Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Orașele au început să folosească aplicații inteligente, dar nevoile pentru cetățeni, companii și administrație sunt în creștere

07 Iunie 2017
Claudiu Petre, Vicepreședinte al NTT Data România a prezentat contribuția NTT adusă comunității din orașele unde acționează prin invesții în educație, economia locală și susținerea activităților socio-culturale.

Brana Nikolajevic, Sales Specialist, RSA Threat Detection and Response, a adus în discuție securitatea cibernetică ce trebuie luată în considerare de orice administrație publică care implementează proiecte inteligente de tipul IoT și a precizat că, din păcate, cea mai mare putere a orașelor inteligente - interconectivitatea - este, de asemenea, cea mai mare slăbiciune. Soluțiile de securitatea datelor furnizate în România prin SolvIT Networks au fost prezentate cu această ocazie.

Gali Golan, VP Marketing&Communications ENSURAC&C, din Israel, a vorbit despre cum ar trebui să arate un oraș, din punct de vedere al soluțiilor implementate, ca să fie un smart city, prezentând soluții integrate de ultimă oră dezvoltate de companie.

Doinița Mihai, Smart City Experts, Waste management a arătat că în România se recuperează doar 5 % dintre deșeuri și că am rămas în urmă cu colectarea selectivă, ecologică. Cu această ocazie, a fost prezentată aplicația Sigurec și stația de colectarea cea mai automatizată, cu tehnologie de ultimă generație. Sigurec City este o stație care preia mai multe tipuri de deșeuri și este asistată de către un operator, care și consiliază cetățenii. Bogdan Constantinescu, Waste Management, a vorbit de sistemul automat de identificare a pubelelor de deșeuri de către mașina eco de gunoi - soluție EcoMobile aplicată deja în Croația. Soluția propusă are 3 mari componente: identificarea pubelei, cântărirea conținutului și senzorul din interiorul containerului care monitorizeaza volumul de deșeuri care este depozitat, precum și temperatura din interiorul containerului. O astfel de mașină a fost prezentată participanților la eveniment, chiar în parcarea hotelului unde s-a desfașurat dezbaterea.

Bogdan Ioan Grudnicki, Euronovate, a prezentat PaperLess, o soluție de eliminare a hârtiei din administrație, deja aplicată cu succes în sectorul financiar bancar. Răzvan Drăgoi, Development Manager FAN Courier, a prezentat soluții alternative smart de livrare - soluția “share places”, livrare în puncte de lucru PayPoint, eBOX – smart lockere destinate plăților și ridicării coletelor.

Răzvan Troie, Product Development Manager Printec Group Romania a vorbit despre soluții de plăți a taxelor, impozitelor și amenzilor pe un terminal automatizat, dar și despre
soluția i-Velo și sisteme automate de închiriere instalate deja în zece locuri din București.

Răzvan Savu, Senior Consultant&Senior Research Analyst, IDC Romania a declarat in cadrul Dezbaterii: „Orașele sunt suma percepțiilor. Cui se adresează un smart city? Cine sunt smart people: nativi, stabiliți, turiști, temporari? - Tehnologia este un instrument care te folosești doar atunci când ai nevoie, de aceea strategiile de smart city trebuie să aibă un impact în viața cetățenilor, care trebuie să fie măsurabil, cuantificabil.“ Un oraș inteligent are, în opinia lui Răzvan Savu, 5 dimensiuni: viziune (strategie, conducere, justificare, bugetare), cultură (inovație, implicarea cetățenilor, transparență), procese (guvernanță. parteneriate, structura organizațională), tehnologie (adopție IoT, arhitectură de date pentru cetățean), date agregate.

Bogdan Balaci, General Manager Philips Lighting SEE, a atras atenția asupra respectării standardelor naționale și internationale pentru iluminatul public exterior și interior, de ce sunt importante și ce trebuie să facă Primăriile pentru a avea iluminat public de calitate, adaptat nevoilor cetățenilor: De asemenea, au fost prezentați pașii de urmat pentru o bună proiectare a sistemului de iluminat exterior și beneficiile unui iluminatul interior corect, în special cel din instituțiile de învățământ.

Specialiști străni care au implementat proiecte remarcabile de smart city au prezentat studii de caz după cum urmează: Gerhard Hauber, senior consultant în planificare urbană, Ramboll, a vorbit despre Copenhaga, Aino Mensonen, Ramboll Finlanda a vorbit despre Helsinki, iar Oren Gershtein, CEO Ideality Roads, Israel a vorbit despre rolul unui ecosistem al inovării în orașe inteligente-studiu de caz Israel.

O alta problemă ridicată în cadrul dezbaterii s-a referit la faptul că volumul datelor colectate crește în fiecare zi, iar acestea trebuie prelucrate și stocate undeva în siguranță. Cât de pregătiți suntem să le migrăm în cloud și cum le asiguram securitatea. La aceste întrebări a răspuns Andrew Robertson, Strategic Advisor care a prezentat cel mai recent proiect data center - EuroDataPark - o locație unică, proiectată și echipată pentru recuperarea datelor în caz de dezastre și continuarea operațiunilor.Tags: smart city

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite