Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

De la jucător de nişă la integrator de soluţii

21 Noiembrie 2016



La cincisprezece ani de la înfiinţare-vârsta maturităţii depline în IT, compania BISS Best Internet Security este unul din cei mai importanţi integratori de securitate de pe piaţa locală. Drumul până aici a însemnat adaptare şi permanentă baleiere după soluţii avansate.

"Ne-am înfiinţat în anul 2001 după ce am văzut ce înseamnă oferta de soluţii de securitate de pe piaţa românească, cu dorinţa clară de a oferi soluţii eficiente privind reducerea şi managementul riscului, obţinerea conformităţii şi maximizarea eficienţei operaţionale“, declara Bogdan Toporan, directorul general BISS, cu ocazia evenimentului de sărbătorire a 15 ani de la înfiinţare. „Pentru acea dată, o asemenea misiune era extrem de ambiţioasă faţă de ceea ce exista pe piaţă. Realist, ne-am propus încă de la început să atingem punctul de break even în trei ani.“

Care a fost baza reţetei îndeplinirii unei asemenea misiuni? Conform lui Bogdan Toporan, totul s-a bazat pe parteneriate cu firme străine care ofereau soluţii de avangardă pentru momentul respectiv pe piaţă. Aşa se explică şi primul parteneriat de anvergură încheiat încă din 2001 cu Internet Security Systems (ISS), o firmă de securitate care oferea soluţii de vulnerability management și antiintruziune (IDS/IPS). Soliditatea unei astfel de soluţii a dus, de altfel, la achiziţia ISS de către IBM în 2006, an în care gigantul tehnologic american îşi începea orientarea clară către zona de oferire de servicii şi software în defavoarea producţiei de hardware.

„A fost un moment care a însemnat pentru noi întărirea parteneriatului cu unul din cei mai mari jucători mondiali de pe piaţa de tehnologie, IBM,“ adăuga Bogdan Toporan. „Iar lucrurile nu s-au oprit aici. Şi asta deoarece în 2010 am semnat parteneriatul cu Q1 Labs, un inovator în zona de SIEM (Security Information and Event Management) care oferea o excelentă soluţie de analiză inteligentă a evenimentelor de securitate - QRadar“.

Acest nou parteneriat a dus, însă, la întărirea mai vechiului parteneriat cu IBM, deoarece firma americană a achiziţionat şi Q1 Labs în 2012. Ca urmare a acestei noi achiziţii, a fost decisă înfiinţarea IBM Security, o divizie dedicată în cadrul IBM, fapt care a permis efectuarea de investiţii serioase în dezvoltarea soluţiilor achiziţionate şi prin extensie, deschiderea de tehnologii suplimentare partenerilor de pe terţe pieţe, aşa cum este cazul BISS în România.



Mereu inovatoare și fidelă politicii de încheiere parteneriate cu firme care oferă soluţii de prim rang, BISS nu s-a oprit însă la parteneriatul cu IBM. Practic, compania integrează acum soluţii de la peste douăzeci de furnizori de talie internaţională, preluând de la unii dintre ei doar anumite soluţii care ajută BISS să îşi completeze portofoliul de oferte de soluţii şi servicii legate de asigurarea inteligentă a securităţii.

Este cazul, de pildă, al parteneriatului cu Fortinet, încheiat în 2007, un parteneriat în urma căruia BISS a preluat soluţiile UTM, unde Fortinet este lider mondial, şi zona de adavanced technologies, precum soluția contra atacurilor de tip DDoS, unde Fortinet a dezvoltat o soluţie proprie, intitulată FortiDDoS. Acelaşi lucru s-a petrecut şi cu o altă companie americană, Landesk, de la care BISS a integrat soluţiile de patch management, asset lifecycle management şi în special soluţia inovatoare de securitate pentru medii Bring Your Own Device (BYOD).

„Având asemenea obiective în planurile noastre de dezvoltare, a devenit evident că trebuia să ne dezvoltăm şi zona proprie de consultanţă şi servicii,“ spunea Toporan. „Acest lucru s-a petrecut constant, în paralel, perioadă în care am dezvoltat politici şi planuri de securitate pentru diverse tipuri de clienţi şi în timpul căreia am obţinut certificările necesare pentru a putea accesa toate tipurile de zone de clienţi. Ne-am axat pe o asemenea direcţie şi pentru a putea oferi audituri de securitate în segmente precum internet banking, penetration testing, evaluare şi validare vulnerabilităţi la nivel de reţea, servere, baze de date şi aplicaţii, gestionare de vulnerabilităţi, dar şi monitorizare de conformitate cu politicile deja existente.“

De ce un asemenea efort în loc de simpla acţiune de vânzare a unor soluţii? Conform lui Toporan, nevoia a apărut în principal din faptul că jumătate din piaţa românească de securitate, estimată de şeful BISS între 20 şi 30 milioane euro, a fost şi continuă să fie dominată de soluţii antivirus. Iar la ora actuală situaţia nu pare a fi foarte mult îmbunătăţită, deoarece aproximativ 50% sin vulnerabilităţile cunoscute dintotdeauna sunt încă nereparate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite