Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

O prăpastie care se adânceşte

27 Iunie 2017



Ediţia din acest a studiului ANIS dedicat pieţei locale de software şi servicii a venit cu un rezultat care pentru unii ar putea părea suprinzător, deşi el a fost anticipat de toate studiile efectuate în anii anteriori. Acest rezultat se referă la IT-ul în mediul administraţiei publice unde, pentru prima dată după mulţi ani, a devenit oficială o scădere de 1%, în condiţiile în care ponderea sectorului public ca importanţă sectorială pentru IT atinge nu mai puţin de 22%.
Asta în condiţiile în care alte verticale au cunoscut creşteri. Industria, de exemplu, cu o pondere de 20% ca importanţă, a cunoscut o creştere de 8%, iar domeniul financiar-bancar, cu o pondere de 15%, a cunoscut o creştere de 7%. Iar cele mai mari creşteri, de 9, respectiv 10%, au fost înregistrate în sectoare cu ponderile cele mai mici ca importanţă, precum comerţul (pondere de 9%) şi serviciile (pondere de 9%).
Conform studiului, per ansamblu cifra de afaceri a sectorului de software și servicii IT a crescut cu 11,3% în 2016 comparativ cu 2015, și va depăși în 2017 pragul de 4 miliarde de euro. Cifra de afaceri a sectorului de 3,6 miliarde de euro înregistrată în 2016 este datorată în primul rând exporturilor de software și servicii, a căror valoare a crescut cu 18,7% față de 2015. În același timp, valoarea pieței interne este în scădere cu 5,7% față de 2015, în condițiile în care ediția anterioară a studiului anticipa o creștere de 4,6%.
Prognoza de creștere medie anuală pentru următorii 3 ani se păstrează în continuare la aproximativ 15%, în staționare față de estimarea comunicată în ediția 2016 a studiului. Exportul de software și servicii IT a ajuns în 2016 la 2,6 miliarde de euro, cu aproape 19% mai mult față de 2015, reprezentând 74% din cifra de afaceri a sectorului. Estimările arată că ponderea exporturilor în totalul cifrei de afaceri a sectorului este în creștere și va atinge 79% în 2020, în condițiile curente ale pieței.
În ceea ce privește piața internă, care reprezintă aproximativ 26% din veniturile totale ale sectorului, aceasta a înregistrat o scădere neașteptată față de anul precedent, ajungând la doar 935 milioane de euro. Analiza pieței interne arată o evoluție timidă și pentru perioada următoare, manifestare a unui consum scăzut de tehnologie în raport cu nevoile estimate, în special în sectorul public, dar și în cel privat.
Ce înseamnă toate acestea în perspectiva viitorului? În primul rând că dezvoltarea industriei locale de software şi servicii IT nu va putea fi posibilă fără existenţa unei strategii consistente de dezvoltare la nivel de ţară. În al doilea rând, că dezvoltarea de produse software este crucială pentru dezvoltarea sustenabilă a întregii industrii de profil şi păstrarea talentelor în România. În fine, şi poate cel mai important, că însănătoşirea grabnică a pieţei interne, în special în sectorul administraţiei publice, devine fundamentală pentru asigurarea unei dezvoltări sănătoase a industriei IT.
Teoretic, cu un potenţial de peste 10 miliarde euro generate anual, industria IT ar trebui să fie socotită de către toată lumea interesată de bunul mers al societăţii drept una din bijuteriile esenţiale ale coroanei româneşti. Practica arată însă cât de mare este prăpastia între acest potenţial şi realitate. O prăpastie generată de lipsa de interes a zonei publice pentru dezvoltarea acestui sector. Iar această lipsă de interes nu poate continua la nesfârşit să fie compensată de creşterile din alte sectoare industriale, cu preponderenţă private.
De ce? Deoarece nu este vorba aici doar despre IT. Creşterea sectoarelor industriale ajunge mai devreme sau mai târziu să depindă fundamental de regulile jocului adoptate de arbitru, care în acest caz este statul, adică administraţia publică. Iar în condiţiile lipsei de interes a a statului pentru extinderea şi dezvoltarea terenului de joc, chiar şi sectoarele industriale private care au asigurat şi asigură dezvoltarea pieţei interne IT vor ajunge la sufocare.
Nu poate exista o dovadă mai limpede a acestei lipse de interes decât ceea ce se petrece la ora actuală pe scena politică. Şi asta deoarece luptele intestine de pe această scenă nu fac decât să rigidizeze complet toate mecanismele administraţiei publice, intrate în aşteptarea unui deznodământ al bătăliei şi, mai ales, în aşteptarea unui semnal că astfel de evenimente nu se vor mai repeta prea curând. În aceste condiţii, este foarte posibil ca studiul de anul viitor să arate pentru sectorul administraţiei publice o scădere mult mai mare decât 1%, cu consecinţe greu de prevăzut acum pentru anii viitori.
Cu atât de puţine motoare de dezvoltare economică rămase viabile, o astfel de situaţie ar echivala pentru România nu cu o catastrofă, ci cu o nouă imensă dezamăgire. Nu ar fi ultima dezamăgire oferită de aceste meleaguri carpatine, însă ar fi una care ar pune, practic, capăt oricărei speranţe de renaştere naţională prin forţe proprii.



Tags: IT

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite