Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ – Modelul excelenţei academice împlinite

23 Martie 2017




O altă cale de afirmare a Institutului este valorificarea rezultatelor obţinute prin brevetări. În perioada 2000-2015, OSIM a acordat peste 50 de brevete unor autori din Institut, dovadă a preocupării pentru implementarea rezultatelor cercetării în economia reală. Sub acest aspect, ICMPP se situează pe primele trei locuri ca unitate inovativă în ţară, cu medalii de aur, argint, bronz şi diplome la saloanele de invenţii de la Geneva, Bruxelles, Moscova etc. În urma derulării proiectui BIOSCENT din PC7, ICMPP a obţinut un brevet european (dr. Constantin Ciobanu este printre coautori) care va fi valorificat de către un spin-off înfiinţat în Marea Britanie. În prezent „Petru Poni“ lucrează cu partenerii britanici pentru a crea materiale de uz medical din poliuretan, destinate în special chirurgiei cardiace. Britanicii vor asigura producţia, în timp ce ICMPP va continua studiile în domeniu.

Îmbunătăţirea ofertei cercetării către parteneri industriali este, de asemenea, o preocupare majoră a conducerii Institutului, care organizează frecvent mese rotunde şi ateliere de lucru pentru crearea și consolidarea legăturilor între mediul de cercetare şi cel economic. Institutul coordonează sau este partener în proiecte dezvoltate cu agenţi economici din ţară şi străinătate. Sunt de amintit numeroasele proiecte tip parteneriate din PN II și proiectele europene orientate spre găsirea de soluţii pentru obţinerea de materiale spongioase din resurse regenerabile (proiect SPONGE în programul GROWTH, PC5), pentru procesarea pietrei (proiect I-STONE, PC6), pentru biotehnologii de procesare a materialelor lemnoase (proiect AFORE, PC7) sau pentru obţinerea de biomateriale cu utilizări în chirurgia cardiacă (proiect BIOSCENT, PC7, derulat între 2007 şi 2014, cu un buget de peste opt milioane de euro). „În momentul în care la nivelul competiţiilor a crescut ponderea cercetării aplicative, am intensificat şi noi preocupările în această zonă. Pornind de la brevetele noastre, continuăm să dezvoltăm microproducţia Institutului – suntem printre puţinele entităţi de cercetare academică din ţară care dispune de o astfel de capacitate. Petromar cumpără anual de la noi produse din poliuretan în valoare de 200-500 mii lei. De asemenea, peste 100 de agenţi economici achiziţionează produse realizate în ICMPP“, declară acad. Bogdan C. Simionescu.

Proiecte emblematice
Care sunt proiectele cheie, de anvergură, care susţin consolidarea sau apariţia noilor direcţii de dezvoltare, care asigură evoluţia ICMPP şi plasarea sa în elita ştiinţifică naţională şi mondială? Multitudinea celor implementate sau aflate în curs de derulare şi spaţiul editorial restrâns limitează posibilitatea prezentării tuturor celor care ies în evidenţă.

IntelCentru (Centrul de cercetări avansate pentru bionanoconjugate şi biopolimeri) este însă cu siguranţă proiectul de infrastructură care a oferit Institutului, până în acest moment, cele mai multe satisfacţii și oportunităţi de dezvoltare. De altfel, în cadrul reuniunilor UE pe cercetare, ultimii miniştri ai Educaţiei şi Cercetării din ţara noastră au prezentat IntelCentru drept proiectul de succes al României. În valoare de aproximativ 5 milioane de euro, a fost primul proiect finanţat din fonduri structurale câştigat de „Petru Poni“, în 2009.

Dr. Mariana Pinteală, directorul proiectului, rezumă istoria apariţiei noului centru, sublinind totodată câştigurile majore pe care le-a generat: „La începutul anilor 2000 am făcut un stagiu de un an în SUA, unde am învăţat la Universitatea Mercy din Detroit ce înseamnă managementul cercetării. Reîntoarsă în ţară mi-am dorit ca ICMPP să-şi îmbunătăţească strategia prin adăugarea unor domenii noi, de actualitate. Devenisem şi cercetător știinţific principal şi am realizat că am responsabilităţi mai mari. Cu riscul de a-mi schimba orientarea ştiinţifică, am propus abordarea unui domeniu nou, cel al biopolimerilor şi bioconjugatelor, prin care Institutul să se afirme internaţional. Am depus proiectul, l-am câştigat şi astfel a apărut IntelCentru. În primă instanţă s-a construit clădirea în interiorul căreia s-au creat 4 departamente care însumează 8 laboratoare de cercetare, dotate cu 125 echipamente de CD, din care 8 au valori de peste 100.000 euro. Ulterior, Centrul a permis câştigarea de noi proiecte, pe teme cu potenţial ştiinţific foarte ridicat şi formarea unor echipe ştiinţifice extrem de valoroase. Primul dintre ele a fost din competiţia naţională Idei Complexe, Sisteme de inspiraţie biologică pentru entităţi proiectate structural şi funcţional, un proiect interdisciplinar de medicină personalizată, care propune şi testează purtători nevirali de medicamente şi de gene, care vor facilita dirijarea ţintită şi eliberarea lor în zonele de interes ale corpului uman. La acest program au aderat personalităţi ştiinţifice din SUA şi din Europa, atrase de ideile şi de potenţialul tematicii, rezultatele originale fiind publicate în cele mai mari reviste de specialitate din lume. Au urmat şi alte proiecte, de avergură mai mică, acestea culminând, în 2014, cu un proiect de tip ERA Chair: SupraChem Lab – Laboratory of Supramolecular Chemistry for Adaptive Delivery Systems”.
Este unul dintre primele proiecte câştigate de ţara noastră în Orizont 2020 şi unicul din România câştigat pe call-ul ERA Chair, plasându-ne prin valoarea sa (2,5 milioane de euro), timp de doi ani consecutiv, pe primul loc la capitolul absorbţiei de fonduri europene“, subliniază dr. Teodora Rusu, coordonatorul proiectului. „Principalul obiectiv vizează angajarea unui expert, un cercetător de înalt nivel ştiinţific şi managerial, pentru organizarea unui grup specializat în chimia supramoleculară, integrat în aria europeană a cercetării şi vizibil internaţional. Pornind de la tematica dezvoltată de grupul format, ne dorim să devenim parteneri sau coordonatori în alte proiecte europene de cercetare. Proiectul a început în anul 2015 cu recrutarea ERA Chair-ului și a continuat în 2016 cu recrutarea echipei care în final va avea 25 de specialişti. Avem deja lucrări ştiinţifice publicate, participări la conferinţe internaţionale, training-uri efectuate, în prezent SupraChem Lab aflându-se în faza cea mai avansată de implementare dintre toate cele 11 proiecte selectate la nivel european în această competiţie“. Proiectul a beneficiat şi de o suplimentare de buget, prin intermediul unui premiu oferit de UEFISCDI, premiu care permite şi abordarea activităţii de cercetare neacoperită de finanţarea europeană. Mai mult, în curând se va finanţa din fonduri structurale un proiect de infrastructură de aproximativ 4 milioane de euro, dedicat amenajării unei infrastructuri centrate strict pe dezvoltarea acestui grup de excelenţă.

STREAM (Strengthening the Romanian research capacity in Multifunctional Polymeric Materials) este un alt proiect special implementat de ICMPP, finanţat din PC7, începând cu 2011. „Este un proiect de reorganizare şi dezvoltare a capacităţii de cercetare a Institutului prin orientarea spre tematici de mare interes la nivel european şi internaţional, care ne-a oferit posibilitatea atingerii unor rezultate de excelenţă prin achiziţia de echipamente cu performanţe ridicate şi atragerea de resurse umane înalt calificate – au fost angajaţi 10 specialişti care au format grupuri noi de cercetare şi au implementat tematici noi“, ne informează dr. Valeria Harabagiu, secretar ştiinţific al ICMPP. Modul exemplar în care ICMPP a coordonat în cadrul STREAM colaborarea celor treisprezece parteneri (din Austria, Elveţia, Franţa, Germania, Polonia, Slovenia şi Spania) a fost evidenţiat într-un raport discutat la întâlnirea din 2016 a miniştrilor UE pentru cercetare.

Orizonturi noi
La sfârşitul anului 2016, Institutul a câştigat un proiect major de finanţare a infrastructurii în cadrul POC F: InoMatPol - Pol interdisciplinar de specializare inteligentă prin cercetare-inovare şi transfer tehnologic în (bio/nano)materiale polimere şi (eco)tehnologii. Proiectul beneficiază de o finanţare nerambursabilă de 15 milioane de euro, cea mai mare sumă atrasă de „Petru Poni“ de-a lungul existenţei sale de aproape 70 de ani şi îşi propune creşterea calităţii activităţii de CDI prin deschiderea de noi direcţii de cercetare şi diversificarea gamei de servicii orientate în special către industrie.

Planurile de viitor ale vicepreşedintelui Academiei Române sunt la fel de de ambiţioase, raportate în permanenţă la rezultatele din prezent şi la remarcabila istorie a ICMPP: „Pe termen mediu şi lung ne propunem să întărim poziţiile câştigate internaţional şi la nivelul producţiei ştiinţifice să ne dezvoltăm mai mult calitativ decât cantitativ, prin publicarea în reviste cu factori de impact cât mai ridicat. Cu cât vom fi mai sus, cu atât vom fi mai apreciaţi de marile laboratoare ale lumii şi de elita lumii ştiinţifice. Ne propunem să descoperim lucruri noi, pe care să le brevetam şi să le aplicăm apoi pe piaţă. Nu mi-am pierdut speranţa că România se va trezi şi va miza și pe dezvoltarea industriei chimice, aşa cum a făcut-o în trecut, la parametri înalţi. Încă dispunem de acel savoir-faire care ne permite să producem lucruri de calitate. Este o zestre pe care suntem datori să o păstrăm și să o transmitem generaţiilor viitoare“.

Performanţa nu este o destinaţie, ci o călătorie continuă. Odată atinsă, ea trebuie continuată şi consolidată. Acad. Bogdan C. Simionescu şi oamenii de ştiinţă valoroşi din ICMPP cunosc foarte bine această formulă, singura care asigură viitorul unui Institut, chimia unică dintre muncă, pasiune, excelenţă şi satisfacţia unei vieţi profesionale împlinite.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite