Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Clusterele MEDGreen și MECHATREC își reunesc expertiza pentru a dezvolta materiale și echipamente inteligente

28 Aprilie 2017



La începutul lunii aprilie s-a desfășurat Atelierul de Lucru cu tema „Integrarea materialelor nanostructurate în sisteme mecatronice”, organizat de Institutul pentru Nanotehnologii și Surse Alternative de Energie - INSAE din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Mecatronică și Tehnica Măsurării (INCDMTM) din București. Întâlnirea a avut loc sub egida proiectului MULTISCALE, prin care se dorește evaluarea oportunităților de colaborare cu alte clustere, întreprinderi sau institute de cercetare cu preocupări similare.

MULTISCALE, un proiect finanțat prin fondurile structurale, are ca scop dezvoltarea unui mecanism de colaborare între colectivul de cercetare din Universitatea Ovidius – Constanța și întreprinderile, respectiv partenerii interesaţi să preia cunoștințele generate. Prima fază a acestui proiect, început la 1 septembrie 2016, e dedicată evaluării posibilelor colaborări, după care vor urma activități care vizează dezvoltarea de concepte pentru integrarea materialelor nanostructurate în sisteme energetice prin optimizare multiscalară.
Atelierul din aprilie a reunit două clustere regionale, MEDGreen și MECHATREC, care au adus împreună actori din domeniul inovării pe tema „Integrarea materialelor nanostructurate în sisteme mecatronice”.
„Întâlnirea inițiată de Universitatea Ovidius din Constanța este foarte importantă din perspectiva deschiderii de noi parteneriate și noi participări la proiectele naționale și internaționale. În cadrul proiectelor de transfer de cunoștințe sunt și aceste ateliere de lucru, acesta fiind primul din cadrul tandemului format din INCDMTM din Bucureşti și INSAE din Constanța. Dorim dezvoltarea acestui domeniu mixt, legat de materiale inteligente - echipamente inteligente, și considerăm un mare câştig faptul că s-au întrunit echipe de la diferite universități și instituții și au expus puncte de vedere referitoare la noile domenii științifice dezvoltate în România și au prezentat aplicațiile rezultate în urma cercetărilor lor”, afirmă dr. ing. Gheorghe Gheorghe, directorul general al INCDMTM şi al clusterului MECHATREC.
„În prezent e greu de făcut o diferențiere netă care să-ţi permită să spui că fiecare dintre institute are câte un domeniu bine stabilit: mecatronică și materiale nanostructurate. Sistemele mecatronice prin definiție reprezintă sisteme rezultate prin simbioza a două sau mai multe tipuri de sisteme: sisteme mecanice împreună cu sisteme de monitorizare și actuare și împreună cu sistemele de prelucrare a informației. Această simbioză se face până la un nivel la care ele nu pot funcționa una fără cealaltă. Practic mecatronica în sine, ca domeniu, este cel mai bun exemplu în care aspectele colaborative între diverse sisteme se face la nivel intim. Din aceeași perspectivă putem spune că în colaborarea pe care o gândim nu înseamnă că noi o să ne ocupăm numai de materiale nanostructurate, care vor fi aduse aici și testate. De fapt, gândim sisteme în care competențele existente în cadrul Universității Ovidius și competențele din cadul Institutului de Mecatronică sunt puse împreună, astfel încât să rezulte echipe comune pentru același proiect. Deja sunt creionate câteva tipuri de aplicații pe care încercăm să le dezvoltăm”, informează dr. ing. Eden Mamut, directorul Institutului pentru Nanotehnologii și Surse Alternative de Energie din cadrul Universității Ovidius din Constanța.

Aplicaţiile medicale, cel mai avansat front de acţiune
Un domeniu generos, propus de Universitatea Ovidius din Constanța este cel al aplicațiilor medicale derulate în Centrul Medical de Cercetare în Domeniul Cancerului, unde au fost propuse o serie de studii asupra efectelor pe care le au radiațiile electromagnetice asupra culturilor de celule vii.
„Tratamentul cu radiații electromagnetice în diverse benzi de frecvență pleacă de la o cercetare fundamentală. Doctorul Ioan Aurel Băcean dezvoltă deja, în zona de fiziologie aceste tipuri de tratamente, dar, în realitate, nu se cunoaște exact care este mecanismul fundamental în baza căruia, o frecvență într-o anumită bandă și cu o anumită amplitudine interacționează cu o anumită celulă sau chiar cu un anumit organ. Întrebarea care se pune este cum reușim să facem această interacțiune între celule și undele electromagnetice și care este efectul acestei interacțiuni. Studiile pe care le facem în cadrul Centrului Medical de Cercetare în Domeniul Cancerului trebuie să găsească răspunsuri la cum anume se întâmplă acest lucru, iar pe baza lor se va face fundamentarea științifică a tratamentelor ulterioare”, explică dr. ing. Eden Mamut.

Aparatul românesc care luptă cu cancerul şi vindecă deja boli
Royal Raymond Rife, medic și inventator american, descoperea în anii ’30 ai secolului trecut că orice organism viu, microorganism de tip virus sau orice agent patogen are propria frecvență de rezonanță și o anumită Rată de Oscilație Mortală (MOR - Mortal Oscilatory Rate). Dacă noi găsim frecvența MOR specifică a unui virius și îl vom expune la această frecvență, în câteva zeci de secunde virusul este mort. Rife a făcut experimente și se pare că a vindecat mai multe cazuri de cancer, pacienții fiind declarați vindecați de către o comisie de medici care au urmărit cazurile. Tratamentul era de 3 minute la două zile, timp de circa 60 de zile, şi se efectua prin intermediul unui aparat construit de el, care emitea unde în frecvența MOR a celulelor maligne. Am construit un aparat pe care dorim să-l omologăm, asemănător principial cu cel al lui Rife, dar care emite simultan 64 de frecvențe diferite, în loc de una singură, cum se întâmplă în cazul dispozitivul lui Raymond Rife. Avem multe cazuri de boli vindecate: hepatite, accidente cerebrale vasculare, paralizii”, declară dr. Ioan Aurel Băcean.
Aparatul este un generator de unde dreptunghiulare precum cele generate de orice diapazon, însă aparatele moderne folosesc un computer care generează semnalul, îl prelucrează printr-o placă de sunet performantă, care apoi este tradus, transformat și amplificat printr-un amplificator de putere. Toată această aparatură se rezumă de fapt la un calculator și la un amplificator, de la care pleacă cabluri cu electrozi care se conectează la mâinile și picioarele pacientului. Ce dorim noi este să omologăm acest aparat și apoi să-l producem în serie. Mai mult decât atât, se pot aduce îmbunătățiri la acest aparat, electrozii pe care acum pacientul trebuie să îi țină în mână pot fi niște fire care să intre în textura unei bluze. De asemenea dorim să lucrăm la miniaturizarea acestui aparat, astfel încât să devină portabil și să se poată face tratamentul asigurând pacientului o anumită mobilitate. Deocamdată pacientul este conectat prin acești electrozi timp de 3 ore la aparat, fără posibilitatea de mișcare. Aparatul nostru este singurul din lume care emite până la 64 de frecvențe o dată. Acest lucru înseamnă că într-o oră sunt concentrate 64 de ore de tratament, fapt care creşte astfel considerabil eficiența tratamentului”.



O altă direcție a aplicațiilor medicale pornește de la domeniul nano-fluidelor. Acestea sunt o nouă generație de fluide obținute prin realizarea de suspensii colodiale din diverse tipuri de nanoparticule. Preocupările din cadrul Universității Ovidius în colaborare cu Universitatea din Timișoara au fost legate de evaluarea proprietăților acestor tipuri de fluide și posibilitățile de a dezvolta tratamente prin supunerea celulelor vii la câmpuri electromagnetice.
În cadrul Centrului Medical de Cercetare în Domeniul Cancerului au fost realizate o serie de studii preliminare cu privire la tratamentul țintit sau direcționat al anumitor tipuri de celule cu ajutorul particulelor transportate prin intermediul soluțiilor coloidale. Este vorba despre nanoparticule funcționalizate pe a căror suprafață se pot atașa o serie de elemente active, cum ar fi, de exemplu, extract din veninul de viespe sau extracte și principii active din diverse tipuri de plante sau din moluște. Prin intermediul unui fluid sunt direcționate să ajungă către zona afectată și să se realizeze interacțiunea dintre principiul activ și celulele afectate de cancer.

Aplicaţii în domeniul energetic
Un alt domeniu propus pentru dezvoltarea sistemelor mecatronice este domeniul echipamentelor energetice, fie că vorbim despre sisteme care sunt mecano-electrice (turbine, turbine eoliene, sistemehhidraulice și hidrotehnice) sau de sisteme termoelectrice sau electrochimice. Concret, în cadrul Universității Ovidius sunt în dezvoltare o serie de concepte noi pentru celule de combustie (care sunt sisteme electrochimice de conversie a energiei) și în cadrul lor se integrează din ce în ce mai mult partea de senzori cu partea de guvernanță a celulei în sine (transportul fluidelor, evacuarea căldurii sau răcirea sistemului). Unul din exemplele concrete de dezvoltare a colaborării cu Institutul de Mecatronică și Tehnica Măsurării este integrarea acestor sisteme auxiliare într-o celulă de combustie dotată cu senzori, funcționarea acestor elemente urmând să se realizeze printr-o comandă automatizată.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite