Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INCDFM înfiinţează un Laborator de Criminalistică a Mediului cu ocazia proiectului D-EMERSYS

25 Mai 2017Proiectul D-EMERSYS - Forță de intervenție rapidă în situații de urgențe chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN) pe fluviul Dunărea a fost lansat pe 5 mai la sediul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor. Este vorba de un proiect româno-bulgar condus de INCDFM, în parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU)-România și Centrul Operațional Național al Direcției Generale de Securitate la Incendiu și Protecție Civilă din Bulgaria, care își propune crearea unei forțe comune de intervenție rapidă în vederea gestionării accidentelor cu contaminare chimică, biologică, radiologică și nucleară la frontiera româno-bulgară.Cum aţi ajuns să conduceţi un proiect pentru situații de urgență?


Ionuţ Enculescu, directorul INCDFM:
De multă vreme ne gândim să dezvoltăm un Laborator de Criminalistică a Mediului, pe fondul creşterii numărului de amenințări asupra mediului și implicit asupra oamenilor, amenințări care pot duce la apariţia unor situații de urgență. Acestea apar din cauza riscurilor existente în zona industrială, dar și în urma unor modificări ce pot ține de evoluția climatologică. Noi posedăm o mare parte din infrastructura necesară monitorizării mediul înconjurător pentru amenințări artificiale, pentru probleme create de industrie, pentru probleme legate de poluare. Vrem să completăm această infrastructură și în același timp dorim să căpătăm experiența necesară pentru studierea acestor probleme, pentru înțelegerea cauzelor, dar și pentru a putea oferi răspunsuri şi soluţii în diferite tipuri de situații.
În cadrul proiectului vom achiziționa un microscop de rezoluție înaltă, care se va integra infrastructurii deja existente, cu care vom asigura analiza unei multitudini de probe, de natură diversă. Un accesoriu de analiză prin dispersie de raze X va fi utilizat pentru a determina compoziția elementală a probelor. Ca exemplu, unele nanoparticule tind să fie considerate amenințări pentru sănătatea umană sau siguranța mediului, iar un microscop electronic de baleiaj este cel mai rapid mod de a determina simultan parametri precum dimensiune, formă și compoziție a acestor nanostructuri
”.

Valoarea parteneriatului româno-bulgar

Pentru reuşita proiectului vor fi achiziționate 3 ambarcațiuni de intervenție rapidă, gestionate și întreținute de IGSU-România, şi 5 platforme mobile pentru partenerul bulgar. Ambarcațiunile de tip CBRN achiziționatevor avea abilitatea de a acosta pe pietrele de pe malul râurilor, fără a fi avariate, materialul special și forma constructivă, precum și dotările cu care vor fi echipate, permiţându-le funcționarea și deplasarea chiar și iarna, atunci când fluviul va fi înghețat. Ambarcațiunile sunt dotate cu echipamente pentru detecția materialelor chimice-biologice-radioactive, echipamente de siguranță, echipament de stingere a incendiilor și o cabină pentru transportul și cazarea echipajului.

Care sunt situațiile de urgență pe care le aveţi în vedere prin proiectul D-Emersys? Ce beneficii aduce parteneriatul româno-bulgar?

Locotenent Colonel Cristian Radu, prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, România:
Capabilitățile care fac obiectul proiectului D-Emersys pot fi utilizate în cazul mai multor categorii de misiuni din competența instituției. Astfel, ambarcațiunile vor avea în dotare echipamente specializate pentru misiuni de căutare – salvare din mediul acvatic, echipamente pentru stingerea incendiilor produse la ambarcațiuni și facilități plutitoare, precum și echipamente de prelevare, analiză și transport probe de aer, apă, sol, contaminate chimic, bacteriologic, radiologic sau nuclear.Tehnica de intervenție care va fi achiziționată va fi utilizată în comun de către unitățile române și bulgare limitrofe fluviului Dunărea, planul de intervenție comună existent urmând a fi completat în acest sens”.

Krasimir Shotarov, comisar senior al Centrului Operațional Național al Direcției Generale de Securitate la Incendiu și Protecție Civilă din Bulgaria: „Ca urmare a proiectului D-Emersys și a precedentului proiect comun Emersys-1, acum avem echipamente pe care, în cazul unor urgențe majore, le putem utiliza în comun, potrivit unor proceduri de cooperare tranfrontalieră agreate de cele două țări vecine. În plus se vor organiza training-uri pentru exerciții și simulări, atât în Bulgaria, cât și în România. Este un bun exemplu de colaborare europeană”.Tags: Cercetare, incdfm

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite