Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Câștigător al unei competiții top-down, COMOTI va moderniza turbomotoarele ce echipează navele Forţelor Navale Române

27 Iunie 2017



INCD TURBOMOTOARE COMOTI va moderniza turbomotoarele ce echipează navele Forţelor Navale Române în cadrul unui proiect de cercetare-dezvoltare denumit TURBONAV, proiect câştigat într-o competiţie de tip „top-down” pentru Proiecte de cercetare de tip SOLUŢII.

Prin Proiectul TURBONAV, a cărui titulatură pe larg este „Dezvoltarea și implementarea de soluții moderne aferente sistemelor de propulsie de turbine cu gaze și a sistemelor conexe acestora”, INCD TURBOMOTOARE COMOTI îşi propune consolidarea apărării naționale și ridicarea nivelului de securitate națională prin găsirea de soluții inovative la problemele tehnice și tehnologice identificate la nivelul navelor Forțelor Navale Române.
Despre importanţa proiectelor de tip top-down, în general, şi a TURBONAV, în particular, dr. ing. Valentin Silivestru, directorul general al INCD TURBOMOTOARE COMOTI a declarat: „Proiectele de tip top-down sunt benefice pentru dezvoltarea şi evoluţia cercetării româneşti pentru că permit institutelor de cercetare din România să îşi pună în valoare experienţa şi expertiza pentru realizarea de soluţii sub formă de produs finit, ca răspuns la o necesitate identificată în sectorul public. În cadrul proiectului TURBONAV, INCD TURBOMOTOARE COMOTI va implementa o soluţie de înlocuire a motoarelor vechi şi ieşite din fabricaţie ce echipează nave ale Forţelor Navale Române, cu turbomotoare moderne şi performante cu un cost pentru funcţionare şi mentenanţă mai scazut. De menţionat că ansamblul turbomotor, <<package-ul>> va fi realizat şi testat în cadrul INCD TURBOMOTOARE COMOTI, şi, benefic pentru Ministerul Apărării Naţionale, mentenenţa va fi asigurată în România pe tot ciclul de viaţa al produsului”.



COMOTI, recomandat de o carte de vizită performantă

INCD TURBOMOTOARE COMOTI a câştigat acest proiect deoarece:
- INCD TURBOMOTOARE COMOTI are o experienţă şi o expertiză bogată în proiectarea, testarea şi instalarea de turbine cu gaze, motoare cu turbine cu gaze, compresoare industriale pentru comprimare aer şi gaze naturale, ex. Documentaţie Prototip grup turbonaval 4000 CP derivat din motorul de aviaţie Viper 632, Realizare grup comprimare gaze naturale GTC 1000 pentru benecifiarul OMV PETROM, Realizarea experimentală şi punerea în funcţiune a unei centrale cogenerative, formată din 2 grupuri, cu motoare ST 18 fabricate de PRATT & WHITNEY Canada, către beneficiarul OMV PETROM Sucursala Suplacu de Barcău, remotorizări cu generatoare de gaze pentru beneficiarul TRANSGAZ Sucursala STC Onești, STC Bătani Mari şi STC Vinţu de Jos;
- INCD TURBOMOTOARE COMOTI a executat lucrări de reparaţii echipamente, expertizare, revizii şi inspecţii tehnice la sistemele de propulsie ce echipează nave al Forţelor Navale Române;
- INCD TURBOMOTOARE COMOTI este singura unitate specializată din România care integrează activităţile de cercetare ştiinţifică, proiectare, producţie, experimentare, testare, transfer tehnologic şi inovare în domeniul turbomotoarelor de aviaţie, motoarelor industriale cu turbină cu gaze şi maşinilor paletate de turaţie înaltă, cu o bază materială de profil unică in România. Spre exemplificare, INCD TURBOMOTOARE COMOTI are un Complexul termo-gazodinamic pentru experimentare turbomotoare industriale şi de aviaţie unde se pot testa turbomotoare de tip turbojet până la 10.000 daN şi turbomotoare cu putere la ax de până la 5200 kw;
- INCD TURBOMOTOARE COMOTI a implementat proiecte complexe şi diverse la beneficiari importanţi din diverse ramuri industriale, iar dupa anul 2000 a reluat cercetarea pentru motoare de aviaţie având colaborări cu importante firme europene de profil : SAFRAN AIRCRAFT ENGINES (fost SNECMA), SAFRAN HELICOPTER ENGINES, (fost TURBOMECA), ONERA, lucrând la dezvoltarea de componente de aviaţie în cadrul unor proiecte de cercetare-dezvoltare finanţate de comunitatea europeană precum VITAL, OPENAIR, SILENCE etc.



Obiectivele vizate

Proiectul TURBONAV are următoarele obiective:
Obiective generale:
1. Modernizarea sistemelor de propulsie cu turbine cu gaze utilizate pe navele Forțelor Navale Române prin adaptarea sistemelor de la bordul acestora la tehnologii de ultimă oră;
2. Dezvoltarea de tehnologii emergente pentru sistemele conexe sistemelor de propulsie, cu aplicaţie în mediu marin;
3. Creșterea nivelului de protecție a mediului prin minimizarea impactului asupra florei și faunei marine.

Obiectivele specifice:
1. Identificarea și implementarea unei soluții de înlocuire a turbomotoarelor de marș din dotarea unor nave ale Forțelor Navale Române cu un turbomotor naval modern și performant, aflat curent în fabricaţie.
2. Îmbunătăţirea performanţelor şi în special a randamentului turbomotorului care echipează aceste fregate (randament termic cu peste 15% mai mare și un consum specific de combustibil mai scăzut).

Pentru atingerea acestor obiective au fost cooptaţi specialişti cu o experiență bogată şi expertiză în proiecte de identificare şi implementare a unor soluţii de înlocuire turbomotoare.
Resursele umane implicate în realizarea proiectului au fost selectate astfel încât nivelul de conlucrare să conducă la colaborare eficientă la nivel de instituţie şi la nivel de consorţiu. S-a evitat suprapunerea abilităţilor, urmărindu-se un nivel de completare reciprocă ce acoperă toate activităţile din planul de realizare, iar poziţionarea fiecărui membru al echipei a fost efectuată astfel încât pregătirea să fie în concordanţă cu activităţile în care este implicat, asigurându-se atingerea obiectivelor generale şi specifice ale proiectului.
Proiectul se va finaliza în mai 2020 şi va asigura inclusiv pregătirea personalului de specialitate.

Echipa proiectului

TURBONAV este realizat de un Consorţiu compus din:
INCD Turbomotoare COMOTI – Conducător de Proiect;
ROMAERO SA – Partener;
Academia Navală „Mircea cel Bătrân” - Partener;
Academia Tehnică Militară – Partener;
INCD Inginerie Electrică – ICPE-CA – Partener.



Tags: Cercetare, COMOTI

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite