Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Universităţile româneşti înțeleg importanţa deschiderii și a internaţionalizării activităților

27 Septembrie 2017



De-a lungul anilor, am subliniat în repetate rânduri că alături de creșterea calității în educaţie și cercetare științifică, alături de importanţa guvernanţei universitare, există două componente esenţiale pentru dezvoltarea universităţilor româneşti: consolidarea legăturii dintre mediul academic şi cel socio-economic şi internaţionalizarea activităţii instituţiilor de învăţământ superior. Internaţionalizarea activității universităților românești a devenit vitală și pe fondul scăderii demografice şi a numărului de studenţi români. În acest context, pentru a-şi putea valorifica potențialul în educaţie și cercetare, universităţile noastre trebuie să se îndrepte în mod firesc către studenţii din mediul internaţional, iar pentru a pune în practică acest lucru sunt necesare două elemente fundamentale: în primul rând, existenţa unui număr cât mai mare de programe de studii de calitate, cerute de mediul socio-economic la nivel global, disponibile în limbi de circulaţie internaţională, în special în engleză şi în franceză, şi, în al doilea rând, diversificarea modalităţilor de promovare a acestei oferte educaţionale.

Mai ales în ultimii 2-3 ani, universităţile româneşti au făcut eforturi pentru multiplicarea programelor de studii în limbi de circulaţie internaţională, trendul fiind ascendent, chiar dacă ritmul are un potențial de creștere mult mai mare. Pe lângă creşterea numerică, importantă este şi ridicarea calităţii acestor programe, printr-o adaptare continuă la cerinţele şi tendințele internaţionale. Pentru asta este nevoie de un proces continuu de perfecţionare a cadrelor didactice şi de identificare a celor mai potrivite instrumente de predare, în sprijinul acumulării de competente esenţiale de către absolvenţi. Concomitent cu disponibilitatea programelor de studii în limbi de circulație internaţională, este foarte important ca oferta educațională să fie cunoscută în mediul internaţional, iar prezenţa universităţilor româneşti la conferinţe dedicate în mod special internaţionalizării învăţământului superior este esențială în acest scop.

Sevilia, un precedent valoros
Un pas important în această direcţie a fost făcut recent, când universităţile membre ale CNR şi-au asumat pentru prima dată responsabilitatea organizării unui stand al României, la Sevilia, unde în luna septembrie s-a desfăşurat cea mai importantă reuniune din Europa în domeniul internaționalizării educației. Până la acest eveniment, doar câteva universităţi din România participau individual la expoziţii şi târguri internaţionale, unde aveau alocate mici standuri. Anul acesta, în cadrul evenimentului de la Sevilia au participat 22 de universităţi româneşti dintr-un număr total de 250 de universităţi din 95 de ţări, România reprezentand aproape 10% din numărul universităţilor de pe tot globul care şi-au prezentat oferta educaţională. Reunite sub logo-ul Study in Romania, au beneficiat de un stand naţional comparabil în termeni de dimensiuni şi amplasament cu cel al ţării gazdă-Spania. Cu suportul Ambasadei României în Regatul Spaniei, dar și al Ministerului Educaţiei Naționale, standul României a fost o prezenţă de succes, apreciată ca atare în peisajul învățământului superior la nivel internațional, așa cum eu consider că merită din plin, date fiind rezultatele universităților românești în trecutul apropiat, dar și potențialul acestora.

Principalele trei obiective
Pe durata Conferinței și expoziției internaționale EAIE, pe lângă prezentarea şi promovarea ofertei educaţionale în rândul potenţialilor studenţi străini interesaţi, au fost stabilite acorduri de parteneriat cu universităţi prezente, atât bilateral, cât și în cadrul programului Erasmus+ , în special cu cele din Spania, ţară situata pe primele locuri în ceea ce priveşte fluxul mobilitaților studențești pe care România îl realizează. Complementar, au avansat discuţii pentru acordurile de dublă diplomă, continuând practic procesul de consolidare a legăturilor şi a schimburilor de bune practici dintre universităţile spaniole şi cele româneşti, marcat de încă un moment important în această primăvară, când m-am întâlnit cu preşedintele Conferinţei Rectorilor din Spania (CRUE), cu care am agreat semnarea unui acord de cooperare între CNR și CRUE. În al treilea rând, la Sevilia am avut ca obiectiv prezentarea ofertei de programe de studii la forma de învăţământ la distanţă pentru comunitatea de români din Spania, acțiune susținută atât de Ambasada României, cât și de Consulatul General din Sevilia, dar și de Ministerul pentru românii de pretutindeni, alături de Ministerul Educaţiei Naționale. Prezentarea ofertei educaționale, în special a programelor de studii la forma de învățământ la distanță, are un rol deosebit de important pentru comunitatea de români din Spania, în scopul dezvoltării personale și profesionale a acestora.

Promovarea învăţământului românesc este facilitată şi de existenţa portalului www.studyinromania.gov.ro, un bun suport pentru cunoaşterea programelor de studii disponibile în universităţile românești. De altfel, pornind de la numele acestui portal am dat şi denumirea standului României, iar universităţile româneşti îşi propun să participe sub acest concept de Study in Romania şi cu ocazia altor evenimente și târguri educaționale.

Aş dori să subliniez încă o dată că internaționalizarea este un concept esențial atât pentru dezvoltarea universităților românești, cât și pentru consolidarea prestigiului României în domeniul învățământului superior, succesul depinzând de efortul şi de capacitatea fiecărei universităţi şi a fiecărui actor reprezentativ din sistemul educaţional românesc.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite