Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Sistemul Electronic de Plati si integrarea europeana

24 Iulie 2006



Implementarea Sistemului Electronic de Plati este una dintre cele mai importante realizari ale sistemului bancar romanesc. In prezent, se deruleaza cateva proiecte de dezvoltare a sistemului, cu scopul automatizarii complete si cresterii eficientei acestuia. Pe langa aceste proiecte insa, Sistemul Electronic de Plati va suferi transformari si din perspectiva peisajului european al sistemelor de plati si al integrarii in structurile europene.
Rodica_Tuchila
Astazi, sistemele de plati din Europa sunt destul de fragmentate. Practicile si standardele privind platile sunt diferite de la o tara la alta. Instrumentele de plata au fost dezvoltate in timp si sunt croite pe nevoile utilizatorilor domestici, fie ei consumatori, corporatii sau institutii guvernamentale, depinzand de specificul socio-cultural, economic, geografic sau de cadrul legal.


Bancile se confrunta cu schimbari semnificative in piata europeana a platilor, generate de procesul de integrare europeana si de introducere a EURO, dar si de alti factori:


l Se intensifica cererile venite atat dinspre consumatori, cat si dinspre corporatii. Consumatorii sunt din ce in ce mai putin loiali, alegand cele mai bune oferte de la diferite banci. Corporatiile cer din ce in ce mai mult valoare adaugata, servicii de plati integrate la preturi mici.


l Furnizorii nebancari ai serviciilor de plati patrund pe piata europeana, fiind competitori ai bancilor sau posibili parteneri.


l Modificarile de reglementari si cerintele de conformitate consuma o mare parte a bugetelor destinate infrastructurilor informatice, si multe dintre aceste proiecte sunt legate de plati.


l Schimbarile de tehnologie forteaza bancile sa-si reproiecteze arhitecturile IT si impulsioneaza noi proiecte informatice.


Sistemele europene de compensare si decontare au fost initial create sa indeplineasca cerintele nationale. Ele sunt diverse si nu sunt aliniate cu necesitatile unei monede unice.


Infrastructura financiara a zonei EURO se afla in prezent intr-un proces de transformare, provocat de introducerea EURO si de schimbarile tehnologice. Redefinirea infrastructurii este in mod particular evidenta in domeniul platilor de mare valoare, prin proiectul TARGET.


TARGET - Trans-european Automated Real-time Gross settlement Express Transfer system


Lansarea unei monede unice necesita un sistem de plati in timp real pentru zona EURO, in scopul asigurarii procedurilor de plati necesare pentru implementarea politicii monetare unice a Bancii Centrale Europene si pentru promovarea mecanismelor de plati sigure si eficiente in EURO.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite