Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Universităţile româneşti fac front comun în direcţia internaţionalizării

27 Septembrie 2017Reprezentanții mediului academic din România şi-au unit în premieră resursele sub umbrela unui stand naţional şi au participat împreună la Sevilia, în perioada 12–15 septembrie, la cea de-a 29-a ediție a Conferinței și Expoziției Anuale a Asociației Europene pentru Educație Internațională - EAIE, cea mai importantă reuniune din Europa în domeniul internaționalizării educației și a doua ca importanţă la nivel global.

La evenimentul de la Sevilia, care a atras peste 250 de expozanți și 5600 de participanți din 95 de țări, au participat 22 de universități românești, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării Dezvoltării şi Inovării, Agenţiei Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, Ambasadei României în Regatul Spaniei, Federației Asociațiilor de Români din Europa, SUA și Canada.Organizat sub egida Consiliului Național al Rectorilor din România, pavilionul Study in Romania a reprezentat o inițiativă destinată internaționalizării învățământului superior românesc, susținută şi pusă în valoare de un instrument de promovare modern, portalul www.studyinromania.gov.ro. Din perspectiva delegației României, principalele obiective ale participării au fost reprezentate de creșterea vizibilității și atractivității României ca destinație de studii universitare.Unitatea de acţiune a mediului academic românesc este determinată şi de câteva repere tot mai îngrijorătoare în ultimii ani. Există în România o rată a natalității în scădere continuă, o populație școlară semnificativ mai mică şi un număr de studenți pe care universitățile îl pot atrage din ce în ce mai redus. În ultimii ani constatăm că sunt în jur de 100.000 de absolvenți de liceu care iau Bacalaureatul, iar dintre aceştia doar aproximativ 70 % sunt absolvenții promoției curente. Pe de altă parte, avem un număr în creștere de români care pleacă să studieze peste graniță. Peste 11.000 de români optează în fiecare an pentru studiile în străinătate, iar numărul lor a crescut cu 6 procente în ultimii doi ani, potrivit UNESCO Higher Education Statistics. În acest context, este evident că internaţionalizarea este calea cea mai sigură de dezvoltare a universităţilor, iar programele romaneşti de studii trebuie să fie popularizate şi făcute vizibile într-un ritm cât mai accelerat. Acţiuni academice comune, precum cele de la Sevilia, merită multiplicate pentru a avea impact şi a aduce beneficii pe termen lung, iar universităţile româneşti au demonstrat în premieră că pot susţine un astfel de proiect transformaţional.

Într-o suită de articole dedicate „experienţei Sevilia”, actorii cei mai importanţi care au reprezentat România la evenimentul din Spania prezintă câştigurile acestei iniţiative, pledând totodată pentru maturizarea şi evoluţia învăţământului superior românesc prin internaţionalizare.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite