Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Linux Embedded Challenge 2017, șansa ideilor românești de a schimba lumea de mâine

30 Iunie 2017



Oamenii își vor schimba cât de curând felul în care studiază muzica sau își prepară cocktailurile, agricultorii își vor putea hrăni legumele și fructele din sere când se află în altă localitate, iar polițiștii rutieri și primăriile vor avea soluția să scurteze timpul pe care mașinile autonome îl vor petrece în trafic.
Acestea sunt doar câteva dintre ideile de proiecte pe care 250 de studenți de la șase universități tehnice din România le-au pus în practică în cadrul unei competiții de idei organizate de centrul de excelență software din România al companiei NXP Semiconductors (NXP), lider în soluții inovative ce fac viața mai ușoară, mai bună și mai sigură.
Competiția organizată de NXP se numește Linux Embedded Challenge și le oferă studenților, masteranzilor și doctoranzilor în electronică și informatică șansa să inoveze și să-și pună în practică ideile pentru lumea tehnologică din viitor. Inginerii români ai NXP – care au creat peste 40 de patente software recunoscute internațional – le-au pus la dispoziție kitul de dezvoltare (un dispozitiv integrat “embedded” de mici dimensiuni), știința și îndrumarea necesare pentru ca ideile tinerilor să fie aduse la viață.
Din cele 100 de echipe înscrise la Linux Embedded Challenge din acest an, 15 au rămas în finala care s-a desfășurat pe 29 iunie la sediul NXP România. Printre proiectele finaliste s-au numărat o seră inteligentă, un sistem de achiziție a datelor din trafic, un barman artificial, o bandă care triază obiecte în funcție de formă și culoare și un sistem electronic muzical controlat prin gesturi.


Câștigătorii Linux Embedded Challenge 2017 sunt:

Locul 1 - Doi studenți de la Universitatea Politehnica din Bucureşti și un student de la Universitatea Bucureşti (Facultatea de Matematică şi Informatică) - Emanuel Muraru, Irina Sandu, Beatrice Ghiuță (echipa Freya) - au creat un sistem de gestiune automată a unei sere. Sistemul monitorizează şi reglează mediul din seră - temperatură, umiditate, iluminare - pentru a putea crea un micro-climat corespunzător pentru aproape orice tip de plantă. Sistemul poate fi controlat de către un utilizator de la distanţă (prin wireless) şi prezintă funcţii ecologice precum captarea şi utilizarea apei de ploaie pentru udarea plantelor sau consumul redus de energie prin folosirea unui dispozitiv integrat de mică putere.



Locul 2 - Doi studenți de la Facultatea de Automatică și Calculatoare (Universitatea Politehnica din București) – Cosmin Ionuț și Vlad Corneci (echipa iDrive) - au creat un sistem care te alertează prin telefon când automobilul e furat. Dispozitivul urmărește o serie de parametri ai mașinii: viteză, locație și RPM (rotație pe minut). Sistemul este ascuns, deci hoțul nu îl poate detecta. Nu e nevoie ca mașina să fie tehnologizată pentru a putea instala acest dispozitiv, tot ce are nevoie este un port de 12W. Sistemul poate fi dezvoltat pentru situația în care se pierde semnalul GPS (ex. mașina este dusă pe vapor – acolo sfârșesc mare parte din autoturismele furate, spun autorii – sau ascunsă la subsol). Ce aduce nou sistemul gândit de cei doi studenți este accesibilitatea și o aplicație mobilă.

Locul 3
– Trei studenți de la Facultatea de Automatică și Calculatoare (Universitatea Politehnica din București) -Alin Popa, Adelin Soare, Mihai Stoica (echipa TripleA)-
au gândit un sistem inteligent care adaptează lumina farurilor automobilului la condițiile de drum. Schimbarea de fază (lungă/scurtă) se face automat, iar direcția luminii se modifică după direcția maşinii.

Andrei Trandafir, inginer software al NXP și coordonator al Linux Embedded Challenge, spune că „această competiție își propune să familiarizeze studenții cu lumea dispozitivelor integrate într-un mod educativ și distractiv”. Apropierea dintre mediul academic și industria IT se produce, astfel, într-un mod autentic și sănătos pentru dezvoltarea tinerilor IT-iști români.
„Lumea se transformă, iar inginerii NXP România se numără printre cei care aduc viitorul mai aproape, mai repede – asistenți electronici personali, autoturisme autonome (fără șofer) sau case inteligente, toate conectate cu viteze din ce în ce mai mari datorită tehnologiilor avansate de comunicație fără fir (5G, Thread)”, a declarat Radu Pavel, General Manager, NXP România.
NXP Semiconductors a avut o cifră de afaceri de 68.626.393 lei în 2016 și are în prezent 380 de angajați. Compania își propune ca, până la finalul lui 2017, să atragă încă 100 de ingineri.

Despre Linux Embedded Challenge
:

COMPETIȚIE DE IDEI: Linux Embedded Challenge (LEC) este o competiție de idei, în cadrul căreia studenții, masteranzii și doctoranzii în electronică și informatică de la universitățile tehnice din întreaga țară au șansa să inoveze și să-și pună în practică ideile pentru lumea tehnologică din viitor. NXP Semiconductors, organizatorul competiției, le pune la dispoziție kitul de dezvoltare (un dispozitiv integrat “embedded” de mici dimensiuni), știința și îndrumarea necesare pentru ca ideile tinerilor să fie aduse la viață. Pe acest kit rulează sistemul de operare open-source Linux, cele două elemente aflându-se şi la originea numelui acestui concurs.
PARTICIPARE: LEC s-a desfășurat pentru prima oară în 2014 și a început cu 20 de studenți, numărul lor crescând până la 250 în prezent. Ei provin din șase centre universitare: București (Univ. Politehnică București, Univ. București, Academia Tehnică Militară), Craiova (Univ. Craiova), Iași (Univ.Tehnică „Gh. Asachi") și Brașov (Univ. Transilvania). LEC este o inițiativă a lui Ştefan Mălinici, manager al echipei de sisteme de operare din cadrul NXP, şi a lui Cosmin Stoica, inginer software.
CALENDAR: Startul ediției din 2017 s-a dat în 27 februarie, în martie au urmat atelierele de lucru cu inginerii NXP, după care studenții au trecut la dezvoltarea proiectelor. Din cele 100 de echipe înscrise în competiție, 15 au rămas în finala din 29 iunie. Echipele sunt formate din 1-3 studenți.
PREMII: Premiile pe care echipele câștigătoare le-au primit sunt după cum urmează: câte un ceas inteligent HexiWear și un kit de dezvoltare (locul al III-lea); câte un E-reader Kindle (locul al II-lea), iar echipa de pe locul I va participa la conferința LinuxCon / Embedded Linux 2017, ce se va desfășura la Praga în toamnă, costurile fiind acoperite integral de către NXP Semiconductors.

Despre NXP Semiconductors:

NXP este lider în soluții inovative ce fac viața mai ușoară, mai bună și mai sigură în domenii precum industria automotive, IoT (Internet of Things) și telecomunicații, industria de identificare și de tehnologii de securitate.

ROMÂNIA, CENTRU DE EXCELENȚĂ: Centrul de excelență software din România și-a început activitatea acum 17 ani cu activități de cercetare-dezvoltare software pentru tehnologiile de generație viitoare ale companiei. Tehnologia NXP se află în fiecare autoturism nou produs în lume, în majoritatea pașapoartelor electronice și a sistemelor de plată bazate pe NFC, în sisteme de infrastructură de telecomunicații, cărți electronice, sisteme de automatizare pentru acasă, etc.

PATENTE: Inginerii NXP România au creat peste 40 de patente software recunoscute internațional. Alte 250 de propuneri de patente se află în analiză, în prezent, cu aplicabilitate în domenii precum procesarea de semnale, comunicarea fără fir, conectivitate de putere joasă pentru IoT (ex: ZigBee) și tehnologii din industria automotive.

În cifre:
● A patra cea mai mare companie de semiconductori din lume
● Prezență în 35 de țări
● Peste 10 miliarde de dolari venituri anuale la nivel global
● 45.000 de angajați, dintre care +11.000 ingineri
● 9.000 de familii de patente
● ~40% din veniturile NXP provin din industria auto



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite