Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Conferinţa Anuală de Semiconductori „CAS” a aniversat cea de a 40-a ediţie

26 Octombrie 2017



INCD pentru Microtehnologie - IMT Bucureşti a organizat în perioada 11-14 octombrie 2017 conferinţa „CAS 2017 ”, aflată la o ediţie aniversară, cea de a 40-a. Conferinţa CAS este unul dintre puţinele evenimente ştiinţifice româneşti cu o lungă tradiţie, fiind organizat anual începând din 1978, dedicat iniţial dispozitivelor şi circuitelor semiconductoare, fiind promovat la acel moment de către cercetătorii şi specialiştii din Platforma Băneasa şi IPB (Institutul Politehnic Bucureşti, Facultatea de Electronică). Iniţial conferinţa purta denumirea de „Conferinţa Anuală de Semiconductoare”, iar din anul 1991 a devenit un eveniment deschis comunităţii ştiinţifice internaţionale, schimbându-şi astfel denumirea în „International Semiconductor Conference”. Începând din anul 1995, conferinţa a fost organizată sub egida IEEE, fiind sponsorizată de IEEE EDS (Electron Devices Society).



Institutul care a organizat conferinţa în 1978 a fost ICCE - Institutul de Cercetări pentru Componente Electronice (primul general chairman fiind dr. Constantin Bulucea, directorul institutului şi iniţiatorul conferinţei). Aceasta s-a desfăşurat fără întrerupere în organizarea ICCE până în 1996, iar apoi, după unirea acestuia cu Institutul de Microtehnologie, a fost continuată de institutul naţional nou-înfiinţat, INCD pentru Microtehnologie - IMT Bucureşti. Acad. Dan Dascălu, director al institutului (1996- 2011) şi general chairman (1997-2016) a reorientat tematica conferinţei către domenii noi promovate de către programele naţionale de cercetare-dezvoltare-inovare şi de cele ale Uniunii Europene, micro şi nanotehnologii, nanoelectronică, şi a avut ideea de a organiza evenimente satelit legate de participările IMT în cadrul proiectelor de cercetare ale programelor Cadru EU FP4, FP6, FP7. Astfel, conferinţa a devenit tot mai atractivă pentru o largă comunitate ştiinţifică europeană şi nu numai, păstrând în acelaşi timp şi tematica iniţială legată de semiconductori, care a evoluat către senzori, microsisteme. General chairman în acest an a fost directorul actual al institutului, dr. Miron Adrian Dinescu.
CAS 2017 s-a desfăşurat la Sinaia, gazdă tradiţională începând din anul 1986. Conferinţa a beneficiat de sponsorizare din partea Ministerului Cercetării şi Inovării, IEEE Electron Devices Society, IEEE-Romania Section, Electron Devices Chapter, University of Cambridge, Engineering Department, CARL ZEISS Instruments România SRL, SC SITEX 45 SRL, SC New Style Trans Prest SRL, SC MARIDO CAFFE CLUB SRL.
Ediţia din acest an s-a bucurat de o participare numeroasă: 142 de cercetători din universităţi, institute de cercetare, companii, dintre care 109 participanţi din România şi 33 din străinătate. Au fost prezentate 62 de lucrări curente, cu 51 de lucrări la sesiunile de prezentări orale şi 11 postere, având următoarea distribuţie pe ţări, considerând afilierea primului autor: Africa de Sud (3), Franţa (3), Germania (1), Italia (2), Spania (1), Serbia (2), UK (3) şi România (47).

Participare internațională remarcabilă
Fiind un moment aniversar, au fost invitaţi să prezinte lucrări, în cadrul a şase sesiuni plenare, cercetători de prestigiu, printre care şi cercetători români, stabiliţi în străinătate, personalităţi recunoscute la nivel internaţional. Aceştia au fost din următoarele ţări: Belgia, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Republica Moldova, România, Spania, Suedia, UK. Enumerăm câţiva invitaţi şi titlurile prezentărilor acestora: prof. Hans Hartnagel (TU Darmstadt) - New ideas of quantum cascading for THZ and LEDs, prof. Florin Udrea (Univ. Cambridge) - CMOS technology platform for ubiquitous microsensors, prof. Sorin Voinigescu (Univ. Toronto) - Si-based transistor and analog-mixed-signal circuit scaling and the natural progression of MOORE's law to silicon quantum computing at the atomic scale, prof. Klas Hjort (Univ. Uppsala) - High-pressure microfluidics, dr. Stefano Bellucci (INFN-Laboratori Nazionali di Frascati, Roma, Italia) - Graphene-based tunable microstrip attenuators and patch antenna, prof. Daniela Dragomirescu (CNRS-LAAS Toulouse şi INSA) - Autonomous wireless sensor networks integrated on flexible substrate, acad. Ion Tiginyanu (Academia de Științe a Republicii Moldova) - Functional 2D and 3D architectures of nanomaterials: new avenues for application. Toate lucrările invitate au fost de un înalt nivel ştiinţific şi au abordat tematici „fierbinţi” în domeniul conferinţei, domeniu de vârf pe plan internaţional.






Tematici, lucrări și premii atractive

Tematicile conferinţei sunt actualizate permanent, fiind aliniate direcţiilor de cercetare pe plan european şi mondial în domeniul micro şi nanoelectronicii, nano-biotehnologiei, componentelor şi sistemelor semiconductoare, al senzorilor inteligenţi. Secţiunile ediţiei CAS din anul 2017 au inclus următoarele subiecte: Nanoscience and nanoengineering; Micro- and nanophotonics and optoelectronics; Microwave and millimeter wave circuits and systems; Microsensors and Microsystems; Modelling; Semiconductor devices; Integrated circuits.
În fiecare an, autorii celor mai bune lucrări primesc premiul „Best Paper Award”. La ediţia din acest an au fost decernate premii pentru lucrările curente, premii pentru studenţi şi premii speciale pentru activitatea unor tineri cercetători, sponzorizate de către Universitatea Cambridge. Programul a inclus şi în acest an 2 sesiuni dedicate prezentărilor susţinute de studenţi.
Păstrându-se tradiția începută la ediția din 1983, comunicările conferinţei au fost tipărite în volumul „CAS Proceedings”, în acest an un număr restrâns de volume, şi, în premieră, au fost oferite pe un memory stick.
Lucrările prezentate la conferinţa CAS sunt ulterior disponibile în versiune on-line în baza de date IEEE Xplore, iar o versiune extinsă a acestora poate fi publicată, în urma selecţiei, într-o ediţie specială a publicaţiei ISI Romanian Journal of Information Science and Technology (ROMJIST).

Evenimente asociate

De-a lungul timpului, în paralel cu această conferinţă au fost organizate tutoriale pentru studenţi (cum au fost cele organizate de firmele Infineon Technologies Romania sau Honeywell Romania) şi o serie de evenimente asociate, respectiv meetinguri de proiecte europene, la care IMT a fost partener, workshop-uri organizate în cadrul unor proiecte europene sau workshop-uri tematice, care au oferit participanţilor oportunităţi suplimentare pentru iniţierea sau consolidarea unor parteneriate. La ediţia CAS 2017 a fost organizat ca eveniment satelit „1st Internaţional Workshop PhotoNanoP”, în cadrul proiectului „High photoconductive oxide films functionalized with GeSi nanoparticles for environmental applications”, proiect coordonat de către INCD pentru Fizica Materialelor, la care IMT este partener.
În seara zilei de 12 octombrie a avut loc „Social Event”, concert aniversar susţinut de cvartetul „CREDO”, al cărui membru este dr. Petru Dan, promotor al industriei de semiconductoroare din platforma Băneasa şi participant la primele ediţii ale conferinţei CAS. Concertul, care a cupris lucrări de Haydn şi Smetana, a avut loc la Palatul „Cantacuzino” din Buşteni şi s-a bucurat de aprecierea participanţilor la conferinţă.
Nu în ultimul rând trebuie menţionată contribuţia Comitetului Tehnic de Program, a „Honorary Advisory Committee”, a Echipei internaţionale de revizie a lucrărilor (5-7 recenzii pentru fiecare lucrare), a managerului CAS şi a echipei de organizare.

Sesiune aniversară sub semnul amintirilor și emoțiilor
Ultima zi a evenimentului (14 octombrie) a fost dedicată sesiunii aniversare a conferinţei – CAS '40, în cadrul căreia au fost susţinute câteva prezentări care au rememorat momente emoţionante din istoria conferinţei, persoanele care au asigurat succesul conferinţei de-a lungul timpului, evoluţia domeniului semiconductorilor. Participanţii au avut ocazia să revadă colecţia volumelor de lucrări publicate începând cu prima ediţie a conferinţei, seria de programe, afişe, slide-uri cu momente din timpul conferinţei de-a lungul celor 40 de ediţii, împărtăşind totodată emoţia revederii cu vechi colegi şi colaboratori.
De asemenea, s-a primit o prezentare de la unul dintre organizatorii ştiinţifici ai primei conferinţe CAS, dr. Radu Bârsan (VP Technology, Power Integrations, USA), un cercetător de excepţie, unul dintre numeroşii foşti colegi aflaţi actualmente în poziţii importante la firmele de semiconductori din „Silicon Valey”.
Cea de a 40-a ediţie CAS a „International Semiconductor Conference” s-a bucurat de succes, participanţii aşteptând ediţiile viitoare. Următoarea ediţie a conferinţei va avea loc în perioada 10-13 octombrie 2018. Mai multe detalii privind conferinţa sunt disponibile la adresa www.imt.ro/cas.

Aprecierile participanților
„CAS pentru mine este simbolul unei conferinţe +. Nu este numai o conferinţă de semiconductori, cu articole publicate în IEEE şi cu oameni de mare valoare, adesea modeşti şi foarte deschişi, dar, mai mult decât atât, este o conferinţă de prieteni, o conferinţă unde eşti extraordinar de bine primit. O conferinţă într-un oraş roial, cu rezonanţe de toamnă. Am adus peste 40 de oameni la CAS din Cambridge în ultimii 23 de ani şi mulţi dintre ei au revenit de 3 sau 4 ori. Ediţia 2017 a fost extrem de reuşită, cu prezentări la nivelul unei conferinţe internaţionale IEEE şi cu lucrări invitate foarte bine alese. În plus, concertul din palatul Cantacuzino a fost deosebit.”Florin Udrea Professor of Semiconductor Engineering, University of Cambridge, UK

„Particip la conferinţa CAS aproape în fiecare an începând din 2007. Colaborarea mea cu IMT a început în anul 2006, în cadrul proiectului European FP7 CATHERINE, în domeniul nanotuburilor de carbon, şi s-a extins ulterior către domeniul grafenelor şi aplicaţiilor microundelor. A fost de la început o cooperare de succes, la fel ca şi participarea mea la numeroase ediţii ale conferinţei CAS. Nivelul conferinţei a crescut constant, iar ediţia din 2017 a fost printre cele mai bune la care am participat, din punct de vedere al calităţii şi inovării prezentărilor şi discuţiilor care au avut loc, inclusiv în timpul evenimentelor sociale (excursie, cine, pauze), cu ocazia cărora am stabilit noi contacte şi posibilităţi de colaborare. La conferinţa CAS am fost în ultimii ani şi membru în comitetul de evaluare a lucrărilor şi de asemenea chairperson la sesiunea de comunicări sub formă de postere, la care s-au primit de fiecare dată lucrări pline de originalitate, mai ales în acest an. Evaluarea lucrărilor decurge foarte uşor, deoarece majoritatea sunt de foarte bună calitate şi se încadrează la sesiunile de prezentări orale, iar autorii îşi exprimă de la început opţiunea pentru tipul de sesiune la care doresc să prezinte. Atmosfera prietenoasă şi frumuseţea oraşului acompaniază această conferinţă de un înalt nivel ştiinţific. Evenimentul reprezintă o oportunitate care nu trebuie ratată de nici un tânăr student sau reprezentant din industrie cu interes în domeniul nanoștiinței şi nanotehnologiei.” Dr. Stefano Bellucci
INFN-Laboratori Nazionali di Frascati, Roma, Italia



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite