Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Linux Embedded Challenge 2017, șansa ideilor românești de a schimba lumea de mâine

21 August 2017Oamenii își vor schimba cât de curând felul în care studiază muzica sau își prepară cocktailurile, agricultorii își vor putea hrăni legumele și fructele din sere când se află în altă localitate, iar polițiștii rutieri și primăriile vor avea soluția să scurteze timpul pe care mașinile autonome îl vor petrece în trafic.

Acestea sunt doar câteva dintre ideile de proiecte pe care 250 de studenți de la șase universități tehnice din România le-au pus în practică în cadrul unei competiții de idei organizate de Centrul de excelență software din România al companiei NXP Semiconductors (NXP), lider în soluții inovative ce fac viața mai ușoară, mai bună și mai sigură în domenii precum industria automotive, IoT și telecomunicații, industria de identificare și de tehnologii de securitate.
Competiția organizată de NXP se numește Linux Embedded Challenge și le oferă studenților, masteranzilor și doctoranzilor în electronică și informatică șansa să inoveze și să-și pună în practică ideile pentru lumea tehnologică din viitor. Inginerii români ai NXP – care au creat peste 40 de patente software recunoscute internațional – le-au pus la dispoziție kitul de dezvoltare (un dispozitiv integrat “embedded” de mici dimensiuni), știința și îndrumarea necesare pentru ca ideile tinerilor să fie aduse la viață. Pe acest kit rulează sistemul de operare open-source Linux, cele două elemente aflându-se şi la originea numelui acestui concurs. LEC este o inițiativă a lui Ştefan Mălinici, manager al echipei de sisteme de operare din cadrul NXP, şi a lui Cosmin Stoica, inginer software.Câștigătorii Linux Embedded Challenge 2017

Printre proiectele finaliste s-au numărat o seră inteligentă, un sistem de achiziție a datelor din trafic, un barman artificial, o bandă care triază obiecte în funcție de formă și culoare și un sistem electronic muzical controlat prin gesturi.
Locul 1 a fost câştigat de doi studenți de la Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB) și un student de la Universitatea Bucureşti (Facultatea de Matematică şi Informatică) - Emanuel Muraru, Irina Sandu, Beatrice Ghiuță (echipa Freya) - au creat un sistem de gestiune automată a unei sere. Sistemul monitorizează şi reglează mediul din seră - temperatură, umiditate, iluminare - pentru a putea crea un micro-climat corespunzător pentru aproape orice tip de plantă. Sistemul poate fi controlat de către un utilizator de la distanţă (prin wireless) şi prezintă funcţii ecologice precum captarea şi utilizarea apei de ploaie pentru udarea plantelor sau consumul redus de energie prin folosirea unui dispozitiv integrat de mică putere.
Locul 2 a revenit celor doi studenți de la Facultatea de Automatică și Calculatoare (UPB) – Cosmin Ionuț și Vlad Corneci (echipa iDrive) - au creat un sistem care te alertează prin telefon când automobilul e furat. Dispozitivul urmărește o serie de parametri ai mașinii: viteză, locație și RPM (rotație pe minut). Sistemul este ascuns, deci hoțul nu îl poate detecta. Nu e nevoie ca mașina să fie tehnologizată pentru a putea instala acest dispozitiv, tot ce are nevoie este un port de 12W. Sistemul poate fi dezvoltat pentru situația în care se pierde semnalul GPS. Ce aduce nou sistemul gândit de cei doi studenți este accesibilitatea și o aplicație mobilă.
Pe locul 3 s-au situat trei studenți de la Facultatea de Automatică și Calculatoare (UPB) -Alin Popa, Adelin Soare, Mihai Stoica (echipa TripleA)- care au gândit un sistem inteligent care adaptează lumina farurilor automobilului la condițiile de drum. Schimbarea de fază (lungă/scurtă) se face automat, iar direcția luminii se modifică după direcția maşinii.
Andrei Trandafir, inginer software al NXP și coordonator al Linux Embedded Challenge, spune că „această competiție își propune să familiarizeze studenții cu lumea dispozitivelor integrate într-un mod educativ și distractiv”. Apropierea dintre mediul academic și industria IT se produce, astfel, într-un mod autentic și sănătos pentru dezvoltarea tinerilor IT-iști români.
Lumea se transformă, iar inginerii NXP România se numără printre cei care aduc viitorul mai aproape, mai repede – asistenți electronici personali, autoturisme autonome (fără șofer) sau case inteligente, toate conectate cu viteze din ce în ce mai mari datorită tehnologiilor avansate de comunicație fără fir (5G, Thread)”, a declarat Radu Pavel, General Manager, NXP România.
La nivel global NXP Semiconductors este prezentă în 35 de țări şi este a patra cea mai mare companie de semiconductori din lume.Tehnologia NXP se află în fiecare autoturism nou produs în lume, în majoritatea pașapoartelor electronice și a sistemelor de plată bazate pe NFC, în sisteme de infrastructură de telecomunicații, cărți electronice, sisteme de automatizare pentru acasă, etc. În România NXP Semiconductors a avut o cifră de afaceri de 68.626.393 lei în 2016 și are în prezent 380 de angajați. Compania își propune ca, până la finalul lui 2017, să atragă încă 100 de ingineri.Tags: inovare

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite