Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Securitatea Centrelor de date via OPTEX

23 Martie 2017



Prima externalizare majoră a departamentului de IT s-a întâmplat în anul 1989 (de către Kodak). De atunci şi până acum industria de centre de date a evoluat semnificativ, fiind disponibile în prezent servicii adresate atât companiilor, cât şi persoanelor fizice.

Avantajul major al unui centru de date este că oferă o infrastructură scalabilă, ce poate fi modificată pe măsura creşterii business-ului sau oportunităţilor. Însă, succesul unui asemenea business este dat de cele mai multe ori de nivelul de securitate al centrului. Conform unor calcule realizate de diferite companii de analiză, costul per minut de downtime este de minim 7,900 USD, iar costul operaţional pentru problemele majore de securitate poate ajunge la 5.4 milioane USD. Normele de securitate, dar mai ales modul în care acestea sunt implementate sunt două elemente foarte importante pentru această categorie de business. Şi, cu toate că cele două nu garantează un uptime complet şi o integritate perfectă a datelor, ele reprezintă prima linie de apărare/ siguranță.

Una dintre companiile mari care dezvoltă soluţii de detecţie este OPTEX, care are în portofoliu echipamente ce pot fi configurate pentru a asigura un nivel maxim de securitate pentru supravegherea centrelor de date.

Securizarea perimetrală
Atunci când se ia în calcul instalarea unui sistem de securitate pentru un centru de date, primul pas ce trebuie avut în vedere este securizarea perimetrului.
OPTEX a dezvoltat un cablu de fibră optică special, ce poate fi montat pe gardurile de delimitare. Acest cablu deţine capacitatea de a detecta vibraţiile şi de a utiliza procese de analiză a semnalului pentru a determina prezenţa intruşilor.

Securizarea accesului în clădire
În eventualitatea în care un intrus a găsit totuşi o cale de acces în complex, acesta trebuie să fie uşor de identificat şi înregistrat. Aceste operaţiuni pot fi realizate printr-o combinaţie între senzorii termici OPTEX, ce pot identifica diferenţele dintre temperatura emisă de corpurile umane şi temperatura mediului ambiant. Astfel de senzori pot activa automat camerele de supraveghere PTZ şi le pot îndrepta spre zona în care a fost detectată prezenţa. Optex deţine în portofoliul său senzori termici 3D ce pot acoperi arii de la 30x20m, la 100x3m.

Securizarea încăperilor de la interior
Fiecare zonă din interiorul unui centru de date este compartimentată şi în fiecare camera pot intra doar anumite persoane autorizate. Pentru a ajuta agenţii de securitate să monitorizeze procesul de acces şi să se asigure că fiecare zonă este accesată doar de către persoanele cu autorizaţie, se poate instala o soluţiei de analiză a imaginilor video. Sistemele Optex dedicate securizării interiorului unei clădiri au un grad de acurateţe de 95%. În cazul în care există riscul ca anumite persoane ce deţin un acces nerestricţionat să permită intrarea unei terţe persoane, poate fi instalat un sistem de tailgating, ce poate analiza fiecare scenă de acces în parte şi poate bloca accesul spre anumite zone.

Securizarea serverelor
Serverele conţin de cele mai multe ori informaţii confidenţiale, iar nevoia de a le securiza este de maxim interes. Pentru a detecta orice fel de încercare de a accesa datele, se recomandă instalarea unui zid de detecţie virtual, folosind tehnologiile laser OPTEX. Un produs ce poate fi folosit în acest caz este şi modelul RLS-2020I. Acesta integrează un microprocesor de ultimă generaţie, oferind performanţe de detecţie superioare. Atunci când este folosit la interior, modelul poate identifica orice mişcare a unui obiect sau a unei persoane, indiferent de viteza de deplasare. Această informaţie poate fi transmisă către un software VMS care poate ulterior activa în mod automat alte sisteme de securitate, precum o cameră CCTV sau blocarea uşilor de acces.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite