Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Marius Bostan, membru fondator al Fundației Naționale a Tinerilor Manageri: Orașele inteligente au nevoie de strategii și viziune

27 Iunie 2017



În mai 2016, Marius Bostan, pe atunci ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, anunța prima inițiativă Smart City asumată oficial în România: Alba Iulia oraș inteligent. La un an de la acest anunț, proiectul-pilot este într-un stadiu avansat de implementare. Marius Bostan nu mai este ministru, dar rămâne implicat activ în promovarea soluțiilor inteligente în România, subiect pe marginea căruia am purtat o scurtă discuție, cu ocazia Dezbaterii Naționale Smart City pe care a moderat-o.

Se discută intens în ultima perioadă despre catalizatorii proiectelor Smart City în România și de necesitatea continuității administrative.
Eu aș nominaliza ca prioritate critică necesitatea unei abordării strategice, vizionare, capabile să transceadă mandatele unei administrații publice. Tehnologiile se dezvoltă și se schimbă foarte rapid, dar, în momentul în care știi foarte bine drumul, înțelegi conceptele și ai stabilit o abordare clară, ar trebui ca – indiferent de administrație – acea strategie să se implementeze.

Ați fost de ambele părți ale „baricadei“: și în mediul privat, și titular al portofoliului MCSI. Ați întâlnit multe astfel de exemple?
Uneori da, alteori nu. Din păcate, trebuie să recunosc, în foarte puține cazuri există această continuitate. Nu e însă timpul pierdut! Dar, repet, pentru ca un proiect „smart“ să se contretizeze este necesară, într-o prima fază, stabilirea și asumarea – de către primar, consiliu local și comunitate – a unei strategii efective pe termen lung.
Exemplul cel mai elocvent în acest sens este Alba Iulia, primul oraș din România cu o strategie pe termen lung realizată cu ajutorul specialiștilor Băncii Mondiale.
Strategia municipalității Alba Iulia a fost prima strategie pe 20 de ani a unui oraș din România. La prima versiune am lucrat și eu – am coordonat echipa de consultanță. Ulterior, strategia a fost actualizată cu sprijinul experților Băncii Mondiale și mă bucur să văd azi că lucruri care atunci erau doar „prinse“ într-un document se întâmplă în realitate.

Smart City este un proiect cu dezvoltare continuă. Nu este, din această perspectivă, procedura actuală de achiziții publice un inhibitor al procesului?
Este un impediment major, care poate genera întârzieri serioase, dar nu ai cum să-l eviți – trebuie să faci achiziții. În administrația publică lucrurile merg mai greoi din cauza barierelor administrative, dar și acestea pot fi depășite dacă te concentrezi pe ceea ce ți-ai propus să realizezi.

Există însă și bariere tehnologice: deficitul de specialiști IT cu competențe și experiență reale.
Aceasta este o mare problemă cu care se confruntă multe administrații și care – în opinia mea – poate fi soluționată doar prin externalizare, respectiv prin apelarea le serviciile specialiștilor din piața liberă. Este greu să păstrezi mulți profesioniști IT și nu mai merită pentru o primărie să facă investiții în infrastructuri care sunt rapid perisabile tehnologic. De aceea cred că viitorul este al serviciilor și infrastructurilor livrate în Cloud. Toate administrațiile locale ar trebui să migreze în centre de date și să beneficieze de servicii IT profesioniste, pentru că altfel nu au resursele interne necesare dezvoltării orașelor inteligente, cu servicii „smart“ pentru cetățeni.

Credeți că MCSI ar putea facilita adopția soluțiilor inteligente prin standardizare și reglementare?
În 2016 am analizat la nivelul ministerului și Guvernului dacă era necesar să dăm o reglementare de standardizare în domeniul proiectelor „smart“ și am decis să nu o facem, pentru a lăsa loc tuturor tehnologiilor să se dezvolte. Cred că mai utilă ar fi fost o intervenție pe zona de achiziții publice, unde s-ar putea aduce îmbunătățiri importante. Pe partea de reglementări și de standarde cred însă că nu este nevoie de intervenție, pentru că, în acest caz, legea poate face mai mult rău decât bine.

Punctul de start

Am început în cadrul MCSI construirea unui proiect Smart City – analizăm și agregăm bune practici în domeniu, am deschis canale de consultare și de informare și am început un proces de colectare a informațiilor relevante. Obiectivul nostru este de a demara construcția, până în 2018, a primului oraș inteligent din România la Alba Iulia. Ne dorim să fie un proiect asumat atât de industrie, cât și de administrația centrală, care să devină un model replicabil la nivelul întregii țări.“ Mai 2016, Marius Bostan, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale



Tags: smart city

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite