Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Comunitatea științifică europeană a dezbătut la București evoluțiile și provocările globale din sectorul energetic

14 Decembrie 2016



În perioada 21-23 noiembrie, Universitatea POLITEHNICA din București (UPB) a fost gazda unui nou eveniment științific din seria celor care vor defini parcursul universităților europene pe scena energiei.

UNIversities in the SET-Plan(UNI-SET) este un proiect finanţat de C.E. (FP7, Coordination and Support Action), coordonat de EUA (European University Association) prin intermediul platformei Europene a universităţilor cu programe de cercetare şi studiu în energie (EUA-EPUE), şi de KU Leuven, care reprezintă KIC InnoEnergy. Proiectul are ca prim obiectiv mobilizarea unversităţilor europene pentru atingerea ţintelor ambiţioase din domeniul energiei, aşa cum sunt asumate prin documentele European Strategic Energy Technology Plan (SET-Plan), European Energy Union şi Europe 2020 strategy for smart, sustainable and inclusive growth.

Prin decizia ca Bucureștiul să devină gazda (singura din spațiul est-european) acestui al treilea UNI-SET Energy Clustering Event s-a recunoscut imensul rol jucat de școala românească ca nume de referință în energetica europeană. Prima versiune a Atlasului (http://uni-set.eu/index.php/atlas) oferă o privire în detaliu asupra programelor academice de masterat și doctorat în Europa și permite evidențierea UPB ca universitate cu mare relevanță în educația responsabilă pe marile teme ale energiei.

Focus pe sistemele inteligente de energie

Urmare directă a implicării cadrelor didactice din UPB în definirea pozițiilor EUA privind domeniile de cercetare și dezvoltare tehnologică necesare pentru atingerea țintelor europene incluse în SET-Plan, conferința a avut ca temă Smart Energy Systems and Communities. S-a dorit explorarea modului în care universitățile pot colabora (cercetare/educație) în realizarea unor sisteme inteligente de energie, în definirea rolului atribuit și mai ales asumat de către consumatori, pentru o viziune holisitică asupra eficienței și costurilor întregului ecosistem cu o amprentă de carbon redusă.

De altfel, Lidia Borrell-Damian, Director al EUA’s Research and Innovation Unit, a reamintit că cercetarea efectuată în universitățile europene ar trebui să aibă ca temă prioritară disponibilitatea energiei din perspectiva asigurării sustenablității soluțiilor adoptate.

Ca rezultat direct al discuțiilor purtate pe parcursul conferinței, EUA a definitivat și prezentat la Bratislava pe 1 decembrie, la Conferința dedicată SET-Plan, documentul „Roadmap for European Universities in Energy,“ prin care se recomandă universităților modul de colaborare, implicare și maximizare a impactului eforturilor de a răspunde provocărilor deceniilor viitoare în domeniul energiei și schimbărilor climatice. Peste 300 de universități au contribuit la viziunea, obiectivele și acțiunile preconizate prin definirea acestui parcurs.

Evenimentul de la București a evidențiat importanța crucială a modalităților de implicare activă a mediului academic, pentru influențarea politicilor energetice, atât la nivel național, cât și european.

Conferința organizată de U.P.B împreună cu consorțiul UNI-SET a fost exemplară nu numai prin numărul mare de participanți, pozițiile adoptate, dar și prin implicarea exemplară a reprezentanților industriei, a mediului academic (inclusiv inițiative studențești – A.S. Poli, EfdeN şi BEST) și a celui politic-decizional. Intervențiile realizate de către Victor Vlad Grigorescu, Ministrul Energiei, Andreea Străchinescu, Director Unit for New energy technologies, innovation and clean coal, DG Energy, European Commission, Lesley Wilson, Secretary General, European University Association, și Mihnea Costoiu, rectorul UPB - au reliefat, cu precădere, necesitatea de colaborare și implicare într-o și mai mare măsură a resurselor extraordinare existente în cadrul universităților în actele decizionale din sfera sectorului energetic.

Mihnea Costoiu, rectorul UPB, a subliniat importanţa organizării, la București, a unui astfel de eveniment împreună cu EUA: „Organizăm astăzi singura conferinţă desfăşurată în spaţiul est-european alături de colegii de la EUA, cu o participare internaţională remarcabilă. Practic, Politehnica este singura universitate din România care îşi propune să crească această capacitate ştiinţifică, administrativă a universităţilor de a reacţiona și de a fi prezente în Planul Comisiei Europene pentru următorii ani“.

Prezent la eveniment, Victor Grigorescu, ministrul Energiei, a declarat: „Este un eveniment foarte important cel pe care Politehnica din Bucureşti îl găzduieşte astăzi, pentru că în estul Europei se organizează o conferinţă a universităţilor care au interes în dezvoltarea de tehnologii în domeniul energiei, conferinţă care îşi doreşte să pună cap la cap o contribuţie a acestor universităţi la SET - planul dezvoltat de Comisia Europeană“.

Prof. Torbjørn Digernes, Chair of EUA-EPUE si al UNI-SET Project Steering Committee, a reafirmat faptul că numai printr-o integrare a activităților de cercetare, inovare și educație și includerea rezultatelor acestora, mai departe, în deciziile politice, s-ar putea găsi soluții la provocările europene privind energia.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite