Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Reavointa sau nestiinta in „Virusul Softwin”

24 Iulie 2006



Pe 10 iulie, cotidianul Ziua publica o ancheta detaliata despre afacerile derulate de firma Softwin in parteneriat cu unele institutii publice, afaceri pagubitoare pentru statul roman, conform afirmatiilor ziaristului respectiv. De principiu, nu sunt impotriva unei anchete de acest gen si nu vin sa afirm ca Softwin nu ar fi facut afaceri ilegale cu statul roman, pentru ca nu stiu asta. Dar citind unele detalii, in legatura cu unele aspecte sa le spunem de specialitate, nu pot sa nu imi pun intrebarea cat este reavointa sau nestiinta in acest articol?
Gabriel Vasile
M-a uimit o afirmatie total nefondata, si oarecum gratuita, plasata in conjunctura vanzarii tehnologiei RAV catre Microsoft, cum ca oficialii Microsoft au considerat BitDefender un produs „net inferior”. De unde a tras autorul concluzia aceasta e greu de presupus, dar nu cred ca poate fi gasita intr-un comunicat oficial al companiei din Redmont si nici nu cred ca i-a spus-o Steve Ballmer la ultima vizita in Romania.


Incercand sa il faca pe Florin Talpes, patronul si Directorul General de la Softwin, beneficiarul unor relatii de natura politica, articolul mentioneza sec o serie de premii primite de la Ion Iliescu si implicit PSD. Este vorba de o serie de premii oferite companiei Softwin la Premiile ITC ale Romaniei in perioada 2001-2003. Dincolo de orice discutii asupra evenimentului (neimplicarea industriei, lipsa de profesionalism a organizatorilor, sponsorship etc), am cele mai mari dubii ca erau influentate de partidul de guvernamant din perioada respectiva. Oricum autorul nici nu mai aminteste premiile obtinute ulterior de companie, iar cu exceptia Government Gateway, era vorba de produse validate de piata privata (BitDefender si Intuitext). Mai mult decat atat, autorul doar arunca o piatra pe tema posibilei relatii de rudenie cu Ioan Talpes, controversatul consilier prezidential. Intrebarea urmeaza logic: ori e, ori nu e?


O a treia remarca malitioasa este cea referitoare la raportul cifra de afaceri-salarii in cadrul Softwin. Cu o matematica rudimentara autorul scoate salariul mediu la 700 Euro. Nu ma asteptam sa mearga pe media indicata de ANIS (310 Euro) dar 700 este exagerat. Motivul este simplu, majoritatea angajatilor de la Softwin nu fac dezvoltare de software asa cum gresit considera articolul ci lucreaza in Call Center. Salariile in acest sector sunt mult mai mici (a se vedea centrele similare ale altor companii) iar angajatii sunt in general foarte tineri, dar ce rost are o minima documentare in definirea unei idei preconcepute. Acum nu stiu pe cine de la Ziua a suparat Florin Talpes, nici ce antivirus folosesc cei de acolo si nici macar daca fac sau nu reclama unuia, dar dincolo de aspectele legale mentionate si pe care nu le cunosc, articolul are un miros puternic de rea vointa.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Cititoru`
(?) Nu stiu ce premii si cine a acordat aceste premii antivirusului produs de fima SOFTWIN, ma refer la BITDEFENDER 9 dar va asigur ca sunt nemeritate. Aceasta este parerea mea ca utilizator al acestui produs . Nu e primul produs al acestei companii de care ma lovesc si nu prima data . E jalnic ! Daca ii considerati pe cei de la Microsoft ca nestiutori ...dovediti intai ca sunteti mai buni Domnilor!
05 August 2006, 10:38:48
calin
Stimate Cititoru' Iti multumesc pentru ca te-ai obosit sa-ti exprimi opinia dar in lipsa unor argumente, macar de bun simt daca nu foarte tehnice, nu ne ajuta prea mult faptul ca tu consideri produsul Softwin ca fiind fara valoare. Ca MS nu l-a achizitionat? Nu se sustine. Doar nu vrei ca MS sa cumpere tot, cumpara doar ce poate. Noi asteptam in continuare (si de la tine) comentarii profesioniste si nu doar malitioase.
07 August 2006, 05:38:52
Cititoru`
:ninja: Nu am aruncat cu "noroi" doar de placerea de a ma afla in treaba. Nu e locul si nici spatiu pentru a face un copy&paste la e-mailurile prin care am incercat sa aduc direct la cunostinta tech. suport. SOFTWIN problemele mele legate de Bit. Mi-am exprimat doar parerea personala !
08 August 2006, 01:26:11
calin
OK. Mersi pt.raspuns. Vezi, criticile trebuie sa fie precise chiar daca numai partiale ( nu e obligatoriu sa faci un rechizitoriu complet). Opinia exprimata e bine sa fie insotita de un exemplu.Altfel poate fi taxata ca rauvoitoare.
18 August 2006, 02:10:18
Useru
O singura remarca (fondata?) Bitdfndr ocupa la resurse cat un vagon, in timp ce RAV abia de vedea in sistem, asta este deja veche, nu? Si doi la mana, morala de mai sus nu tine, poate ai nevoie de argumente cand faci gazetarie si aici sunt de acord cu faptul ca Ziua bate campii several times, insa comentariile de acest tip sunt "la liber"...nu?
06 Septembrie 2006, 06:31:09
calin
OK, eu am Bitdfndr si merge bine. Nu mi se pare ca imi ingreuiaza excesiv sistemul (care are o inzestrare medie). Este adevarat ca nici nu tin jocuri pe calc.
06 Septembrie 2006, 07:29:10
webmaster
Comentariile sunt la liber, bine ar fi daca le pastram la subiect. Altfel discutam aiurea despre "de ce tine Florin Talpes cu Rapid". Oricum nu BitDefender ca produs este subiectul aici.
13 Septembrie 2006, 07:15:21
George
Chiar asa? De ce tine D-l Talpes cu Rapid? Si de ce e mereu la dreapta tatalui Copos? De ce dintre atatea companii cu capital romanesc din zona IT existente la un moment dat "s-au ridicat" numai cateva si culmea, dupa o serie de contracte cel putin discutabile cu institutii ale statului roman? Au fost oare cei care le-au infiintat si care le conduc in continuare cei mai iscusiti si vizionari manageri sau au fost doar la locul potrivit in momentul potrivit si au avut conexiunile potrivite?
14 Septembrie 2006, 03:40:06
webmaster
TIne cu Rapid din acelasi motiv pt care tu tii cu Steaua. Daca faci o analiza a celor mai importante firme romanesti de IT o sa vezi ca majoritatea au afaceri cu statul. Cateva dintre ele ( e si cazul Softwin) au facut insa bani frumosi din outsourcing si apoi au intrat si pe piata romaneasca. Sunt si exceptii, vezi Asesoft, care first a facut cateva afaceri banoase cu sectorul public si apoi si-au consolidat operatiunile. Acum si proiectele publice trebuie facute de cineva, totul e sa nu fie mereu aceeasi firma si sa mai si functioneze. In cazul Softwin ar trebui sa te interesezi ce bani face din BitDefender si din serviciile de Call Center ( adica din piete externe unde nu cred ca putem vorbi de cercuri de influenta etc)
22 Septembrie 2006, 10:23:54