. Este o oportunitate pentru studenţii străini care doresc să studieze ingineria în România“.

Conform datelor prezentate de oficialul UPB, în ultimii cinci ani peste 900 de studenţi ai acestei universităţi au intrat în programe de internship sau de studii cu universităţi din afara României prin intermediul programului Erasmus+. În acelaşi timp, peste 330 de studenţi au beneficiat de burse de tip doctoral sau post-doctoral prin proiecte finanţate din fonduri structurale europene.

Simultan, între 2012 şi 2016, 475 de studenţi străini au beneficiat de mobilităţi ERASMUS+ în cadrul UPB. În plus, în anul universitar 2015 – 2016 au fost înmatriculaţi în UPB, la diverse programe de studii, alţi peste 800 de studenţi proveniţi din peste 50 de ţări.

Tot în scopul creşterii gradului de internaţionalizare, UPB a dezvoltat două hub-uri internaţionale de cercetare în cadrul instituţiei. Este vorba de CAMPUS, un centru avansat de cercetare în domenii precum inginerie chimică şi nano-materiale, inginerie electrică, energetică etc, şi de PRECIS, un centru de cercetare pentru produse, procese şi servicii inovatoare dedicate mai ales industriilor IT şi de sănătate publică.

De ce sunt importante cifrele precum cele de mai sus? Aşa cum aprecia prorectorul UPB, „numărul de studenţi internaţionali reprezintă un bun indicator al eforturilor depuse în direcţia internaţionalizării. Însă lucrurile nu se opresc aici. Prin organizarea de evenimente similare putem încerca să stabilim şi conexiuni între specialiştii din facultăţile noastre şi specialiştii care reprezintă universităţi din străinătate, fapt care ajută enorm dezvoltarea relaţiilor de internaţionalizare".



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite