Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Excelența în construcții, șansa revitalizării unei profesii și a unui domeniu

16 Februarie 2017



Universitatea Tehnică de Construcţii București (UTCB) cu sprijinul Federației Patronatelor Societăților din Construcţii (FPSC) a organizat la sfârșitul anului trecut „Gala Premiilor de Excelență în Educație și Cercetare la UTCB”. Inițiativa marchează o premieră la nivelul sistemului academic, fiind unanim apreciată de reprezentanții universităților prezente, o parte dintre acestea considerând oportună preluarea modelului unei astfel de manifestări.

Pornind de la dimensiunea socială a învăţământului superior şi de la nevoia societăţii de a beneficia de servicii educaţionale şi de cercetare de calitate în domeniul construcţiilor pentru dezvoltarea sa sustenabilă, misiunea fundamentală asumată de Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti este aceea de a fi un centru naţional de formare a noilor generaţii de specialişti şi de cercetare ştiintifică performantă în domeniile construcţiilor, protecţiei seismice a acestora, construcţiei căilor de comunicaţii, instalaţiilor, utilajelor de construcţii, măsurătorilor terestre, protecţiei mediului, ingineriei urbane şi altele. Premierea profesioniștilor care asigură excelența contribuie la împlinirea acestor deziderate, dar urmărește totodată si un nivel mai profund, care ține de identitatea și reputația profesiei:
Dialogul început cu luni în urmă cu FPSC are ca scop întărirea legăturilor cu mediul de afaceri - acolo unde majoritatea absolvenților Universității își vor pune in aplicare cunoștințele dobândite iar cercetarea își va arăta roadele - și țintește totodată o reinventare a profesiei de inginer constructor și o remodelare a imaginii pe care o are în societate. În acest sens dorim să organizăm această Gală in fiecare an la UTCB, în luna decembrie, și în primăvară un eveniment similar dedicat studenților. Într-un moment în care încercăm să prezentăm ce avem mai bun în 2016 în universitatea noastră, colaborarea și solidaritatea universitară s-au manifestat într-o manieră fericita prin prezența reprezentanților celor mai prestigioase universități din Capitală și prin discursurile lor de apreciere față de inițiativa UTCB. Ne dorim ca an de an rezultatele noastre să fie și mai bune și să ne mândrim cu cadrele didactice care provin din zona de educație sau din cea de cercetare. Aceștia reușesc prin muncă și pasiune să atingă excelența, răspândind-o totodată la nivelul unei întregi universități și lumi academice”, apreciază prof. univ. dr. ing. Radu Văcăreanu, rectorul UTCB.
La rândul său, în discursul de deschidere al Galei, dr. ing. Cristian Romeo Erbașu, președintele FPSC, a subliniat de ce este importantă organizarea unui astfel de eveniment: „Întotdeauna mi-am dorit să mă întorc la Universitatea Tehnică de Construcţii, fie să mă întâlnesc cu vechi prieteni sau profesori, fie să îmi aduc aminte de anii tinereții. Îmi doresc să avem o colaborare instituțională îndelungată, astfel încât această Gală să atragă profesioniștii cei mai valoroși în cursa pentru câștigarea competiției, evenimentul să capete prestigiu, iar câștigătorii să fie mândri de trofeul primit și să se bucure de aprecierea colegilor. În perspectivă dorim ca evenimentul să nască apropieri și noi legături între profesori, cercetători, studenți și mediul economic. Până la urmă rezultatul muncii dumneavoastră este reprezentat de acei absolvenți care, odată ce au terminat facultatea, își desfășoară activitatea în economie, într-un domeniu greu, care în acest moment se află în suferință, pierzând din prestigiul de care se bucura în trecut. În prezent majoritatea părinților nu își mai îndeamnă copiii să candideze pentru a deveni studenți la universitățile și facultățile de construcții, deși cu ani în urmă era o mândrie și oferea perspectiva unei profesii sigure. Selecția redusă a determinat ieșirea unui număr mai mic de absolvenți cu vocație și potențial, care pot satisface deplin așteptările angajatorilor din economie. În acest context trebuie să ne unim forțele pentru a avea iscusința de a-i atrage și de a le arăta toate părțile frumoase ale acestui domeniu. Întreaga breaslă trebuie să găsească soluții de regenerare, iar o astfel de Gală oferă șansa unei transformări în această direcție. Cu cât vom avea mai multe manifestări de elită, dar și altele dedicate unui public cât mai larg, și mai multe interacțiuni cu industria, cu atât vom contribui mai mult la reformarea și revitalizarea unui domeniu extrem de dinamic peste tot în lume, care stă la baza unei societăți moderne”.

Profesorul și cercetătorul anului 2016

După discursurile de deschidere au fost înmânate diplomele de excelență profesorilor și cercetătorilor din cele șapte facultăți din Cadrul UTCB. În final au fost acordate cele două Mari Premii: unul pentru excelență în educație, celălalt pentru excelență în cercetare.
Primirea acestei distincții a fost posibila datorita studenților. Prin tinerețea și energia lor creatoare determină în fiecare an profesorii să se reinventeze și să se autodepășească, ținând totodată școala vie. Avem la îndemână un material foarte bun, iar datoria noastră este să-l facem să rodească. Din această perspectivă, să fii profesor este un privilegiu!”, a declarat conf. dr. ing. Mihail Iancovici, câștigătorul premiului Profesorul anului 2016 la UTCB.
Meritul câștigării acestui premiu revine echipei din care fac parte, in zilele noastre cercetarea de excelență fiind rezultatul unui efort colectiv. Echipa în care lucrez este foarte tânără, cu un număr relativ mic de componenți, dar foarte dinamică și un exemplu de cooperare transnațională. Avem cooperări cu universități europene prestigioase, iar acest lucru ne dă încredere și ne motivează să fim și mai buni în ceea ce facem. Nu în ultimul rând, fiecare cercetător confirmat are datoria de a crește lângă sine tineri care să asigure viitorul unei țări. Personal încerc să mă ridic la înălțimea acestei misiuni”, a afirmat conf. dr. ing. Ilinca Năstase, câștigătorul premiului Cercetătorul anului 2016 la UTCB.
Pentru Educație premianții au fost stabiliți de către consiliile facultăților, iar Marele Premiu de către Consiliul de Administrație al UTCB, pe baza unei metodologii proprii. Pentru Cercetare au fost folosite valori scientometrice, pornind de la raportările cadrelor didactice (articole publicate în reviste cotate ISI, indicele Hirsch, punctajul CNATDCU, granturi de cercetare în derulare în 2016) și informații legate de valoarea regiei și a dotărilor ce s-au acumulat în UTCB în anul 2016 din contractele în care cadrele didactice au fost directori de proiect. În final au rezultat 7 diplome de excelență pentru Educație, 7 diplome de excelență pentru Cercetare și cate un Mare Premiu de Excelență pentru fiecare dintre aceste două domenii.

Un eveniment model pentru mediul academic
Universitatea din București, Universitatea Politehnica din București, Academia de Studii Economice, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” au fost prezente la Gala UTCB prin intermediul rectorilor sau ai unor reprezentanți de marcă, care au apreciat formatul și conținutul evenimentului.
Manifestarea s-a bucurat de prezența președintelui Consiliului Național al Rectorilor, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, care a precizat că dorește să multiplice modelul unei astfel de inițiative: „Am fost plăcut surprins să constat că se întâmplă și astfel de manifestări pozitive, care încurajează comunitatea academică să răsplătească efortul și valoarea unor profesori și cercetători de excelență, aflațî în prima linie a profesioniștilor care contribuie la dezvoltarea universităților. Păstrând drepturile de autor de rigoare, voi recomanda întregului sistem academic organizarea unor astfel de evenimente. Pentru a da un exemplu în acest sens voi începe în propria universitate (n.red: USAMV București) organizarea unor astfel de premieri”.
Mihnea Costoiu, rectorul UPB, a vorbit despre necesitatea creșterii vizibilității și importanței profesiei de inginer prin intermediul unor astfel de acțiuni: „Sunt impresionat de acest eveniment și îi felicit pe câștigătorii ediției de deschidere. Este bine ca inginerii să se vadă, să se audă și să facă lucruri împreună. Politehnica din București este alături de UTCB, iar ceea ce am reușit în acest an, înființarea Alianței Române a Universităților Tehnice, dovedește din plin această relație deosebită pe care o avem și dorința ca vocea noastră să se audă mai mult, să fie mai bine reprezentată, iar societatea să înțeleagă rolul major al celor care produc cu adevărat și asigură în mod direct dezvoltarea”.

***
Prin succesul înregistrat de prima ediție a „Galei Premiilor de Excelență în Educație și Cercetare”, evenimentul are șansele să devina unul de tradiție in cadrul UTCB, dar și un reper la nivelul mediului academic. Premierea excelenței și recunoașterea meritelor celor care o fac posibilă, profesori și cercetători deopotrivă, sunt dovezi că managementul universitar și instituțiile de învățământ superior trec la un alt nivel de evoluție, iar valoarea este fundamentul pe care se construiește prestigiul și forța unei profesii, al unui domeniu.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite