Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Ministerul Cercetarii si Inovarii infiinteaza un Grant CDI pentru olimpicii romani

23 Februarie 2017



Societatea românească se confruntă în ultimii ani cu un exod al creierelor pe multiple planuri. Fenomenul a luat amploare şi poate fi considerat una dintre cauzele situaţiilor de criză aparute in anumite domenii. Ameliorarea acestui fenomen poate fi o soluţie eficientă pentru redresarea dificultăţilor sociale şi economice naţionale. Este cunoscut faptul ca, in absenta fortei de munca tinere si profesioniste, ritmul de dezvoltare economica al unei tari incetineste. De asemenea, cu cat populatia care ramane in tara este mai in varsta, cu atat statul va cheltui mai mult pe sistemul de sanatate si pe sistemul public de pensii.

In ultimul timp se observa ca fenomenul exodului de inteligenta imbraca forme din ce in ce mai periculoase incepand sa loveasca intr-o zona de varsta foarte frageda, aceea a absolventilor de liceu cu rezultate foarte bune la invatatura. Tinerii absolvenți de liceu sunt încurajați să plece din țară la diverse universități care le oferă facilități financiare, fie sub formă de grant, fie sub formă de împrumut pe termen foarte lung, precum și oferte de programe de cercetare. Astfel, riscam sa ajungem intr-o situatie foarte delicata deoarece, spre deosebire de alte categorii de varsta, in cazul tinerilor care pleaca din tara la varsta de 17 - 18 ani, probabilitatea de a se reintoarce in tara este infinit mai mica

Pornind de la aceste considerente si de la faptul ca, măsurile interne aplicate până în prezent pentru a diminua acest fenomen sunt reactive și punctuale, fiind fie o formă de recunoaștere fie de susținere pe termen foarte limitat pe perioada derulării studiilor Ministrul Cercetarii si Inovarii Serban Valeca a gandit si initiat Programul ”Grantul CDI Carol I”, Componenta a Programului ”BRAIN RETURN 1"
Nota privind infiintarea acestui program a fost aprobata in sedinta de Guvern de joi, 23 februarie, urmand sa fie elaborat proiectul de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea programului cu denumirea ”GRANTUL CDI CAROL I”.

Programul reprezintă o ofertă, proactivă, pentru absolvenții de liceu cu rezultate deosebite venind în întâmpinarea acelora care urmăresc în special grantul pentru activitatea de cercetare, constituind o ofertă generoasă, predictibilă, pe termen lung și cu obligații asumate de ambele părți .

Programul urmărește multiplicarea mai multor efecte pozitive:
1. creșterea competitivității învățământului superior românesc și valorizarea investiției naționale în educație;
2. stabilizarea tinerilor dotați intelectual in țară și atragerea acestora către domeniul CDI românesc;
3. întinerirea forței de muncă din cercetarea românească, în vederea dezvoltării de noi platforme de tehnologii inteligente;

Programul se adreseaza tinerilor absolvenți care pe parcursul celor 4 ani de liceu au avut rezultate deosebite la olimpiade naționale și internaționale, câștigând cel puțin o dată unul din locurile 1, 2 sau 3 la aceste concursuri de prestigiu, si propune acordarea de granturi de cercetare cu valori cuprinse intre 2.500 si 3500 €/an/absolvent pentru elevii premiati (locurile 1,2 si 3) la Olimpiade internaționale si intre 1.500 si 2500 €/an/absolvent pentru elevii premiati (locurile 1,2 si 3) la Olimpiade naționale. Perioada pentru care se ofera finantarea este de 3+2 sau 4+2 ani.

În plus se mai propune acordarea a 500 euro/an / bursier pentru participarea la evenimente științifice internaționale și/sau pentru protecția drepturilor de proprietate intelectuală si a maxim 3500 euro/an/echipă formată din cel puțin 5 bursieri provenind din una sau mai multe universități, pentru materiale, subansamble și subcontractări, altele decât cele care pot fi realizate din grantul individual, pentru realizarea unor demonstratoare tehnologice sau promovarea unor idei realizate de această echipă și cu care se prezintă și clasifică la concursuri internaționale de prestigiu

Tinerii beneficiari ai acestor facilitati au obligativitatea sa urmeze o universitate în România și după terminarea studiilor de licență să urmeze studii doctorale în România, inclusiv în cotutelă, si să lucreze cel puțin 4 ani în activități de dezvoltare tehnologică într-o unitate CDI cu capital majoritar de stat (institut sau universitate) sau privat din România.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite