Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Start Inovare – Un cluster de soluții inteligente pentru agricultură, mediu, energie şi IT

22 August 2017Cel mai nou cluster pe piața de soluții inteligente – Asociaţia Start Inovare - își propune să demareze proiecte inovative cu autoritățile publice, propuse de membrii și colaboratorii acestora pentru eficientizarea proceselor de implementare a proiectelor IT/Smart City, Smart Agriculture, Smart Energy și Smart Environment.

Până în 2050, în jur de 70% din populația lumii va locui în zone urbanizate, adică peste 6 miliarde de locuitori, conform ONU. Această dinamică pune presiune pe mediul înconjurător și implicit pe infrastructura de energie, transport, comunicații, IT, agricultură, etc ceea ce determină implicarea cât mai multor organizații în a avea cadrul legal adecvat și metodele de implementare cele mai eficiente pentru asigurarea, monitorizarea şi îmbunătăţirea calității vieții.
Membrii Clusterului Start Inovare s-au întâlnit în cadrul „Smart Infrastructure Workshop” evenimentului oficial de lansare, cu factori decidenți din diverse domenii de activitate, specialişti ai unor companii și instituții cu care se vor putea dezvolta mai departe parteneriate pe baza soluțiilor inovative realizate în cadrul clusterului. Fiecare membru al clusterului și-a prezentat portofoliul de activități, iar în cadrul a patru panel-uri paralele au fost dezbătute modele și soluții de management implementate pentru domeniile: Smart Agriculture, Smart Energy, Smart Environment și IT/Smart City.Recomandări şi concluzii

În domeniul Mediului, participanții au arătat că România are nevoie de soluții inovative integrate privind epurarea apelor uzate - care să respecte cerințele Directivei Cadru a Apei şi care să poată fi implementate într-un timp scurt- dar și de rezolvarea urgentă a problemei nămolurilor rezultate de la stațiile de epurare a apelor uzate. De asemenea, au punctat faptul că mai este nevoie de elaborarea legislației în domeniul deşeurilor organice, respectiv normative, standarde pentru procese și măsuri pentru dezvoltarea pieței compostului. De precizat şi faptul că Asociaţia Română a Compostului, membru al clusterului Start Inovare, a formulat către autorităţi comentarii referitoare la Planul Național de Gestionare a Deșeurilor și Planul Național de Prevenire a Generării Deșeurilor aflate în consultare publică.
Pentru sectorul Agricultură, în cadrul panelului Smart Agriculture a fost propusă înfiinţarea Camerelor agricole şi asigurarea funcţionalităţii acestora în folosul agricultorilor, al tuturor celor ce acţionează în domenii conexe, al comunităţilor şi cetăţenilor şi al statului, folosindu-se modelul altor state europene. Cu această ocazie au fost identificate nevoi de susţinere a unei activităţi de consultanţă agricolă profesionistă pentru toţi agricultorii, indiferent de dimensiunea suprafeţelor agricole, astfel încât acest lucru să nu se mai facă doar de către companiile care comercializează inputuri agricole, întrucât obiectivele acestora nu coincid cu cele ale statului. De asemenea, din discuțiile din cadrul panelui de Smart Agriculture a rezultat că România va intra în infrigement din cauza nerespectării legislației de mediu (de ex. Epurarea apelor uzate) și prin urmare România riscă să plătească 1 milion de euro/zi amendă. În acest context recomandăm autorităților centrale să ia măsurile care se impun și să aloce fondurile necesare pentru a evita situația de infrigement.
Participanții la panelul Smart Energy au precizat că există în Strategia Energetică a României prevederi care creează un cadru pentru dezvoltarea conceptului de Smart Grid, iar implementarea unor soluții de acest gen și eficiență energetică ar necesita o rețea de comunicare între echipamentele componente. Soluțiile noi pe care le oferă industria energetică trebuie discutate pe cazuri particulare cu potențialii beneficiari -administrații locale- în vederea identificării și a soluțiilor alternative de producere și stocare a energiei. Membrii Clusterului Start Inovare vor să aducă contribuții și la adoptarea standardelor tehnice din domeniu (Smart Grid/Smart City) prin participarea la comitetele tehnice ASRO.
În ceea ce privește dezvoltarea oraşelor din punct de vedere IT, membrii Start Inovare participanți la panelul IT/Smart City împreună cu alți reprezentanți ai autorităților publice au concluzionat că sunt necesare acțiuni de sensibilizare a autoritaților cu privire la elaborarea și implementarea normelor de funcționare a Parteneriatului Public Privat în contextul proiectelor IT\SmartCity, astfel încăt finanțarea acestora să poată fi realizată mult mai repede și mai ușor. Promovarea conceptului Smart City și a soluțiilor specifice, a ipotezelor de livrare a proiectelor de acest gen reprezintă în continuare o acțiune importantă, obiectivul fiind ca fiecare autoritate publică să ajungă să cunoască alternativele puse la dispoziţie de domeniul IT&C la actualele soluții de management administrativ local.
Concluziile evenimentului „Smart infrastructure Workshop” au fost reunite sub forma unui document de poziție intitulat „Smart Infrastructure-White Paper”, relevant atât pentru autorități, cât și pentru mediul privat.Tags: inovare

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite