Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Registrul Matricol Unic își consolidează rolul de instrument strategic în fundamentarea politicilor educaționale

26 Octombrie 2017




Gabriela Jitaru: Pentru instituțiile de învățământ superior și instituțiile de la nivel național/central amintite este foarte important faptul că RMU asigură trasabilitatea participării studentului la programele de studiu, evidența repartiției înmatriculării studenților pe diverse ramuri de studiu etc. Sunt date concrete pe baza cărora MEN și consiliile consultative ale acestuia – cum sunt Consiliul Național al Finanțării din Învățământul Superior (CNFIS) sau Consiliul Național de Statistică și Prognoză a Învațământului Superior (CNSPIS) – pot construi și dezvolta politici publice bazate pe evidențe.

Dezvoltarea continuă

Cum a evoluat din punct de vedere tehnologic sistemul RMU?

Marius Nicolăescu: Arhitectura sistemului nu a suferit modificări majore față de momentul lansării din 2015, pentru că sistemul, așa cum a fost conceput, pe infrastructură de tip cloud, acoperă cerințele de disponibilitate și scalabilitate. Noutățile importante vin din zona de interoperabilitate, respectiv integrarea cu alte sisteme informatice, cum ar fi sistemele operatorilor feroviari publici și privați, și din zona de dezvoltare de rapoarte și analize la cerere. Pe de altă parte, facem constant dezvoltări suplimentare, din 2015 până în prezent, inclusiv pe partea de introducere de date, pentru că există o cazuistică complexă în relația cu universitățile. Sunt modificări periodice care se operează în sistem, exemple în acest caz fiind dezvoltarea modulului de legitimatții de transport (necesitate aparută în urma aprobării și implementării HG 42/2017), modulul de înregistrare a studenților aflați în mobilitate, date necesare atât INS, cât și Direcției de internaționalizare din cadrul MEN etc.

Daniel Velicu: RMU fiind în plin proces de operaționalizare, apar cazuri în fiecare zi: primim zilnic între 30-40 mailuri și 20-30 de apeluri telefonice în care ni se solicită sprijinul. De aceea, sistemul are nevoie de interacțiunea directă dintre universități și echipa UEFISCDI, care se ocupă atât de standardizarea terminologiei și a nomenclatoarelor utilizate în RMU, cât și de asigurarea suportului tehnic, și nu numai, pentru toate universitățile. Reprezentanții universităților au nevoie de aceasta interacțiune pentru o mai bună înțelegere a sistemului, iar noi avem nevoie de feedback constant din partea universităților pentru a îmbunătăți sistemul RMU. Deși suntem o echipă mică în raport cu cerințele reale, încercăm și reușim să răspundem cât mai rapid la solicitările primite: de exemplu, dacă nu sunt situații tehnice care necesită verificări, actualizări sau dezvoltări suplimentare, mail-urile primesc răspuns în cel mult o zi de la primirea lor.

Care sunt direcțiile de dezvoltare pe care vi le propuneți pe viitor?

Marius Nicolăescu: Ne pregătim intens pentru intrarea în vigoare a noului Regulament de protecție a datelor cu caracter personal (GDPR) în mai 2018. Am avut în vedere în acest sens ca dezvoltarea tehnologică să fie conformă cu cerințele regulamentului și am demarat deja un proces de definire și stabilire de proceduri clare privind stocarea, anonimizarea datelor și transmiterea acestora către diverse instituții. Pe de altă parte, direcțiile principale de dezvoltare ale sistemului RMU sunt extinderea ariei de interoperabilitate, prin interconectarea cu sistemele informatice ale altor instituții, și dezvoltarea componentei de rapoarte și analize avansate. Totodată, avem în vedere extinderea funcționalitățor pentru a putea încărca în sistemul RMU date despre participanții la alte forme de studii oferite de universități (exemplu: studiile/cursurile postuniversitare și de formare continuă, studiile postdoctorale, programele de pregătire psiho-pedagogică etc.)



Beneficii-cheie

Dacă ar fi să sintetizam avantajele pe care Registrul Matricol Unic le-a adus în acești doi ani sistemului de învățământ din România, care ar fi acestea?

Gabriela Jitaru: Principalul avantaj constă în obținerea unei imagini clare, coerente asupra numărului de studenți din România. RMU va eficientiza și transparentiza procesul de raportare al universităților, reducând efortul adminstrativ al acestora, responzabilizându-le totodată. La fel de important este însă și faptul că analizele și rapoartele obținute cu ajutorul datelor încărcate în RMU contribuie la definirea unor politici educaționale naționale mult mai bine fundamentate. Și, nu în ultimul rând, credibilitatea datelor, prin asigurarea trasabilității procesului educațional.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite