Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

EuroNanoForum, eveniment flagship despre rolul nanotehnologiei în creşterea competitivităţii europene

21 August 2017



Ultima ediţie a EuroNanoForum (21-23 iunie 2017) s-a desfăşurat la Centrul Mediteranian de Conferinţe din Valetta, capitala Maltei. Acest centru este situat într-o caldire istorică, parte a bogatului patrimoniu pe care Valetta îl va etala în 2018, în calitate de capitală culturală europeană. Punctul de referinţă este „Sacra Infermeria”, o sală superbă, lungă de 161 m şi lată de 11 m, care pe vremuri adăpostea 600 de paturi de spital. Ea a fost construită de Ordinul Cavalerilor de Malta în 1574 şi deservea fără discriminare pacienţi din diferite straturi sociale. Se pare că tehnicile chirurgicale şi condiţiile de igienă erau cele mai avansate din epocă.

În iunie 2017 aici s-au strâns circa 1000 de participanţi din Europa, dar şi de pe alte continente (în total 32 de ţări). „Sacra Infermeria” a adăpostit nu numai secretariatul, ci şi posterele conferinţei, standurile firmelor şi a diverselor organizaţii care gestionează proiecte sau programe din Uniunea Europeană. Centrul de conferinţe dispune şi de un grandios amfiteatru la care ajungi trecând pe lângă armuri ale cavalerilor cruciaţi.
Scopul evenimentelor de acest tip (cel din Malta nu a făcut excepţie) este acela de a sintetiza politici, de a disemina informaţii asupra ultimelor rezultate de cercetare şi aplicaţii legate de domeniul „nanoştiinţă şi nanotehnologie” (la care s-a adugat şi cel de „materiale avansate”) şi de facilita contacte, inclusiv prin sesiuni speciale de brokeraj. Organizarea unui astfel de eveniment este o întreprindere deosebit de complexă, care cade de obicei în sarcina unor organizaţii cu o vastă experienţă în interacţiunea cu diverse medii (guvernamental, de afaceri, academic) pe plan naţional şi internaţional. De data aceasta principalul organizator (coordonator al unui consorţiu care cuprindea şi Universitatea din Malta) a fost agenţia naţională de dezvoltare economică, Malta Enterprise (tot aşa cum în 2013, la Dublin, organizatorul a fost Ireland Enterprise).
Această agenţie se focalizează pe atragerea noilor investiţii străine, facilitând în acelaşi timp şi condiţiile curente de business (a se vedea https://www.maltaenterprise.com/). Trebuie spus că Malta are în prezent, ca şi România, una din cele mai mari rate de dezvoltare economică din UE, fiind considerată în acelaşi timp deosebit de performantă în inovare.



Ţinta EuroNanoForum 2017 a fost aceea de a se focaliza asupra modului în care nanotehnologiile şi materialele avansate pot consolida competitivitatea industriilor europene.
Problematica discutată a fost extrem de vastă, incluzând educaţia, standardele, reglementările, drepturile de proprietate intelectuală, siguranţa (protecţia sănătăţii şi a mediului), antreprenoriatul şi politicile industriale. Nu au lipsit sesiunile legate de finanţarea prin programele UE şi programele naţionale, cu un accent deosebit pe specializarea inteligentă şi iniţiativele public-private.
Informaţii detaliate despre conferinţă sunt disponibile pe site-ul http://euronanoforum2017.eu. Vom menţiona mai jos câteva aspecte de ordin general. Sesiunile plenare au fost legate de (1) re-industrializare; (b) succese industriale; (c) finanţarea mediului de afaceri. Sesiunile specializate au fost legate fie de domenii speciale de aplicaţie (nanomedicina, bioeconomie, energie verde etc.), fie de problematica generică (modelare, caracterizare/metrologie etc.).
Comisia Europeană, reprezentată prin Peter Dröll, Director al Direcţiei de „Tehnologii industriale” nu a avut prea multe de spus privind viitorul domeniului. Într-adevăr, tematicile care vor fi finanţate în ultima parte (2018-2020) a programului „Orizont 2000”, subiect de intense dezbateri în Comitetul de Program, nu au avut aprobarea finală până la data ENF 2017, neputând fi prezentate în public. Între timp, locul nanotehnologiilor şi al materialelor avansate în viitorul program cadru este o mare necunoscută. A fost însă menţionată problema finanţării cercetărilor din domeniile speciale (apărare, securitate) din fonduri publice. Menţionăm faptul că „utilizarea duală” a rezultatelor cercetărilor din aceste domenii apare şi în PNCDI III, pentru un anumit domeniu de specializare inteligentă.
Ni s-a părut interesant modul în care este promovată cooperarea internaţională în Europa. Un prim exemplu este legat de prezentarea „nanotehnologiei în Republica Ceha” de către CzechInvest (Agenţie de investiţii şi dezvoltarea afacerilor, parte a Ministerului Industriei şi Comerţului, www.czechinvest.org). Sunt prezentate centre de cercetare şi firme cu realizări în domeniu, dar şi informaţii legate de forţa de muncă şi de domeniile de specializare industrială.
Al doilea exemplu este cel al EU-Japan Centre for Industrial Cooperation, o organizaţie publică non-profit cu sedii la Tokio şi Bruxelles, www.eu_japan.eu. Finanţarea este asigurată de către Comisia Europeană, Japanese Ministry of Economy, Trade and Industry (METI), precum şi de firme europene şi japoneze.
Cooperarea cu Europa este promovată şi de SUA, în cadrul „National Nanotechnology Iniţiative” (NNI), program reactualizat şi susţinut de către „National Nanotechnology Coordination Office” (NNCO). S-au definit „comunităţi de cercetare” SUA-UE pe câteva direcţii considerate de interes comun, cu puncte de contact în SUA, respectiv UE.
EuroNanoForum se desfăşoară începând din iunie 2003, din doi în doi ani şi sunt organizate de ţara care în momentul respectiv deţine Preşedinţia Uniunii Europene. În iunie 2019 este rândul României. Cum se pregătesc oficialităţile din România, cercetătorii şi firmele interesate de domeniu pentru acest eveniment? Evenimentele de acest tip sunt pilotate de către Comisia Europeană, care le finanţează prin contracte. Primii paşi în această direcţie au fost făcuţi deja de către Ministerul Cercetării şi Inovării, care va face publice informaţii suplimentare la momentul pe care îl consideră potrivit.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite