Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

USAMV București, o instituție emblematică pentru învățământul agronomic

18 Februarie 2017






Într-adevăr, un rezultat de excepție al echipelor noastre de cercetare a fost reprezentat de participarea la obținerea biokerosenului. Consider că această performanță constituie nu numai un element de mândrie pentru universitatea noastră, dar și o recunoaștere a experienței și muncii depuse de către cercetătorii noștri de-a lungul timpului.
USAMV București își propune să devină în viitor un pol de cercetare cu recunoaștere la nivel național și internațional prin promovarea consecventă a cercetării inter și multidisciplinare. Această abordare este justificată de provocările și aspectele complexe la care cercetarea agricolă trebuie să răspundă: nevoia unor sisteme de securitate și siguranță alimentară stabile și de înaltă calitate, utilizarea eficientă a resurselor, gestionarea peisajului, conservarea biodiversității, abordarea inovativă a schimbărilor socio-economice din comunitățile rurale și a schimbărilor climatice și a echilibrului ecologic, managementul deșeurilor organice, identificarea surselor regenerabile de energie.
Resursele universității se concentrează pe acele direcții transdisciplinare, care să conducă la rezultate deosebite.

Oricât de mult putem construi pe plan local, la un moment dat atingem nişte limite. De aceea internaţionalizarea este considerată cea mai importantă cale de dezvoltare a învăţământului superior românesc. Cum transformaţi acest deziderat într-o realitate favorabilă?


Un obiectiv major de dezvoltare şi intensificare a procesului de internaţionalizare a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti este identificarea şi stabilirea de acorduri cu universități și instituții de cercetare din Europa și din întreaga lume, pe bază de similitudine și complementaritate în ceea ce privește domeniile de predare, cercetare și inovare.
Se urmăreşte încheierea unui număr tot mai mare de acorduri bilaterale cu universităţi de profil din Europa, dar şi din lumea întreagă, care să permită extinderea colaborării internaţionale şi care să conducă la schimbul de experienţă, mobilităţi de formare şi predare, dezvoltarea de proiecte de interes comun în domeniul educaţiei şi al cercetării ştiinţifice, elaborarea de articole ştiinţifice, organizarea de workshop-uri şi conferinţe cu prezentarea şi diseminarea celor mai noi rezultate şi inovaţii din agricultură şi domeniile conexe.
Participarea activă a USAMV la programele de mobilităţi internaţionale și implicarea în programe precum: Erasmus+, CEEPUS, AUF – program de burse „Eugen Ionescu”, DAAD, Marie Curie, Fulbright şi altele este, de asemenea, unul dintre principalele obiective în vederea creşterii capacităţii de internaţionalizare.
Programul Erasmus este unul dintre principalele programe care au condus la creşterea numărului de mobilități în Universitate, mobilităţi care vizează atât studenţii, cât şi cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar. În acest sens, se urmăreşte şi în continuare creşterea numărului de mobilităţi, astfel încât tot mai mulţi studenţi, masteranzi, doctoranzi să beneficieze de mobilităţi de studiu, dar şi plasament. De asemenea, se doreşte creşterea numărului de mobilităţi de predare şi formare, care vizează personalul didactic, dar şi personalul didactic auxiliar din Universitate.
Se preconizează o creştere a numărului de mobilităţi în programul Erasmus în următorii 5 ani cu un procent de până la 30%.
Pentru atragerea unui număr cât mai mare de studenţi străini, s-a inițiat procesul de creare a unor programe de studiu la nivel de licenţă şi master cu predare în limbi străine.
Încheierea unui număr mare de acorduri bilaterale cu universităţi europene de profil în cadrul programului Erasmus reprezintă un aspect important în procesul de internaţionalizare, care să conducă şi la dezvoltarea de proiecte de parteneriate strategice în domeniul formării în învăţământul universitar, cu un număr cât mai mare de beneficiari.
Un alt obiectiv important în perioada următoare este creşterea numărului de beneficiari din cadrul USAMV ai programelor de burse de studiu şi cercetare în străinătate oferite de Ministerul Educaţiei Naţionale prin Agenţia de Credite şi Burse de Studii.
Totodată, un număr tot mai mare de doctoranzi din Europa, Asia, Africa, America Latină, care doresc efectuarea studiilor doctorale în Universitatea noastră, vor primi sprijin pentru efectuarea lucrărilor de cercetare, dar şi pentru elaborarea şi susţinerea în condiţii optime a tezelor.
Se va întări colaborarea cu organismele europene şi internaţionale, care au reprezentanţe în România, şi care oferă programe de burse de studiu, formare şi cercetare în domeniul educaţiei în diferite instituţii din întreaga lume.
Gradul de internaționalizare al instituției noastre se reflectă în apartenența la numeroase organisme internaţionale precum IROICA, EUA, AUF, CASEE, DRC, EUFRIN.


Angajabilitatea absolvenţilor, necesitatea corelării programelor de studii cu nevoile pieţei muncii sunt aspecte critice şi totodată preocupări majore în sistemul nostru educaţional. Cum aţi îmbunătăţit în 2016 această componentă?


Schimbările produse în societatea modernă, ne-au pus în fața unor noi provocări, la care trebuie să facem față: fenomenul îmbătrânirii demografice, facilitarea ocupării în rândul tinerilor și reducerea șomajului în cazul acestei categorii de vârstă. Printre acţiunile pe termen scurt şi mediu care pot stimula creşterea ocupării în cazul tinerilor se numără:
• sprijinirea pentru obţinerea primului loc de muncă şi începerea unei cariere prin aplicarea unor măsuri de stimulare a angajatorilor în vederea încadrării în muncă a absolvenţilor de învăţământ;
• promovarea uceniciei la locul de muncă pentru tinerii cu un nivel scăzut de instruire şi fără calificare;
• acordarea de stimulente fiscale pentru întreprinderile care utilizează contracte cu durată nedeterminată sau pentru convertirea contractelor temporare în contracte cu durată nedeterminată;
• promovarea serviciilor de informare, orientare şi consiliere profesională;
• consolidarea cursurilor de formare profesională, consultanţă pentru înfiinţarea de mici afaceri;
• acordarea de sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi de către
tineri, urmărindu-se dezvoltarea antreprenoriatului în rândul tinerilor;
• promovarea acţiunilor pentru integrarea pe piaţa muncii a tinerilor şi şomerilor
tineri, care vor fi finanţate şi din Fondul Social European; – promovarea unor stagii de calitate în cadrul programelor de educaţie şi formare profesională şi/sau a programelor de ocupare a forţei de muncă;
• promovarea de oportunităţi profesionale şi de formare profesională pentru tineri dincolo de frontierele naţionale, inclusiv familiarizarea de timpuriu a tinerilor cu mediul de muncă.

Principalele direcții de dezvoltare a USAMV București sunt asociate învățământului, cercetării științifice și antreprenoriatului. Universitatea noastră, prin parteneriatul de excepție pe care îl are cu mediul economic, oferă studenților posibilitatea de a se familiariza cu cerințele angajatorilor, în vederea facilitării absorbției pe piața muncii la încheierea studiilor. În acest sens, ne-am concentrat preocupările spre încheierea unor noi acorduri de colaborare. Printre acestea se numără Protocolul de colaborare cu Primăria Municipiului București, cu privire la efectuarea stagiului de practică în cadrul programelor de studii universitare de licență și master. Acordul stabilește cadrul general în care se vor organiza și desfășura stagiile de practică pentru studenți și masteranzi cu respectarea prevederilor legale. Activitățile se vor desfășura în cadrul autorităților finanțate de primăria Municipiului București, conform cu profilul specializărilor din cadrul Universității.
Având în vedere mult discutata problemă dintre corelarea programelor de studii oferite de universități și cererile de pe piața muncii, o preocupare constantă a USAMV București a fost aceea de a consolida colaborarea cu mediul privat. Aceste parteneriate se desfășoară în dublu sens, atât dinspre mediul privat către universitate, cât și în sens invers, vizând transferul de experiențe și cunoștințe în domeniu. În acest sens, Universitatea noastră a încheiat un parteneriat cu un renumit lanț de magazine din România, în domeniul producției horticole autohtone, prin care ne-am propus să venim în sprijinul fermierilor și producătorilor autohtoni, punând la dispoziție expertiza specialiștilor noștri.
USAMV București beneficiază de un Centru de Consiliere și Orientare în Carieră, AgriCons-AgriTin, care susţine strategia şi misiunea Universității în zona de formare post-universitară, venind în sprijinul studenţilor, atât pe durata studiilor, cât şi după finalizarea acestora. Periodic organizăm programe de formare continuă pentru o mai bună adaptare la cerinţele pieţei muncii, iar realizarea unei baze de date cu potenţialii angajatori care activează în domeniu conferă studenților un argument în plus şi o garanţie pentru dezvoltarea lor profesională.

Sunteţi preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor. Aţi fost ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice şi pentru o perioadă premierul interimar al României. Reîntors la conducerea USAMV București, în ce măsură cunoaşterea, experienţa şi conexiunile dobândite în aceste funcţii la nivel înalt vă ajută acum să consolidaţi optim rolul universităţii, de instituţie emblematică pentru învăţământul agronomic şi pe cel de integrator de proiecte strategice pentru învăţământului superior şi agricultură românească?


Experiența acestor funcții îmi place să cred că a contribuit la dezvoltarea unei noi perspective, mai corecte şi complete în ceea ce privește abordarea problematicii învăţământul românesc și în special a celui agronomic. Un obiectiv firesc constă în creșterea vizibilității Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, acest lucru contribuind la stabilirea unor parteneriate noi, atât cu instituții din țară, cât și din străinătate, în beneficiul studenţilor şi al dezvoltării instituţionale a USAMVB.
Anul trecut ne-am bucurat de prezența unei delegații economice formată din reprezentanți ai administrației guvernamentale pe probleme de agricultură din Statele Unite ale Americii, condusă de adjunctul Secretarului de Stat al Departamentului pentru Agricultură, Dl. Michael T. Scuse. Această întâlnire a reprezentat un dialog deschis între studenții noștri și membrii delegației americane, principalele teme de discuție abordate fiind cele legate de situația fermierilor americani, investițiile în sisteme de irigații și alte proiecte de îmbunătățiri funciare, existența unor sisteme de creditare pentru tinerii fermieri, situația acordului de liber schimb între UE și SUA, modalitatea de intervenție a Departamentului în cercetarea din domeniul biotehnologiilor, precum și tendințele actuale din domeniul agriculturii și industriei alimentare.
Din discuție a reieșit dorința reciprocă de a extinde cooperarea dintre USAMV din București și universități similare din SUA, de a iniția stagii de practică pentru studenții români în ferme americane, de a găsi subiecte comune de cercetare în domeniul irigațiilor, protecției mediului, biotehnologiilor, apiculturii, agriculturii ecologice, horticulturii urbane și periurbane și altele.



Perspectivă internațională a studiilor și cercetării științifice este, de asemenea, un vector important în dezvoltarea studenților. De aceea, ne concentrăm asupra organizării de evenimente la care să participe actori importanți ai vieții publice din țară și străinătate. Un exemplu îl constitue Conferința Internațională „Generația Erasmus și viitorul european” organizată sub Înaltul Patronaj al Guvernului României, de către Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană, în cooperare cu Blue Networks and Opportunities, Consiliul Național al Rectorilor și Erasmus+ și găzduită de către Universitatea noastră. Tema dezbătută a fost rolul pe care îl joacă tânăra generație de lideri, beneficiari ai programelor educaționale europene, în politicile publice ale Europei, reunind absolvenți ai USAMV din București, precum și ai altor universități din țară, care au fost beneficiarii programelor europene de educație Erasmus.
De asemenea, Universitatea noastră a organizat Conferința Biroului Europei Centrale și Orientale (BECO) din cadrul Agenției Universitare Francofone (AUF), la care au participat reprezentanți ai învățământului superior din numeroase state din regiune. Învățământul universitar românesc trebuie să urmeze tendințele actuale și să se dezvolte pe linia internaționalizării pentru a putea oferi absolvenților noștri statutul de cetățean a Terrei, pregătit să facă față provocărilor zilei de mâine.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite