Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetarea românescă, un uriaş cu picioare de lut

23 Martie 2017



Test de personalitate fără veleităţi profesionale şi joc vechi de societate, chestionarul lui Proust a devenit mai cunoscut prin aplicarea sa de către Bernard Pivot în cadrul emisiunii „Bouillon de culture“. Pornind de la acest model clasic, am creat un formular complet adaptat, menit să restituie imaginea cercetării româneşti prin ochii unor personalităţi care se dezvăluie totodată pe sine, prin raportare la acest domeniu. Prof. dr. fiz. Wilhelm Kappel, Directorul General al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA în perioada 2001-2016, este invitatul acestei ediţii.

1. Principala dumneavoastră calitate?

Perseverenţa.

2. Principalul defect?

Naivitatea. Naivitatea conduce la un efort suplimentar pentru compensarea muncii neefectuate de un altul! Dacă această muncă suplimentară ţi-a dat ocazia să înveţi ceva în plus, atunci naivitatea ta a fost norocoasă! Dar, în marea parte a evenimentelor, nu există această coincidenţă fericită.

3. Deviza după care vă călăuziţi în profesie?
Definirea corectă a stării (condiţiilor) iniţiale. Dacă aceasta nu este definită, rezultatele ulterioare nu sunt reale şi sunt de nefolosit, cu toate consecinţele economice şi sociale!

4. Trăsătura pe care doriţi să o întâlniţi la un cercetător?
Pasiunea şi inventivitatea nu ar trebui să lipsească din calităţile cerute unui cercetător. Ele ar trebui suprapuse peste o pregatire de specialitate de excepţie!

5. Ce preţuiţi cel mai mult la partenerii din proiectele de cercetare?
Să fie cercetători şi să fie capabili să lucreze în echipă! Presupun ca satisfăcute celelalte condiţii (morale, materiale, organizatorice). Un partener într-un contract de cercetare trebuie să fie un cercetător cu calităţile menţionate mai sus şi, ca să poţi forma cu el un parteneriat „câştigător”, trebuie să ştie să lucreze în echipă, chiar dacă numai pentru simplul fapt că orice echipă trebuie să fie condusă numai de o singură persoană!

6. Locul unde aţi dori să faceţi cercetare
Am cerut repartiţia la ICPE (astăzi ICPE-CA) în 1969! Atunci am avut o repartiţie la IFA într-un colectiv de fizica neutronilor, dar am refuzat-o deoarece încă din facultate (am urmat fizica corpului solid) am visat să lucrez într-un laborator unde să pot aplica cunoştinţele (solide) învăţate în facultate. La început mi-a fost foarte greu din cauza dificultăţilor legate de definirea parametrilor proceselor şi înscrierea acestor procese în modelele teoretice învăţate.
După învingerea acestor dificultăţi, după ce constaţi că aceste procese pot fi descrise şi prezise şi se pot obţine rezultate coerente, apreciate de beneficiari, îţi vine greu să părăseşti acest loc! S-au adunat astfel 48 de ani!

7. Descoperirea ştiinţifică pe care o apreciaţi cel mai mult?
Cea a câmpurilor electric, magnetic şi electromagnetic, care au determinat predominant progresele ştiinţelor tehnice şi ale tehnologiilor din secolul 20!

8. Personalitatea ştiinţifică pe care o admiraţi?
Dacă ne referim la România zilelor noastre atunci răspunsul răspicat este Acad. Marius Peculea: întâlneşti aici pasiunea, inventivitatea, baza de cunoştinţe de excepţie, suprapuse peste talent şi voinţă exemplară, un management iscusit. Ceea ce a creat este o tehnologie industrială şi o uzină de apă grea; trebuie să adăugăm şi un institut naţional, ICSI Rm. Vâlcea, care simte şi astăzi prezenţa domnului Academician.

9. Persoana care v-a influenţat cel mai mult cariera ştiinţifică?
Desigur, sunt profesorii din facultate - Th. Ionescu, S. Ţiţeica, D. Bally, M. Rosenberg, A. Corciovei, cu influenţă indirectă asupra carierei ştiinţifice, dar puternică prin cunostinţele solide transmise. Desigur, o influenţă directă asupra acestei cariere a avut-o Acad. E. Burzo, conducătorul meu de doctorat de mai târziu.

10. Liderul din sistemul CDI pe care îl admiraţi?
Permiteţi-mi să folosesc, din nou, pluralul: profesorii Gheorghe Popa şi Tudor Prisecaru, ca lideri ai autorităţii naţionale pentru cercetare, pentru politica echilibrată promovată; nu pot să nu remarc aici şi realizările prof. Ioan Dumitrache din ultimii 26 de ani, de enunţare şi susţinere a criteriilor de promovare ştiinţifică individuală şi instituţională!

11. Principalul merit în sistemul de CDI?
Este prezenţa noastră pragmatică în sistem ca INCD de inginerie electrică; specificul muncii noastre este adaptat unei activităţi orizontale, fără de care aproape niciun domeniu de cercetare nu poate să ajungă la performanţă. Contribuim, prin aceasta, la evitarea unor paralelisme generatoare de pierderi financiare sensibile. Meritul meu poate că rezultă din faptul că am imprimat acestui institut o viziune şi o misiune realiste şi actuale, ca director general în ultimii 15 ani.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite