Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

COMOTI va moderniza turbomotoarele ce echipeaza navele Fortelor Navale Romane

30 Mai 2017Institutul National de Cercetare Dezvoltare Turbomotoare COMOTI Bucuresti a lansat oficial Proiectul TURBONAV in prezenta Ministrul Cercetarii si Inovarii, Serban Constantin Valeca.Prin Proiectul TURBONAV, a carei titulatura pe larg este ”Dezvoltarea și implementarea de soluții moderne aferente sistemelor de propulsie de turbine cu gaze și a sistemelor conexe acestora”, INCD Turbomotoare COMOTI isi propune consolidarea apărării naționale și ridicarea nivelului de securitate naționala prin gasirea de soluții inovative la problemele tehnice și tehnologice identificate la nivelul navelor Forțelor Navale Române.


Proiectul TURBONAV este realizat de un Consorţiu National compus din:
o INCD Turbomotoare COMOTI – Conducator de Proiect;
o ROMAERO SA – Partener;
o Academia Navala “Mircea cel Batran” - Partener ;
o Academia Tehnica Militara - Partener ;
o INCD Inginerie Electrica – ICPE-CA – Partener.

TURBONAV a rezultat ca o necesitate a faptului ca, pe plan international, Rolls-Royce a anunțat că turbomotoarele TYNE RM1C, destinate echipării navelor Forţelor Navale Române ca motoare de marș, au ieșit din fabricație și exploatare, și că nu va mai efectua serviciul de reparație a acestora. Aceasta situație conduce la necesitatea înlocuirii acestui tip de turbomotoare cu altele similare care se află curent în fabricație și exploatare și pot fi reparate în mod curent.

Proiectul TURBONAV are urmatoarele obiective:
Obiective generale:
1. Modernizarea sistemelor de propulsie cu turbine cu gaze utilizate pe navele Forțelor Navale Române prin adaptarea sistemelor de la bordul acestora la tehnologii de ultimă oră;
2. Dezvoltarea de tehnologii emergente pentru sistemele conexe sistemelor de propulsie, cu aplicaţie în mediu marin;
3. Creșterea nivelului de protecție a mediului prin minimizarea impactului asupra florei și faunei marine.
Obiectivele specifice:
1. Identificarea și implementarea unei soluții de înlocuire a turbomotoarelor de marș tip TYNE RM1C din dotarea fregatelor "Regele Ferdinand" și "Regina Maria" cu turbomotorul naval ST 40M fabricat de Pratt & Whitney Canada;
1. Îmbunătăţirea performanţelor, şi în special a randamentului turbomotorului care echipează aceste fregate (randament termic cu peste 15% mai mare și un consum specific de combustibil mai scăzut).

Proiectul se va finaliza in mai 2020 si va asigura inclusiv pregatirea personalului de specialitate.
Tags: Cercetare, COMOTI

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite