Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Promisiunea din spatele Noului Marketing

25 Mai 2017



În urmă cu douăzeci de ani, cărțile de specialitate ne învățau că marketingul înseamnă să creezi ceva pentru audiența ta, cu unicul scop de a-ți atinge propriile obiective. Dar practica ne învață că acum marketingul modern înseamnă mai degrabă să colaborezi cu audiența, ajutând-o să-și atingă mai întâi obiectivele sale. Există cel puțin trei consecințe ale noului val de creație în marketing pentru consumatorul final, iar prima dintre acestea ar fi chiar empatia.



Empatia, promisiunea unei armonizări.
O abordare centrată pe scopurile oamenilor, în cazul nostru al utilizatorilor, cumpărătorilor și clienților, presupune că trebuie create conexiuni semnificative, care să fie și în armonie cu tehnologiile digitale, dar prin care să se cunoască la un nivel profund clienții și să se știe ce contează cu adevărat pentru aceștia. Conținutul (de pe blog, website, rețele sociale) a devenit modul dominant prin care comunicăm, iar empatia ar trebui să fie fundația solidă pe care se creează orice text. Fiecare rând trebuie scris după ce a fost înțeles contextul obiectivelor, dar și provocările prospecților, cumpărătorilor, clienților.
Importanța empatiei face apel mai degrabă la regândirea modului în care se interacționează cu clienții. În timp ce suntem conectați, mai mult ca niciodată, la tehnologie, se produce o deconectare de la implicarea umană. Marketerii moderni trebuie să reînvețe și să regândească conceptul de implicare în termeni umani, să reziste tentației de a crede doar în statistici. Aceasta pentru că viitorul va fi al acelor companii care angajează marketeri „centrați pe om” (conceptul de Human - Centered).

Obediența sau promisiunea de a nu intra pe geam.
Sunt atâtea modalităţi prin care o companie își poate spune povestea. Dar trebuie găsit acel mod care să fie și autentic, transparent, care să asigure o conexiune cu audiența şi în același timp să se utilizeze canalele de comunicare anticipate și dorite de către grupul targetat. Cu alte cuvinte, atenția nu trebuie „furată”, ci trebuie să intri pe ușa clientului doar atunci când ești binevenit și când acesta rezonează cu produsul, serviciul oferit. Mai degrabă să fii găsit prin generare de conținut de calitate și prin diverse alte interacțiuni ce sunt relevante și care aduc mai multă încredere și credibilitate afacerii (conceptul de Inbound marketing).
Este cu adevărat o schimbare de mentalitate, de a nu alege ca scop obținerea de clienți, ci mai degrabă de a spune o poveste, de a te conecta cu oamenii care doresc să interacționeze cu brandul tău.

Eficiență.
Dacă o companie își dorește să supraviețuiască pe piață atunci trebuie să se adreseze acestor noi instrumente de marketing pentru a facilita gestionarea afacerii lor. Așa-zisa călătorie a consumatorului până la achiziție a suferit și ea modificări, iar părintele marketingului, Philip Kotler (în noua sa carte - „Marketing 4.0”) chiar aduce precizări pe tema aceasta, menționând că există cinci etape de parcurs, de la „a conştientiza” (cunosc produsul), la „a plăcea” (îmi place produsul), la „a întreba” (sunt convins/ă de produs), la „a acționa” (cumpăr produsul) până la „a susține” (recomand acest produs). Mai mult decât atât, în prezent clientul este cel care deține controlul și nu compania. Consumatorii comunică din ce în ce mai mult unii cu alții, iar marketerii trebuie să le ofere clienților posibilitatea de a comunica și în plus de a promova chiar ei brandul creat. Tot marketerilor le revine datoria de a testa eficiența fiecărui nou instrument de marketing până când apar rezultatele scontate și, totodată, să persevereze în caz de eșec.
Avem multe oportunități pentru a construi relații de business și branduri, de a manifesta empatie cu comunitatea, de a construi povești cu care să rezoneze publicul țintă, de a crea o mișcare. Primul pas ar fi să facem lucrurile pentru oameni, să fim utili, generoși și să nu cerem ceva în schimb.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite