Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Centrele de date și necesitatea automatizării lor

27 Iunie 2017



La ora actuală, reţelele IT împânzesc întregul glob, conectând miliarde de utilizatori fiinţe umane şi dispozitive. În medie, conexiunile actuale din reţelele definite software sunt mai mici de treizeci de metri şi sunt comasate în întregime în interiorul unui singur centru de date. Astfel de date ale problemei fac imposibil de imaginat dezvoltarea automatizărilor din centrele de date la adevăratul lor potenţial.

Realitatea arătată de toate studiile spune că, pe măsură ce creşte folosirea cloud computing, centrele de date cloud vor avea nevoie de tot mai multe reţele de date definite software (SDN-uri). Va însemna asta însă exploatarea la adevăratul potenţial al unor astfel de reţele automatizate? Cele mai mult firme consideră actualmente că reţelele definite software trebuie folosite pentru mult mai multe aplicaţii decât simpla comutare inteligentă a datelor în interiorul centrelor de date, aşa că principala problemă legată de astfel de reţele constă în depăşirea acelei graniţe fizice de conectare în spaţiul de maxim treizeci de metri.
Reţelele SDN din centrele de date cloud repurtează succes deoarece rezolvă două probleme spinoase. În primul rând, o reţea SDN permite construirea unui număr oricât de mare de sub-reţele Layer 2 Ethernet pentru găzduirea de aplicaţii multi-utilizator. De asemenea, oferă o integrare facilă cu instrumente de instalare cloud precum produse OpenStack, Docker şi DevOps. În al doilea rând, reţelele SDN permit furnizorilor de servicii cloud să construiască structuri de reţea solide, care evită vechiul model bazat pe switch-uri aranjate pur ierarhic.
Ca atare, cei mai mulţi analişti văd următoarea etapă de dezvoltare SDN pentru atingerea potenţialului unor astfel de reţele în cadrul spaţiului de interconectare între centrele de date. Cei mai mulţi furnizori de servicii cloud şi cele mai multe companii de mari dimensiuni vor avea nevoie de tot mai multe centre de date pe care să le folosească, în cadrul cărora aplicaţiile cloud-ready vor fi structurate ca nişte componente multiplu interconectate. Dacă astfel de aplicaţii rulează în cadrul unei structuri de afaceri bazate pe centre multiple de date, este mai mult ca probabil ca ele să se extindă pe spaţiul mai multor centre de date. Iar acest fapt sugerează că orice reţea SDN din cadrul unui centru de date ar trebui să se poată extinde în mod corespunzător.
Cea mai importantă caracteristică pentru sprijinirea extinderii SDN este reprezentată de cooperarea controllere-lor SDN. Fiecare centru de date SDN dispune de de propriul controller şi, ca atare, va trebui să existe o cale de cooperare între aceste dispozitive. La ora actuală se discută două modele de extindere. Unul se bazează pe construcţia unei ierarhii a acestor dispozitive, cu un control suprem exercitat de un master controller. Celălalt se bazează pe cooperarea orizontală între dispozitive. Însă, oricât de bine este să existe alternative, cea mai bună cale este aceea a unei abordări standardizate. Ca atare, va fi nevoie de alegerea şi impunerea clară a unui singur model de cooperare.
Aici apar, însă, şi alte posibilităţi la orizont. Federalizarea dispozitivelor de tip controller va permite, teoretic, reţelelor SDN să îşi extindă sub-reţelele IP peste centre de date multiple. Din nefericire, o structură singulară de tip sub-reţea nu se poate scala la dimensiunea unei reţele de organizaţie mare. Pe cale de consecinţă, va trebui inventată o metodă de trecere a structurii SDN de la nivelul 2 (nivelul legăturii de date) la nivelul 3 (nivelul de transport date). Iar calea cea mai uşoară de a realiza asta este de a lega SDN de un alt concept tot mai utilizat: SD-WAN, sau reţelele de arie largă definite software.
O altă posibilitate este cea deschisă de virtualizarea funcţiilor de reţea promisă de aplicaţiile 5G. Sunt analişti care cred deja că tehnologia 5G va încuraja dezvoltarea de funcţii virtuale, care vor putea genera o legătură directă centru-de-date către 5G, pe care reţelele definite software o pot exploata. Aici însă va fi nevoie de dezvoltarea rapidă de specificaţii mai exacte legate de sprijinirea conectivităţii SDN în mediul virtual. În fine, un alt concept lansat recent, carrier cloud, poate transforma SDN într-un succes de mari proporţii, însă deocamdată profunzimea unui astfel de succes este necunoscută.
Toate aceste posibilităţi nu înseamnă altceva la ora actuală decât nişte oportunităţi. Susţinătorii reţelelor definite software pot începe să construiască oferte valoroase pentru centrele de date. Efortul merită, deoarece alegerea corectă a viitorilor paşi de dezvoltare a specificaţiilor SDN poate să genereze profituri uriaşe peste doar câţiva ani.



Tags: IT

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite