Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetarea-inovarea este sistemul de navigaţie al oricărei ţări moderne

25 Mai 2017




19. Imagine-metaforă a cercetării româneşti?
Dezvoltarea bazată pe cunoaştere a unei ţări nu poate fi realizată fără a asigura mijloacele de obţinere a cunoaşterii – cercetarea şi inovarea!
Transpunerea acestei idei într-o imagine-metaforă nu este foarte simplă, mai ales dacă se vrea ca imaginea să cuprindă întreaga complexitate a situaţiei. Folosind imagistica şi percepţia publică despre Ştiinţele Mării am putea să utilizăm urmatoarea idee: O navă va putea naviga în perfectă siguranţă şi pe drumul optim spre ţelul final, adică spre portul unde trebuie să ajungă, doar dacă este echipată cu un sistem modern de navigaţie care să-i furnizeze căpitanului navei datele corecte pentru navigaţie. Iar sistemul de navigaţie ar fi tocmai cercetarea-inovarea.

20. Comentariu liber despre noua Strategie CDI 2014-2020
Strategia Naţională CDI 2014 – 2020 şi Planul Naţional CDI III ar trebui să fie documente perfectibile, care să reflecte şi să ia în consideraţie situaţia reală a ţării în evoluţia ei, cu particularităţile ei naţionale. Am arătat mai sus că în aceste documente se pot detecta anumite omisiuni sau abordări neconcordante cu nevoile naţionale.
Academia Română a elaborat „Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani”, în care sunt analizate multe aspecte ale societăţii româneşti, inclusiv cea a educaţiei naţionale, cercetării şi inovării. Există în această lucrare multe informaţii şi propuneri care ar putea fi preluate, eventual cu o anumită adaptare, în SNCDI 2014 – 2020 şi PNCDI III, cu efect benefic pentru o concepţie unitară de dezvoltare a ţării pe termen scurt, mediu şi lung. În această concepţie cercetarea şi inovarea îşi au un loc bine definit şi deosebit de important pentru a se realiza în final o dezvoltare bazată pe cunoştere, cu alte cuvinte într-adevăr durabilă şi echilibrată.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite