Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetarea suferă de lipsa „viselor“ şi a celor „cu adevărat chemaţi“

16 Februarie 2017




19. Imagine-metaforă a cercetării româneşti?
Până în momentul în care decidenţii din România vor conştientiza ceea ce înseamnă „Politica bazată pe cunoaştere“, putând veni astfel în slujba interesului cetăţeanului, activitatea de cercetare, sistemul de cercetare rămâne lipsit de viziune şi de obiective.
În locul unei metafore aş da ca exemplu un cunoscut proverb: „Viziunea fără acţiune este doar un vis. Acţiunea fără viziune, doar pierdere de timp. Viziunea însoţită de acţiune poate schimba lumea“. Până la a „schimba nu lumea, dar măcar România“, aşa cum ar fi de aşteptat, nouă ne lipsesc „visele“. Visele se traduc în programe care să contribuie direct la bunăstarea ţării. Un exemplu edificator, chiar dacă nu este din această perioadă de timp, este prea puţin cunoscutul program de cercetare nucleară, care a contribuit decisiv la implementarea energeticii nucleare în România, şi care în momentul de faţă este anihilat.

20. Comentariu liber despre noua Strategie CDI 2014-2020
Nu este nici timp nici spaţiu pentru a discuta toate problematicile relative la Strategia CDI. Insist în a spune că punerea cercetării în slujba cetăţeanului român este primordială şi trebuie să primeze în strategia de cercetare. A insista în mod continuu în a susţine că singurele rezultate notabile pentru cercetarea românească sunt articolele, a condus la disiparea şi fragmentarea acesteia într-un „puzzle“ de mii de proiecte ce implică un număr redus de cercetători, fără nici o anvergură, fără o corelare şi management general. Puzzle-ul este de nerezolvat şi în consecinţă şi eforturile sunt cu mult superioare rezultatelor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite