Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Economia blockchain apare la orizont

25 Mai 2017



Blockchain pare să fi trecut deja de categoria „termen la modă” şi să fi intrat într-o arie centrală de preocupări de implementare. Iar asta face mulţi analişti să vorbească despre emergenţa unei adevărate economii blockchain.

Motivul principal al apariţiei unui asemenea fenomen? Securitatea inerentă a tehnologiei şi răspunsul relativ lent al societăţii (inclusiv autorităţile) faţă de asigurarea protecţiei în faţa ameninţărilor. Iar faptul că această tehnologie dispune de securitate inerentă îi face chiar pe unii să afirme că în decurs de doar câţiva ani economia bazată pe blockchain va fi mai mare decât economia bazată pe web.
La baza acestei schimbări de paradigmă stă faptul că tranzacţiile financiare, cele prioritar vizate de atacurile informatice în scop de jaf, reprezintă una din zonele unde economia web s-a „pliat” pe o realitate existentă. Nefiind nativ digitale, tranzacţiile financiare continuă să se desfăşoare în vasta lor majoritate prin intermediul unor entităţi specifice denumite bănci în loc să aibă loc direct între părţile interesate. Iar o asemenea situaţie, de introducere a unor intermediari, duce aproape inevitabil la apariţia continuă de vulnerabilităţi ale mecanismelor de transfer.

Catalizatorul ofensivei bitcoin şi a criptovalutelor
Cea mai cunoscută aplicaţie a tehnologiei blockchain este moneda virtuală bitcoin, o aplicaţie care, la baza ei, înseamnă, de fapt, transmiterea de valoare direct între doi participanţi la procesul de transfer. O componentă esenţială a unei astfel de aplicaţii este cea legată de criptarea datelor, ceea ce asigură atât securizarea datelor stocate, cât şi securizarea şi validarea tranzacţiilor. Iar analiştii cred că, datorită acestui fapt, bitcoin şi alte criptovalute vor deveni o modalitate tot mai populară de transfer valoare. Faptul că la ora actuală există peste 900 de criptovalute diferite în lume nu face decât să întărească o asemenea presupunere.

Calea rapidă de simplificare a tranzacţiilor
Tehnologia blockchain se referă, de asemenea, la apariţia de noi infrastructuri de tip peer-to-peer cu adevărat descentralizate, în contrast cu multe aplicaţii bazate pe web, precum Facebook, de pildă, care nu au respectat conceptul iniţial de descentralizare a reţelei World Wide Web. Asta înseamnă că tehnologia blockchain oferă o cale limpede şi rapidă de rezolvare de tranzacţii, de orice natură, fără implicarea unei terţe părţi.

Duşmanul atacurilor anonime
Dacă e să fie redusă la esenţe, tehnologia blockchain înseamnă doar o serie de apeluri API (interfeţe de program aplicaţii) pentru verificarea unui anumit lucru, cum ar fi o identitate sau o comandă. Însă datorită faptului că aceste apeluri sunt necomutabile şi fiecare tranzacţie nouă se adaugă celor deja efectuate, istoricul tranzacţiilor rămâne intact, ceea ce face din această tehnologie un „arhivar” excelent, iar prin asta un duşman al celor care vor să dea atacuri la umbra anonimatului.

Aplicaţii multifuncţionale
Interesant în toată această poveste este faptul că mai sus menţionatele aplicaţii de tip criptovalute nu se referă doar la bani. Ele pot reprezenta o funcţie, o modalitate de lucru sau altceva, ceea ce înseamnă, de pildă, că firmele care publică conţinut de utilizator (date, informaţii, ş.a.m.d.) îşi pot recompensa utilizatorii prin premierea lor pentru acordarea de atenţie conţinutului publicat sau pentru atragerea atenţiei asupra acestui conţinut.
Asta înseamnă că utilizatorii pot câştiga criptovalute care să fie apoi schimbate pentru diverse bunuri şi servicii. Iar o asemenea metodă este deja implementată de diverse companii, care plătesc utilizatorii pentru crearea şi întreţinerea de conţinut de valoare pentru ele.

Viitorul dezvoltatorilor blockchain
Actualmente, cea mai mare parte legată de dezvoltarea tehnologiei blockchain este legată de aspecte tehnice ale ei, însă pe măsura trecerii timpului se va intra tot mai adânc în dezvoltarea de aplicaţii specifice, fapt care va imita dezvoltarea tehnologiei web, care a pornit de la infrastructura şi standardele specifice şi a continuat cu oceanul de aplicaţii dezvoltate în timp.
Tocmai de aceea, mulţi analişti îndeamnă acum organizaţiile să-şi încurajeze dezvoltatorii să înveţe limbajele blockchain, ca pregătire pentru schimbările care par inevitabile. Faptul că acum există circa 10 milioane de dezvoltatori Java în lume şi doar circa 30.000 de dezvoltatori blockchain, conform studiilor apărute în ultima vreme, arată unde ne aflăm şi unde va trebui să ajungem.

Pericolul reglementărilor
Evident, atingerea unui asemenea volum de dezvoltatori pentru noua tehnologie înseamnă şi nevoia de elaborare de standarde extinse pentru aceasta, conform unei legi izvorâte din istorie care spune că introducerea de standarde pe piaţă duce la explozia adopţiei unei tehnologii. Cu toate astea, mulţi analişti avertizează împotriva tentativelor de reglementare prematură a tehnologiei blockchain, deoarece astfel de tentative pot duce la înăbuşirea inovaţiei legate de tehnologie. Tehnologia blockchain este, practic, un copil nou-născut în acest moment. Ideal ar fi ca el să fie lăsat să ajungă la stadiul de adult înainte de a se interveni asupra comportamentului său cu reglementări.

Noul limbaj al afacerilor

Aruncând o privire într-un viitor în care tehnologia blockchain va deveni matură, se poate considera că aceasta va induce fenomene disruptive asupra mediilor tradiţionale de baze de date, va genera un nou tip de mediu virtual, va crea o nouă modalitate de dovedire a identităţii oamenilor şi a proprietăţii asupra valorii, iar tocken-urile şi contractele inteligente vor deveni noul limbaj al afacerilor. Practic, intrarea în noua economie blockchain se va petrece în aceeaşi manieră în care omenirea a intrat în economia web cu (doar) douăzeci de ani în urmă.



Tags: tehnologie

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite