Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Bilanț parțial al proiectului Alba Iulia Smart City

27 Iunie 2017



De mai bine de un an, de când a fost lansat apelul oficial de participare la proiectul-pilot, Alba Iulia a devenit etalonul României în materie de orașe inteligente. Primele rezultate ale implementării au fost prezentate, în premieră, în cadrul Dezbaterii Naționale Smart City, desfășurată recent la București.

Proiectul Alba Iulia Smart City este implementat la momentul actual în proporție de 77%. Anunțul a fost făcut de către Silviu Neghină, IoT Sales Manager Orange România, companie care este principalul partener tehnologic din cadrul proiectului-pilot.
Infrastructura dezvoltată de operatorul telecom are la bază componenta de conectivitate 2G, 3G, 4G și WiFi, la momentul actual fiind instalate 190 de puncte de acces WiFi fixe și 15 puncte mobile.
Strategia Orange în proiectul Alba Iulia a fost de a conecta și integra securizat senzorii și aplicațiile din infrastructura „smart“, datele furnizate de acestea și cele colectate din seturile de date publice fiind agregate într-o platformă deschisă, de unde sunt livrate ulterior către principalele trei categorii de beneficiari: primărie, locuitorii orașului și turiști.
Diferentiatorul adus de Orange în proiect este componenta de analiză integrată peste infrastructura WiFi. „În acest moment furnizăm primăriei Alba Iulia rapoarte în timp real și analize statistice pe baza serviciului WiFi, prin care oferim acces la o gamă variată de informații, care acoperă de la numărul de turiști ce intră în oraș și direcția din care vin, până la gradul de aglomerare al mijloacelor de transport în comun și al obiectivelor turistice unde sunt instalate puncte de acces WiFi“, a explicat Silviu Neghină.
O altă componentă importantă a proiectului Smart City este sistemul de iluminat inteligent. În prezent în Alba Iulia sunt instalați și monitorizați la distanță 25 de stâlpi „smart“ și urmează ca numărul acestora să crească la 100. Pe baza primelor rezultate obținute din utilizarea sistemului de Smart Lighting, specialiștii Orange estimează o reducere de aproximativ 50% a facturii – un rezultat important având în vedere că iluminatul public reprezintă, în medie, 20% din consumul total de curent electric al unui oraș. „Astfel de rezultate sunt importante, pentru că, atunci când analizăm oportunitatea investițiilor într-un proiect Smart City, avem nevoie de beneficii pe termen lung, iar economiile pe care soluțiile inteligente le asigură pot ușura bugetele de investiții“, a precizat Silviu Neghină.

Avantaje locale specifice

Nicolae Moldovan, City Managerul municipiului Alba Iulia, a „deconspirat“ în cadrul evenimentului câteva dintre avantajele competitive care poziționează Orașul Unirii pe primele locuri în ierarhia locală Smart City.
Astfel, Moldovan a explicat succint că:
• începând din 2007, în sistemul de transport public din Alba Iulia se utilizează sistemul de e-ticketing;
• în mijloacele de transport în comun poate fi accesat gratuit internetul;
• în 15 din autobuzele care deservesc rețeaua de transport public sunt instalați senzori care monitorizeaza calitatea aerului și oferă primăriei și cetățenilor informații în timp real despre acest parametru;
• în stațiile principale din oraș sunt instalate display-uri prin care sunt livrate informații despre traseu, interval estimat de sosire etc.
Un al doilea proiect important nominalizat de reprezentantul municipalității Alba Iulia a fost cel de îmbunătățire a interacțiunii dintre administrația publică și cetățeni. Una dintre componentele funcționale ale proiectului este aplicația de dispecerat, asigurată prin Call Center-ul operat de municipalitate, prin intermediul căruia sunt colectate sesizările și solicitările cetățenilor referitoare la problemele pe care le întâmpină cu domeniul public al orașului, rețelele de utilități etc. O altă aplicație, dezvoltată de un start-up local, va permite realizarea de sesiuni de chat deschise între municipalitate și cetățeni.
La capitolul recomandări, Nicolae Moldovan a insistat asupra câtorva principii directoare care trebuie respectate de orice oraș care vrea să acceadă cât mai repede la statutul de „inteligent“: „Pentru noi, cei care lucrăm în primăriile de municipii, investiția în calitatea resursei umane este foarte importantă. Trebuie să ai deschiderea și priceperea de a atrage în Primărie oameni valoroși, pentru că, atunci când nu te pricepi la ceva, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te înconjori de oamenii cei mai buni pe care ți-i poți permite“.



Tags: smart city

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite