Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Start-up Nation ... la digitalizare şi inovare

27 Iunie 2017



Start-up Nation, programul demarat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat pe 15 iunie, a pus întreg mediul de afaceri în mişcare. 44.000 de euro pentru un plan coerent de business este o propunere tentantă pentru orice antreprenor local, mai ales când bugetul programului asigură finanţarea a circa 10.000 de proiecte. Totuși, după ce în primele două zile au fost depuse aproximativ 800 de proiecte, interesul a scăzut. La momentul scrierii acestui articol (22 iunie), pe site-ul oficial erau înregistrate doar 1868 de proiecte. În mediul online au apărut opinii despre o posibilă prelungire a termenului. Situația arată că mediul de afaceri nu era pregătit pentru acest program și că este nevoie în egală măsură de informare și comunicare din partea autorităților, dar și de idei de afaceri și entuziasm din partea antreprenorilor.

Dincolo de clauze, termene şi condiţii, se conturează o întrebare generică: Ce se poate face cu această sumă (200.000 de lei) din perspectiva unui start digital bun? Companiile româneşti mici suferă la capitolul modernizare, indiferent dacă vorbim despre mijloace de producţie, procese de business sau utilizarea tehnologiei informatice. Această întârziere se vede în gradul redus de penetrare a soluţiilor de business, în numărul mare de companii care nu au un site de prezentare şi un e-mail cu domeniu propriu, în productivitatea redusă etc. Lista codurilor CAEN acceptate în cadrul programului acoperă 18 pagini, birocraţia depunerii proiectelor este moderată (depunerea proiectelor se fac online, există tutoriale care explică procedurile etc), prin urmare 10.000 de companii mici au şanse reale să intre în Start-up Nation.

Din perspectiva transformării digitale, suma de 44.000 de euro ar putea să acopere în echipamente, mobilitate, prezență online, aplicaţii de productivitate (procese şi fluxuri digitale), digitizare documente, soluţii de gestiune financiară, CRM etc. Mai mult, cheltuielile cu inovarea duc la acordarea unui punctaj suplimentar. Proiectele care alocă cel puțin 25% din bugetul total pentru utilaje, echipamente sau programe software care implică tehnologii mai noi de trei ani vor primi 5 puncte suplimente. Ar fi de aşteptat să apară asocieri şi alianţe între diversele categorii de potenţiali beneficiari, direcţi şi indirecţi, ai acestui program. Furnizori de tehnologie şi consultanta care să motiveze şi să mobilizeze companiile mici pentru înscrierea în proiecte de transformare digitală. Folosită într-un mod inteligent, suma de 500 de milioane de lei poate deveni o gură de oxigen pentru întreaga economie. De reținut totuși că participarea la Start-up Nation induce și obligația de a menține investiția finanțată, pentru o perioadă de cel puțin trei ani.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite