Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Sistemele ERP şi reinventarea pentru o nouă eră

27 Septembrie 2017



Firmele de producţie devin din ce în ce mai des nişte întreprinderi digitale, în sensul în care adoptă instrumente şi procese digitale pentru a aduna, analiza şi obţine informaţii de pe urma datelor, astfel încât să poată opera mai eficient, să răspundă mai rapid la nevoile clienţilor şi să-şi lanseze mai rapid pe piaţă produsele. Iar acest fapt afectează major una din cele mai solide aplicaţii de afaceri, sistemele ERP.

Deoarece sunt elemente cheie ale evoluţiei tehnologiilor digitale de producţie, aplicaţiile ERP trebuie la ora actuală să se reinventeze ca răspuns la transformarea digitală. Altfel riscă să intre în istorie. Realitatea arată că sistemele ERP de azi încep să se transforme de la nişte sisteme greoaie şi complicate la nişte sisteme mai simple şi mai accesibile. Iar acest fapt se petrece îndeosebi prin intermediul migraţiei către cloud. Numai că astfel de sisteme trebuie să meargă şi mai departe ca să facă faţă noilor tehnologii digitale de producţie.
Ce face sistemele ERP încă necesare pentru firme, mai ales cele de producţie? Faptul că ele au capacitatea de a stoca volume imense de date de cele mai diverse categorii. Din nefericire, astfel de sisteme nu au ajuns nici la ora actuală în poziţia de a oferi factorilor de decizie datele înmagazinate într-o astfel de manieră încât acestea să poată fi vizualizate în mod coerent. Iar o astfel de situaţie reprezintă o imensă oportunitate de modernizare pentru viitor.
Chiar dacă au fost încontinuu perfecţionate pentru a face informaţia relevantă din ce în ce mai disponibilă sau pentru a genera mecanisme de comunicare mai eficientă între oameni, sistemele ERP continuă să aibă nevoie de personal uman în spatele unui birou sau de un supervizor pentru a interacţiona şi comunica cu ele în vederea analizei de date. Ca atare, astfel de procese încă au un grad ridicat de manualitate şi sunt consumatoare de timp.
Analiştii spun că adevărata cheie a viitorului constă în automatizarea acestor procese, astfel încât ele să se petreacă mai rapid, cu mai mare grad de încredere şi fără a mai fi nevoie de un supervizor de proces. Iar o astfel de sarcină ar putea cădea pe umerii inteligenţei artificiale. Şi asta mai ales în contextul avansului rapid al fenomenului IoT, fenomenul maşinilor inteligente, care înseamnă multiplicarea exponenţială a volumelor de date de introdus într-un sistem ERP pentru procesare.

Cum vor arăta sistemele ERP ale viitorului?
În alţi termeni, toate acestea înseamnă realizarea unor modalităţi mai facile de agregare date. Marii producători de sisteme ERP încep deja să adreseze o asemenea problemă. Ei creează platforme de agregare date, prin intermediul cărora să poată transfera datele direct în sistemul ERP. Conform analiştilor, o asemenea schimbare de strategie din partea vendorilor clasici de sisteme ERP se petrece deoarece aceştia ştiu foarte bine că vremea implementărilor de mari sisteme ERP a apus şi că acum este vremea API-urilor, sau interfeţelor de programare, şi a găsirii de instrumente tot mai adecvate pentru transpunerea datelor transmise de astfel de interfeţe în sistemele ERP.
Nimeni nu ştie deocamdată cum vor arăta sistemele ERP ale viitorului, chiar dacă marii furnizori de astfel de sisteme depun deja eforturi pentru modernizarea soluţiilor oferite pieţei. Mulţi consideră că modernizarea acestor sisteme va însemna, de fapt, o actualizare a sistemelor existente prin diverse instrumente care ţin de epoca digitală. Iar cel mai des citate în acest sens sunt interfeţele programabile, care pot fi dezvoltate de orice firmă de programare în funcţie de nevoile specifice ale clientului.
Alţii susţin că ERP-urile viitorului vor fi în cloud. Şi asta deoarece un sistem ERP de tip cloud, care ia de pe umerii departamentelor IT toate sarcinile legate de infrastructură, va permite personalului care se ocupa cu aşa ceva să facă altceva mai util pentru companie, cum ar fi analiză de date, analiză de procese de afaceri sau automatizare de procese, prin care să se reuşească creşterea gradului de control asupra utilizării datelor în contextul extrem de diversificat al digitizării.
Din punct de vedere al României, toate cele de mai sus ţin, în bună parte, încă de domeniul fanteziei. Mai ales dacă vorbim despre marii jucători de pe piaţă, adică marile companii de producţie, şi în special dacă vorbim de companiile de stat. În fond, unul din aceşti giganţi, Hidroelectrica, abia a anunţat, în prima jumătate a acestui an, implementarea unui sistem ERP clasic la nivelul întregii companii. Vorbind dintr-o altă perspectivă, asemenea evenimente arată că România începe treptat să ajungă la nivelul tehnologic al sfârşitului de secol douăzeci. Până la trecerea în secolul douăzeci şi unu mai este însă drum lung de străbătut.



Tags: ERP

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite