Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„Alpha Click“, cea mai buna solutie de Internet Banking

24 Iulie 2006




Modificarea core Banking-ului va implica cresterea numarului de utilizatori si implicit masuri suplimentare de securitate. Care vor fi acestea?


Pentru securitatea noului sistem, lansarea sa in productie va fi precedata de un audit de securitate. Auditarea sistemului in fiecare an este impusa de lege pentru a obtine avizul MCTI, dar noi complementam acest audit obligatoriu cu o suita de teste si audit-uri de securitate. Am demarat o serie de teste care sa ne ajute sa depistam eventuale vulnerabilitati si dispunem de instrumente interne care ne ajuta sa scanam periodic sistemele. Pentru a depista mai usor asemenea situatii am intrat in parteneriat cu o firma specializata care detine certificari in acest sens. Acest parteneriat prevede ca dupa fiecare up-gradare sau modificare semnificativa a sistemului - ceea ce poate sa se intample si de cateva ori pe an – sa parcurgem un asemenea studiu de vulnerabilitati potentiale.


Credeti ca numarul inca mic de utilizatori de e-banking in raport cu posibilitatile pietei este legat de pretul serviciului, de neincrederea in protectia datelor si in securizarea retelelor sau de fidelizarea clientilor bancii?


Nu in mod necesar de preturi sau de increderea in securitatea sistemului, pentru ca in prezent statisticile MCTI demonstreaza dublarea numarului de utilizatori in 2005 fata de 2004. Pe termen mediu insa fiecare banca va functiona intr-un mediu din ce in ce mai concurential si conteaza fidelizarea clientilor prin servicii si incredere. Totusi, in conditiile in care jumatate din sistemul bancar romanesc ofera in prezent fie solutii de home banking, fie solutii de Internet Banking este o competitie intensa si este relativ greu sa te diferentiezi cu ceva. Diferentierea pe care o urmarim noi nu are doar componenta pretului, ci s-a urmarit mai degraba fidelizarea clientilor bancii, tinand cont si de faptul ca Alpha Bank are o traditie, o istorie in a oferi servicii de e-banking. Inainte de Alpha Click, am oferit clientilor home-banking fara abonament si taxa lunara de utilizare a serviciilor. Ne-am simtit obligati sa continuam traditia si sa ne respectam blazonul in fata clientilor nostri, dar in acelasi timp cautam sa ne diferentiem in contextul pietei prin facilitatile serviciului pe care il oferim si nu numai pe componenta pret.


Ce masuri directe adoptate de oficiali si ce factori indirecti ar putea extinde numarul de utilizatori si ar dezvolta serviciul de Internet Banking? De exemplu, adoptarea unor masuri legale in piata distribuitorilor de energie electrica?


Faptul ca MCTI si BNR au reglementat cadrul in care poate fi operata o solutie de electronic banking este un pas mare inainte, care din punct de vedere al securitatii aliniaza toate solutiile la un barem pe care trebuie sa-l indeplineasca bancile care ofera acest serviciu. Este vorba de auditul independent pe care trebuie sa-l parcurga obligatoriu in fiecare an banca pentru a obtine autorizatia de a functiona si pentru a asigura securitatea sistemului de Internet Banking. Persoana care asigura auditul trebuie sa detina o certificare CISA - Certified Information Security Auditor. Noi suntem in curs de a revizui documentatia pentru ca au fost o serie de modificari aduse auditului si raportul de securitate trebuie sa reflecte toata evolutia si starea sistemului. In ceea ce priveste accesarea serviciilor oferite de administratia publica prin Internet Banking - plata taxelor si impozitelor - a fost avantajul unora dintre primii veniti sau al unor relatii de bussines stabilite la momentul respectiv. Practic, cred ca administratia publica ar trebui sa-si deschida oportunitatea achitarii taxelor de sector sau din localitate pentru toate bancile, bineinteles in conditii egale pentru toti competitorii. Suntem in plin proces de extindere la nivelul intregii tari si vom deschide noi sucursale, astfel ca la sfarsitul anului sa ajungem la un numar de 70 de sucursale. In masura in care administratia poate sa reconcilieze platile efectuate de catre cetateni, oricare sistem poate fi deschis si ar fi in primul rand in avantajul clientilor. Avem experienta utilitatilor si experienta colaborarii cu vama si punem la dispozitie informatia despre platile efectuate de clientii bancii in vederea stingerii unor obligatii catre furnizorii de utilitati sau catre vama. La fel putem proceda cu oricare dintre administratiile locale sau centrale si-i putem furniza rapoarte care sa-i permita monitorizarea platilor efectuate de clientii bancii. Primariile transmit in prezent prin posta informatii despre obligatiile de plata, iar clientii bancii in loc sa se duca sa plateasca taxele la posta sau direct la administratia financiara ar putea utiliza Internet Banking-ul. Ne propunem sa folosim orice oportunitati oferite de furnizorii mari de utilitati care pot acomoda interfete cu diferite sisteme electronice de plati. Sigur ca este un proces complex de convingere si de implementare dupa aceea iar noi speram sa extindem numarul de utilitati pentru care clientii bancii pot efectua plati prin Internet Banking.


Ce evolutie va avea domeniul e-banking-ului dupa integrarea Romaniei in UE?


E foarte probabil ca va creste rata de utilizare a Internet Banking-ului, dar nu in mod spectaculos si nu imediat din ianuarie 2007. Cresterea se va datora tendintei vizibile de imbunatatire a infrastructurii si a serviciilor. In cursul acestui an, RomTelecom si-a propus de exemplu, sa devina un operator de masa pentru servicii de acces la Internet. Potential, numarul de clienti poate creste spectaculos si aceasta inseamna cresterea accesibilitatii serviciilor de Internet Banking. Apoi, dupa aderare este de asteptat ca va creste prezenta companiilor straine care au aceasta uzanta a utilizarii serviciilor de e-banking si acesta va fi un alt vector de crestere in domeniu.


Aveti in vedere dezvoltarea serviciului de mobile banking?


Da, dar mai intai dorim sa terminam interfatarea cu viitorul core banking, dupa care din punctul nostru de vedere oportunitatile vor fi multiple.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite