Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cât de pregătite sunt orașele din România pentru a deveni inteligente?

21 Noiembrie 2016



Răspund inițiativele Smart City lansate la nivel local necesităților reale ale cetățenilor? O întrebare din ce în ce mai actuală, la care au oferit răspunsuri și soluții participanții la cea de a doua ediție a expo-conferinței „Smart Cities of Romania", desfășurată recent la POLITEHNICA bucureșteană.

Ediția din acest an a „Smart Cities of România“, eveniment care reunește reprezentanți ai mediului academic, autorităților locale și organismelor de reglementare, precum și ai mediului de afaceri, s-a concentrat pe abordarea pragmatică a conceptului, depășind stadiul teoretic și oferind informații acționabile și soluții concrete.

Astfel, o primă „luare de poziție“ i-a aparținut lui Radu Puchiu, secretar de stat în cadrul Cancelariei Primului-Ministru: „Avem specialiști IT, soluții inteligente și autorități publice implicate activ în inițiative Smart City. Dar nu trebuie să uităm că orașele inteligente nu pot fi construite fără implicarea comunităților“. Poziție susținută și de Corneliu Mănescu, director general adjunct în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, care a arătat că: „Nu putem identifica prioritățile reale ale unui oraș decât prin implicarea comunităților locale și prin testarea soluțiilor propuse în cadrul acestora“.



Exemplul concret al necesității conectării obiectivelor „smart“ la nevoile reale ale comunităților a fost oferit de Gabriel Vlăduţ, reprezentantul IPA CIFATT Craiova, care, prezentând soluțiile inteligente implementate, a precizat că orașul are 250 de stații de încărcare electrică și doar două vehicule electrice înmatriculate.

Problema „desincronizării“ investițiilor a fost atacată și de Robert Negoiță, președintele Asociației Municipiilor din România: „Statisticile arată că 80% din produsul mondial brut este produs în orașele mari. Dar România este astăzi cea mai ruralizată țară din Uniunea Europeană. Și continuăm să ne ruralizăm – am văzut și văd încă investiții masive făcute în zone fără niciun potențial. Smart înseamnă și să prioritizăm investițiile de dezvoltare“.

Abordări locale și soluții internaționale
Nicolaie Moldovan, City Manager în cadrul primăriei orașului Alba Iulia, s-a axat mai puțin pe probleme și mai mult pe soluții: “Cea mai importantă realizare a orașului Alba Iulia, dincolo de sume investite, este aceea că primăria are o echipă de dezvoltare comunitară de 35 de specialiști. Sunt angajați contractuali ai primăriei, cei mai mulți pe durată determinată, care sunt plătiți pe proiecte de finanțare nerambursabile. (…) Suntem o echipă care a beneficiat de stabilitatea politico-administrativă asigurată de un primar aflat în funcție din 1996. (…) Ne-am concentrat atenția pe atragerea de bani în orașul nostru. Am început folosind, în pionierat, emisiunile de obligațiuni municipale și, în 2001-2002, primăria Albă Iulia obținea credite mult mai avantajos decât o făcea guvernul României la acea vreme. Apoi am folosit avantajele oferite de fondurile de preaderare și, mai târziu, de cele de post-aderare. (…) Nu avem o strategie Smart City, dar avem o strategie de dezvoltare pe termen mediu și lung, în care unul dintre obiectivele prioritare este transformarea orașului într-unul inteligent. Strategia noastră a fost scrisă de experții Băncii Mondiale și am fost primul oraș din România care a beneficiat de asistența acestora“.

Categoria abordărilor „smart“ la nivel local a fost exemplificată și prin proiectele realizate de ZTE și Swarco la Timișoara, Orange la Alba Iulia, Cisco și Telekom la București. Soluții dedicate orașelor inteligente cu implementări la nivel internațional au prezentat însă și Huawei, Siemens, Hikvision, A.P. Systems, Diginext, Rasirom etc. Parte dintre acestea au putut fi văzute la lucru prin demo-uri live realizate în cadrul expoziției „Smart Cities of România 2016“.

Prin diversitatea tematicilor abordate, nivelul ridicat al specialiștilor invitați, structura interactivă și abordarea pragmatică a problematicii, „Smart Cities of România“ și-a consolidat statutul de eveniment-reper în evoluția orașelor inteligente din România.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite