Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INCDMTM la 45 de ani: de la Ingineria Mecanică Fină la Ingineria Mecatronică și Cyber-MixMecatronică

16 Februarie 2017






Noi abordări de domenii high-tech specializate inteligente ale MixMecatronicii, pe termen mediu şi lung, în principal:

► mecatronica și cyber-mecatronica automobilului- «autotronica» și «cyber-autotronica»;
► mecatronica și cyber-mecatronica pneumaticii şi hidraulicii - «pneutronica și cyber-pneutronica & hidronica și cyber- hidronica»;
► mecatronica și cyber-mecatronica în agricultură – «agrotronica și cyber- agrotronica»;
► etc.


Strategia Resursei Umane
Strategia pentru Resurse Umane, pentru INCDMTM are la bază următoarele principii:
menţinerea personalului existent în institut, pentru realizarea obiectivelor stabilite prin documentele strategice ale perioadei 2014 (2015) ÷ 2019 (2020);
dezvoltarea personalului din cercetare, cu nivel de excelenţă, respectiv creşterea numărului de doctori ingineri, doctoranzilor şi masteranzilor;
atragerea de absolvenţi tineri din specialităţile specifice domeniului integrator de Mecatronică, Integronică, Adaptronică şi Tehnica Măsurării Inteligente;
formarea continuă a specialiştilor, la nivel european, pe disciplinile tehnice aferente domeniului institutului;
aplicarea principiilor europene din Carta cercetătorului şi Codul de etică al cercetătorului;
etc.

Cooperare cu mediul economic românesc
INCDMTM - Bucureşti cooperează cu mediul economic, atât direct ca institut naţional, cât şi indirect ca membru fondator al Clusterului Inovativ Regional Bucureşti-Ilfov pentru Mecatronică «MECHATREC», al Asociaţiei Profesionale Patronatul Român din Industria de Mecanică Fină, Optică şi Mecatronică «APROMECA» (membră a CONPIROM) şi al Polului de Competitivitate pentru Mecatronică «INDMECATRON».
În sinteză, INCDMTM are legături industriale cu IMM-urile (peste 50), cu Agenţiile de Dezvoltare regională (peste 4) şi camerele de Comerţ şi Industrie din România (peste 12), ceea ce favorizează atragerea capitalului privat în procent de peste 30% din cifra de afaceri anuală a institutului).
Iată câteva exemple:
a. din mediul industrial (peste 45), ex:
• SC Renault-Dacia Automobile SA Piteşti;
• SC Hesper SA Bucureşti;
• Etc;
b. din mediul universitar (peste 45), ex:
• UP Bucureşti;
• UMF Carol Davila Bucureşti;
• Etc;
c. din mediul cercetării (peste 25), ex:
• INCD-IFIN-HH, Măgurele, Bucureşti;
• INCD-INOE 2000, Măgurele, Bucureşti;
• Etc.
d. din mediul internaţional (peste 14), ex:
• CERN-Elveţia;
• Centrul Internaţional de Mecatronică, Linz, Austria;
• Etc.
Prin cooperare cu mediul economic (în baza contractelor cu agenţii economici, cca. 300/an) INCDMTM realizează în principal echipamente mecatronice inteligente de control integrat (cca. 10/an).
Această cooperare se materializează şi în multe consorţii naţionale (peste 48) şi consorţii internaţionale (peste 31) şi în multe afilieri la organizaţii naţionale şi internaţionale (peste 25).
De asemenea, INCDMTM-Bucureşti, are dezvoltată şi cooperarea cu învăţământul superior, fiind partener ştiinţific la două Şcoli Doctorale: Şcoala Doctorală de Inginerie Mecanică de la Universitatea VALAHIA din Târgovişte şi Şcoala Doctorală de
Inginerie Mecanică şi Mecatronică din U. P. Bucureşti
.

Cooperarea internațională
Participarea INCDMTM București la programe și Proiecte Europene se face prin desfășurarea de proiecte de cercetare în cadrul unor programe: INTERREG IVC = 2 proiecte, POSCCE = 6 proiecte, FP7–SME = 2 proiecte, etc.
INCDMTM, în vederea îmbunătăţirii poziţiei pe piaţa externă, va promova în perioada 2016÷2019(2020), ca acţiuni:
participarea la Forum-uri Europene, pentru Programele Europene de Cercetare (cca 3/an);
participare la Simpozioane şi Conferinţe Internaţionale; (cca 18/ an);
participarea la Târguri şi Expoziţii internaţionale; (cca 6/ an);
participarea la Saloanele Internaţionale de Inventică cu Brevete şi Cereri de brevete, realizate din rezultatele cercetării (cca 5/an, cu câte 2-3 / eveniment) și cu opere științifice cu drept de autor (ORDA), (cca. 15 opere pe an); etc.

Vectorul Director al INCDMTM – București
Vectorul Director este consolidarea poziției și vizibilității cu elita cercetării românești și europene în domeniul specializat inteligent de Mecatronică și Cyber- MixMecatronică cu realizări importante de sisteme și echipamente inteligente pentru România și Uniunea Europeană.
Astfel, INCDMTM, în baza Strategiei 2016 -2020 pe termen mediu și într-o armonizare cu Strategia Europa 2020, inițiază provocări și oportunități, soluții inovatoare pentru creșteri economice, cât și dezvoltări de produse inteligente și tehnologii avansate și inovatoare, urmărind performanța și flexibilitatea între finanțare și obiectivele strategice.
În aceeași direcție, INCDMTM încurajează excelența bazei științifice și tehnologice, colaborarea națională și europeană pentru realizarea obiectivelor strategice, pentru dezvoltarea de noi capacități de cercetare și inovare, pentru impulsionarea tehnologiei tematice, în vederea atingerii flexibilității, creativității și cercetării multidisciplinare. De asemenea, creează și dezvoltă noi domenii inginerești, de la ingineria Mecatronică Inteligentă, ingineria Integronică și ingineria Adaptronică la ingineria inteligentă Cyber-Mecatronică, ingineria Cyber-Integronică, ingineria Cyber-Adaptronică și ingineria Cyber-MixMecatronică și de la ingineria Tehnicii Măsurării Inteligente la ingineria Cyber-Tehnicii Măsurării Inteligente.
INCDMTM susține permanent revitalizarea cercetării în spiritul priorităților cu referire la aspectul organizatoric, conținutul propriu-zis, abordările interdisciplinare şi multidisciplinare.
Obiectivele strategice ale INCDMTM cuprind:
• pentru domeniul specializat inteligent, MECATRONICA Măsurării Inteligente, sisteme/ echipamente şi instalații mecatronice de control inteligent integrat în procesele de fabricație inteligentă:
a. ca produse / sisteme high-tech avansate şi inteligente;
b. ca infrastructură / capacități.
• pentru domeniul specializat inteligent, Micro-NanoTehnologii:
a. ca Micro-NanoTehnologii Mecatronice Inteligente;
b. ca infrastructură/capacități.
• pentru domeniul specializat inteligent Mecatronica Biomedicală și Robotică:
a. ca Sisteme Mecatronice Biomedicale și Robotice;
b. ca infrastructură / capacități.
• Etc.

Strategia „INCDMTM 2020“
EUROPA 2020, este o strategie europeană pentru o creştere inteligentă, ecologică şi favorabilă incluziunii, capabilă să redreseze şi apoi să menţină pe poziţie UE, ce motivează substanţial conceperea proiectului „INCDMTM 2020, care va fi capabil să dezvolte cercetarea şi inovarea la nivel de excelenţă, să asigure resursa umană înalt calificată, să contribuie la creşterea inteligentă şi la creşterea favorabilă incluziunii, prin dezvoltarea domeniului Inteligent Integrator Mecatronică, Integronică și Adaptronică, Robotică Inteligentă, Sisteme Inteligente Cyber-Fizice şi Tehnica Măsurării Inteligente ca domeniu specializat inteligent înalt avansat.

Strategia „INCDMTM 2030“
EUROPA 2030, privită ca „prioritate şi oportunitate“ pentru UE, motivează şi mai mult conceperea proiectului „INCDMTM 2030“, care va fi capabil să menţină şi să sporească nivelul de prosperitate „în Lume, în Europa şi în România“, să promoveze şi să protejeze valorile şi interesele „în România, în Europa şi în Lume“ şi să devină „un dezvoltator de tendinţe în mecatronică și cyber-mecatronică, integronică și cyber-integronică și adaptronică și cyber-adaptronică şi tehnica și cyber-tehnica măsurării inteligente“.
În acest sens, proiectul „INCDMTM 2030“, ca iniţiator și ca dezvoltator de tendinţe şi strategii predictive în DOMENIU, este vectorul fundamental de acţionare în adoptarea de măsuri hotărâtoare de a depăşi cât mai repede actuala criză, prin reforme şi iniţiative pe termen mediu şi lung, prin găsirea de soluţii echilibrate la nivelul capabilităţii şi competitivităţii economiei pe piaţă durabilă.
Punctele forte ale proiectului „INCDMTM 2030“, se pot evidenţia astfel:
1. Alinierea şi complementaritatea domeniului high-tech mecatronică și cyber-mecatronică, integronică și cyber-integronică și adaptronică și cyber-adaptronică şi tehnica măsurării inteligente la Strategia Lisabona, Strategia Europa 2020 și Europa 2030.

2. Integrarea „revoluţiei TIC“, „și a dezvoltării rapide
a Mecatronicii Integratoare Inteligente și Cyber-MixMecatronicii în activităţile de cercetare – dezvoltare – inovare;
3. Implicarea cercetării şi inovării, într-o „nouă strategie industrială“ [Industrie 4.0]
cu vârf de lance industria mecatronicii inteligente integratoare și cyber-mix-mecatronicii, de promovare de noi tehnologii ecologice şi procese industriale durabile, de colaborare „cu cercetarea în întreprinderile mici şi tinere inovatoare“, şi de conştientizare a rezultatelor cercetării în rândul consumatorilor;
4. Implicarea cercetării şi inovării, în crearea de noi locuri de muncă adaptate societăţii cunoaşterii şi creşterii economice durabile, în căutarea excelenţei şi a relevanţei, prin modernizarea educaţiei şi a competenţelor, inclusiv în domeniul Mecatronicii Inteligente Integratoare și Cyber-MixMecatronicii;


Perspectiva în viitor a Mecatronicii și Cyber-MixMecatronicii în INCDMTM

De la Mecatronică şi MixMecatronică la Cyber-Mecatronică şi Cyber-MixMecatronică și De la Sistemele Mecatronice şi MixMecatronice la Sistemele Cyber-Mecatronice şi Cyber-MixMecatronice

În sinteză, Sistemele Hardware şi Software integrate devin „forţă de conducere decisivă pentru inovare şi de creştere a industriei“ pe pieţele interne şi externe, extinzându-şi decizional funcţionalitatea, valoarea practică şi competitivitatea produselor şi sistemelor mecatronice şi mix-mecatronice din diferite medii industriale (automobile, avioane, echipamente medicale, fabrici de producţie, aparate de uz casnic, echipamente de mediu şi energie, etc).
Astfel, sistemele cyber-mecatronice şi cyber-mix-mecatronice vor reprezenta noi provocări pentru Ştiinţă (Ştiinţa CyberMecatronică şi Cyber-MixMecatronică) și pentru Cercetare (Cercetarea Cyber-Mecatronică şi Cyber-MixMecatronică).
Ca potențial viitor al sistemelor cyber- mecatronice și cyber-mixmecatronice, sunt identificate următoarele scenarii:
► sisteme cyber - mecatronice și - mixmecatronice pentru rețele inteligente smart grid;
► sisteme cyber - mecatronice și - mixmecatronice pentru rețeaua de mobilitate;
► sisteme cyber - mecatronice și - mixmecatronice pentru telemedicină și viața asistată;
► sisteme cyber - mecatronice și - mixmecatronice pentru ingineria mecanică, întreprinderi de producție și automatizarea tehnologiei;
► sisteme cyber - mecatronice și - mixmecatronice pentru fabrica viitorului;
► etc.

Revoluţia tehnologică în Mecatronica Inteligentă şi Revoluţia ştiinţifică în Ştiinţa Mecatronică Avansată şi Revoluţia materiei programabile
Revoluţia tehnologică şi ştiinţifică în Mecatronica Inteligentă şi Mecatronica Avansată, va crea o Nouă Mix - Ştiinţă Evolutivă pe baza evoluţiei materiei programabile, într-o primă etapă de dezvoltare hiperinteligentă, denumită Ştiinţa Cyber-Mecatronică şi Cyber-MixMecatronică şi în a doua etapă generativă, denumită Ştiinţa Clatronică sau Ştiinţa Mecatronicii/Roboticii Reconfigurabile, unde germenii construcţiei acestei reţele ştiinţifice au fost lansaţi pentru prima oară în lume, de cercetătorii Seth Goldstein şi Todd C Mowry de la Universitatea Carnegie Mellon, domeniul hiperinteligent devenind astfel una dintre cele mai fascinante ramuri de cercetare ştiinţifică, pentru a construi obiecte uni-di-tridimensionale, pe baza tandemului, tehnico-tehnologic-programabil, „atom-catom“, care îşi pot schimba culoarea, textura şi forma şi respectiv care pot schimba faţa lumii pe care încă nu o cunoaştem şi care pot avea un impact major, asupra a tot ceea ce ne înconjoară în viaţa de zi cu zi, de la felul în care se folosesc obiectele la felul în care se comunică.
În viitorul apropiat sau mai îndepărtat, „Ştiinţa Clatronica“, va fi în stare să revoluţioneze generativ, designul şi ingineria computerizată hiperavansată, telecomunicaţiile, interfeţele om-computer, componentele hardware, dar şi noi comunicări la distanţă (apariţia unui Nou Mediu de Comunicare - Pario).
Acum, la Aniversarea a 45 ani, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Mecatronică și Tehnica Măsurării – INCDMTM se evidențiază în cercetarea românească, ca unul dintre cele mai active INCD-uri în cercetarea aplicativă și mai ales în transferul tehnologic al rezultatelor din cercetare, excelând în domeniul specializat inteligent de Mecatronică, Tehnica Măsurării Inteligente și Cyber-MixMecatronică, lansând un brand nou, național și internațional «Mecatronica pentru viitor – SMART MECATRON».



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Corciovă I. Dragoș
KIT Propuneri de IDEI De INVENȚII <http://www.marketwatch.ro/articol/15509/INCDMTM_la_45_de_ani_de_la_Ingineria_Mecanica_Fina_la_Ingineria_Mecatronica_si_Cyber-MixMecatronica/> Nume: <Corciovă I. Dragoș> MOBIL: 40-765-645.381 Comentariu "CONSTRUCTIV": Deși, "Pus ÎN CONSERVARE" din anii 2007-2008, un Inventator de la Atelierul de ELECTROEROZIUNE din Secția MATRIȚERIE a Fostei Uzine "I.I.S. Electro-Aparataj S.A." (26.10.1972 - 01.06.1992), în 2017 ajuns la aproape 67 de ani, ÎNCĂ ar mai avea Niște modeste "IDEI De INVENȚII" (...atât "Home Appliances", cât și în AGRICULTURA Terestră, "Stațiile Submarine PĂȘITOARE, de Cercetări și Micro-Producție Maritimo-Agro-Industrială", etc, cât și "Aplicații SPECIALE" din Domeniul "A.A", dar, ȘI, inclusiv, pentru Viitoarea "Industrie Siderurgică Spațială", IDEI Non-Conformiste și "Avantgardiste" care, EVIDENT, Realizate PRACTIC, treptat, pe Sub-Ansamble Independente dar FUNCȚIONALE, ar TREBUI, mai întâi, PUSE LA TREABĂ pentru Auto-Finanțare, fiind TESTATE, PERFECȚIONATE și VALORIFICATE, aici, La SOL și În Atmosfera Terestră, ulterior, doar, "urcate" pe Nave Spațiale-PROSPECTOR, Parțial sau Complet ROBOTIZATE, pe Nave-Individuale CU Pilot-Grănicer Planetaro-SPAȚIAL, de tip "VULTUR Spațial cu METEORIT Metalifer În Ghearele-Tren De Aterizare", etc, etc, etc.), care , pe Durată Îndelungată, ar OFERI Viitoare LOCURI DE MUNCĂ Super-Specializate pentru Minim 200.000.000.000 De Absolvenți De MECATRONICĂ, Tineri DE TOATE VÂRSTELE (...Mari Consumatori În Scop Terapeutico-Preventiv, de Salată Medicinala Anti-RADIAȚII și Anti-Îmbătrânire, pe bază de "CEAPĂ În Oțet de MERE Cu Miere, Morcovi, Păstârnac, Țelină, Usturoi, Cimbru, Mărar, Pătrunjel, Ghimbir, Ulei De PALMIER, și IAURT"...), locuri de Muncă și Creație Multi-Disciplinară solicitând HYPER-FLEXIBILITATE în GÂNDIRE, în APRECIEREA INSTANTANEE și Rezolvarea OPERATIVĂ a ORICĂROR Situații Mai Puțin Prevăzute ANTICIPAT, în DOCUMENTAREA Poly-Disciplinară, urmate de Aplicarea "Strict PERSONALIZATĂ" în cadrul unui Produs FINIT, de genul unor "Centre ROBOTIZATE De Prelucrări COMPLEXE și Foarte DIVERSIFICATE"... Discutând din punct de vedere BIONIC, viitoarele PRODUSE FINITE (...incluzând Sub-Ansamble MECATRONICE...), ar TREBUI să Utilizeze CREATIV modesta "Philo-SOPHYE" DE VIAȚĂ a Categoriei de SPECII Inteligente "etichetate" drept "AMOEBE", care, INIȚIAL, "Se Împrăștie AUTONOM Pe O RAZĂ Dată Față de NUCLEUL CENTRAL", Inspectează și DIGERĂ PRELIMINAR, aproape "ORICE este COMESTIBIL Pe TRASEUL LOR ", elimină DEȘEURILE DIN MERS, apoi, PERIODIC, Revin La NUCLEUL Aflat În DEPLASARE, "Livrează Semi-Preparatele", după care Procesul SE REPETĂ. ....Ar Fi Extrem de MULTE "debușeuri" (...Produse FINITE...) pentru Setul de IDEI-Concept MINIMALE expuse CONDENSAT, în aceste rânduri. Idei SUPLIMENTARE: 1) - "Centru ROBOTIZAT de Prelucrare Deșeuri Orășenești de Hârtie și Alte Materiale CELULOZICE și Producere Diamante INDUSTRIALE pe Masa De BUCĂTĂRIE". Pe lângă Obținerea de Venituri DECENTE și OPTIMIZATE din Vânzarea către Clienți NAȚIONALI sau INTERNAȚIONALI a produselor FINITE, de către Fiecare Membru al Unei Familii din Mediul RURAL sau Citadin care ACHIZITIONEAZA, fie ÎN RATE, fie În LEASING, un astfel de "C.R.P.D.O.H.A.M.C.P.D.I.M.B.", subsemnatul "Creator De IDEI De Invenții" este convins că, astfel, SOCIETATEA UMANĂ TERRESTRĂ va fi "Discret ÎNCURAJATĂ" să Contribuie PERSONAL și INDIVIDUAL, încă de la Vârste FRAGEDE, la Asigurarea și Păstrarea unei "Curățenii AUGMENTATE de tip FARMACEUTIC", măcar în PAUZELE dintre 2 REPRIZE de "V.R. - P.C. GAMES", inclusiv Să-și ASIGURE PERSONAL viitoarea Materie PRIMĂ Strict Necesară, prin Plantarea PERSONALĂ a CEL PUȚIN 4 - 10 Tufișuri de MERIȘOR sau/și 4 - 10 Arbori de SALCIE și RĂCHITĂ, inclusiv, a vre-o 4 - 10 Cireși, Vișini, Piersici, Pruni, Caiși, Meri, Peri, Măslini, NUCI, Stejari, Fagi, Brazi, etc, etc, etc...! 2) - "Centru ROBOTIZAT de Producere Apă UȘOARĂ (...DEUTERIU...) și Apă GREA (...TRITIU) din Apă DE PLOAIE (...fie NATURALĂ, fie ARTIFICIALĂ...), sau din Apă Potabilă, pe Masa De Bucătărie", folosind Energie Electrică SOLARĂ livrată de câte un Centru ENERGETIC SOLAR Autonomo-Individual (...sub formă de "Rucksac SOLAR", sau "Dulăpior SOLAR", pentru Aplicațiile Gospodărești Suplimentare...). 3) - "Centru ROBOTIZAT de Prelucrare Păsări, Pești, Cașcaval și Producere de Pastramă, respectiv Cașcaval AFUMAT, în Ambalaj Vidat". 4) - "Centru ROBOTIZAT de Deshidratare și Ambalare În Vid a LEGUMELOR și FRUCTELOR, Pe Masa De Bucătărie". 5) - "Centru ROBOTIZAT de Igienizare, Tocare, Fierbere LA PRESIUNE a Legumelor și Ambalare în Sistem Tetra-Pack a MIXED-Vegetables, pe Masa De Bucătărie"; 6) - "Centru ROBOTIZAT de Generare Apă DE PLOAIE Artificială din Aer ATMOSFERIC sau din VID Cosmic, IGIENIZARE, Livrare către SERE AGRICOLE sau Prelucrare Suplimentară prin Filtrare Compuși AZOTICI și Alte Componente NEDORITE, adăugare Săruri Minerale UTILE și, eventual, CO2, cu Ambalare la PET, pentru Consum Animalier și Uman în Varianta 6.a)- Pentru Zone Deșertificate; și în Varianta 6.b)- Pentru Stații Spațiale". 7) - "Centru ROBOTIZAT de Procesare IN SITU, prin Electroliză AUTO-Alimentată, a Apelor Industriale (...inclusiv RADIOACTIVE și Infestate Chimic și Bacteriologic...), sau Menajere UZATE, cu Re-Sintetizare prin Procese El.Ge., a Elementelor din Tabela lui Mendeleev". 8) - "Centru ROBOTIZAT Pășitor, de Procesare IN SITU, prin Procese El.Ge., a Șlamului Petrolier produs în Rafinării". 8.a) - "Centru ROBOTIZAT Pășitor, de Procesare IN SITU, prin Procese El.Ge., a Haldelor De ZGURĂ produsă de Combinatele Siderurgice". 8.b) - "Centru ROBOTIZAT de tip Macara PORTAL pentru Procesarea IN SITU, prin Procese El.Ge., a Deșeurilor din Gropile De Gunoi Orășenești". 8.c) - "Centru ROBOTIZAT de Tip Macara PORTAL pentru Procesarea IN SITU, prin Procese El.Ge., a Deșeurilor ORGANICE de la Combinatele De Prelucrare a Cărnii". 9) - "Modul ROBOTIZAT pentru Procesare IN SITU, prin Procese El.Ge., a Nămolului DE DECANTARE de la Stațiile de Purificare a Apelor DÂMBOVIȚEI, și a altor Cursuri De Apă MAJORE, de pe teritoriul ROMÂNIEI". - Etc, etc, ETC...! Dacă ACCEPTAȚI o Posibilă COOPERARE cu un modest P.F.A./romanian LEGAL ENTITY (...Trading, Marketing
18 Iunie 2017, 07:53:57